Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Arsenal doma vyhrál 2:0 a postoupil do hlavní fáze Ligy mistrů

Londýn – Arsenal do odvetného utkání vstupoval s komfortním tříbrankovým náskokem a o postup do hlavní fáze ho mohl připravit jen nevídaný kolaps. Co víc, hráči v červenobílém hráli zkušeně, ze zabezpečené obrany a navíc si připravovali gólové příležitosti. Jednu z nich v 22. minutě proměnil Ramsey, který se posléze trefil i v druhé půli, když zužitkoval Walcottovu přihrávku. Fenerbahce naproti tomu v ofenzivě nepřesvědčilo a z Londýna si odváží porážku 0:2. Soutěž pro turecké mužstvo končí, Arsenal jde po celkovém výsledku 5:0 dále. Utkání jste mohli sledovat v podrobném on-line přenosu. Hrály se i další zápasy, postoupit se povedlo Junově Austrii, naopak Tomáš Necid a jeho PAOK Soluň po předkole končí.

Aaron Ramsey slaví branku
zdroj: ČTK/EMPICS autor: Adam Davy

Arsenal, jehož kapitánem byl pro toto utkání Per Mertesacker, započal v poklidu a ani hostující Fenerbahce se do útoku příliš nehnalo. Přitom právě hosté k tomu měli všechny důvody, vždyť si z prvního utkání odvezli tříbrankové manko. Hrozili snad jen kombinacemi z pravé strany, kde se o přesný centr snažil agilní Sow. Jeho centrované balóny však pohříchu příliš často končily na hlavách a kopačkách arsenalských obránců.

Pak už se radovali domácí. Ve 22. minutě totiž Ramsey dorazil míč za Demirela v brance Fenerbahce – ten se snažil proti příhodně postavenému záložníkovi zasáhnout a vrhl se po směru střely, Ramsey však byl dostatečně důrazný. Arsenal tak vedl a jeho průběžné vedení narostlo již na čtyři branky.

Změnit to mohl posléze už v závěru poločasu Emenike, který se přihnal z levé strany nekryté bekem Jenkinsonem. Jeho pokus však Szczesny usměrnil na svou pravou tyč, od níž míč letěl zpět do hřiště. Z dalších příležitostí tureckého mužstva vyčnívá snad jen Alvesův přímý kop, který však letěl přece jen o nějaký ten metr mimo. Arsenal po první půli vedl 1:0.

V úvodu druhých 45 minut to už od počátku vypadalo, že Fenerbahce nemá síly pokusit se o obrat z nevídaných. Hostující hráči si nevypracovali prakticky žádnou příležitost a zaujal z jejich řad snad jen Emenike, který si vpravdě poněkud komicky šel pro faul v pokutovém území. Svou roli však sehrál nešikovně, Szczesny se ho nedotkl a Emenike dostal jen žlutou kartu. Na druhé straně zahrozil Walcott z přímého kopu – jeho snad první povedená standardní situace v utkání skončila na horní tyčce turecké branky.

O pár minut později už se Arsenal radoval podruhé a znovu díky Ramseymu, který zužitkoval Walcottovu přihrávku z pravé strany. Vedení 2:0 však na situaci domácích ani hostů již příliš neměnilo – Fenerbahce rezignovalo již dávno, Arsenalu šlo jen o počet branek v turecké síti. Výsledkem 2:0 také zápas nakonec skončil a Arsenal se raduje z postupu do hlavní fáze letošního ročníku Ligy mistrů, Fenerbahce čeká Evropská liga.

Arsenal - Fenerbahce
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Necidova Soluň vypadla, Austria i s Junem jde dále

Poslední krok nezvládl PAOK Soluň. Řecké mužstvo se střídajícím Tomášem Necidem doma podlehlo 2:3 Schalke, které i v oslabení odčinilo remízu 1:1 z Gelsenkirchenu. Schalke poslal do vedení dvě minuty před přestávkou Szalai. Za domácí posléze vyrovnal Athanasiadis a soluňské šance poté zvýšil v 64. minutě vyloučený Jones, krátce poté však skóroval jeho spoluhráč Draxler.

V 79. minutě, když už byl na trávníku Necid, vyrovnal Katsuranis, ale poslední slovo mělo znovu Schalke. V poslední minutě jeho postup stvrdil svým druhým zásahem Maďar Szalai. Velké satisfakce tak nakonec nedosáhl trenér PAOK Huub Stevens, jenž byl loni v prosinci v Schalke odvolán.

Hráči Austrie slaví postup
zdroj: ČTK/AP autor: Hans Punz

Austrii s Junem na kraji zálohy se vydařil úvod, když už v páté minutě skóroval Mader. Dinamo ale zápas ještě v prvním poločase zdramatizovalo. Po půlhodině hry vyrovnal Brozovič a krátce před pauzou otočil skóre Fernándes. V 70. minutě zvýšil Bečiraj na 1:3 a za tohoto stavu šel dál záhřebský tým. Ostudu rakouského mistra ale odvrátil brankou z 82. minuty střídající Kienast po několika okamžicích na hřišti.

Do hlavní fáze elitní soutěže postupují také Basilej a Steaua Bukurešť. Švýcarský celek zdolal 2:0 bulharský Ludogorec Razgrad, na jehož hřišti před týdnem vyhrál vysoko 4:2. Steaua hrála 2:2 na půdě Legie Varšava a po úvodní domácí remíze 1:1 jde dál.

Odvetné zápasy 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Arsenal - Fenerbahce Istanbul 2:0 (1:0)

Branky: 25. a 72. Ramsey. První zápas 3:0, postoupil Arsenal.

Austria Vídeň - Dinamo Záhřeb 2:3 (1:2)

Branky: 5. Mader, 82. Kienast - 33. Brozovič, 43. Fernándes, 70. Bečiraj. ČK: 90.+2 Soudani (Záhřeb). První zápas 2:0, postoupila Austria.

Basilej - Ludogorec Razgrad (Bul.) 2:0 (1:0)

Branky: 11. Frei, 79. P. Degen. První zápas 4:2, postoupila Basilej.

Legia Varšava - Steaua Bukurešť 2:2 (0:2)

Branky: 27. Radovič, 90.+4 Rzezniczak - 7. Stanciu, 9. Piovaccari. První zápas 1:1, postoupila Steaua.

PAOK Soluň - Schalke 2:3 (0:1)

Branky: 53. Athanasiadis, 79. Katsuranis - 43. a 90. Szalai, 67. Draxler. ČK: 64. Jones (Schalke). První zápas 1:1, postoupilo Schalke.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články