Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Apríl? Žádný šprým, ale zápas století. Jak se na Letné zrodilo vítězství nad Barcelonou

Beznadějně vyprodaná Letná, obrovská očekávání. Do Prahy přijela slavná Barcelona, a přestože se začalo psát 1. dubna, o žádný aprílový žertík se vskutku nejednalo. To jaro v roce 1992 sehrála Sparta jedno z nejlepších utkání své klubové historie. Španělský velkoklub porazila 1:0 a udržela naději na postup do finále Ligy mistrů. Podívejte se na záznam legenárního utkání přímo v článku.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 1992: AC Sparta Praha - FC Barcelona

O výhře 1:0 v semifinálové skupině nultého ročníku Ligy mistrů, která vznikla z dřívějšího Poháru mistrů evropských zemí, rozhodla po hodině hry asi nejdůležitější kariérní branka kanonýra Horsta Siegla. Fanoušci Sparty po letech zvolili tento duel klubovým zápasem století. 

Sparťané pod taktovkou Dušana Uhrina staršího nastoupili netradičně v bílých dresech a svoje možnosti naznačili už pár měsíců předtím na podzim na Nou Campu, kde na úvod skupiny prohráli těsně 2:3. Poté Sparta doma zdolala Dynamo Kyjev a dvakrát remizovala s Benficou Lisabon. Barcelona měla po čtyřech zápasech na kontě tři vítězství a jednu remízu.

Respekt i bez Stoičkova

Kouč Katalánců Johan Cruyff, který si v kabině klidně zapálil cigaretu, se na Letné, kde bylo téměř 28 tisíc diváků, musel obejít bez bulharského kanonýra Christa Stoičkova. Toho vyřadily dvě žluté karty.

Sestava hostů přesto vzbuzovala respekt. V brance stál zkušený Andoni Zubizarreta, před ním skvělý exekutor přímých kopů Nizozemec Ronald Koeman, v záloze Dán Michael Laudrup či současný trenér Manchesteru City Josep Guardiola.

Je nám líto, video expirovalo.
Když Sparta porazila Barcelonu. Výhru v legendárním zápase trefil Siegl

Cruyffův protějšek Uhrin kromě osvědčených opor v čele s brankářem Petrem Koubou, obránci Jozefem Chovancem a Jiřím Novotným, záložníky Martinem Frýdkem a Václavem Němečkem či útočníkem Sieglem překvapivě postavil do základní sestavy i Romana Vonáška, jenž do té doby odehrál za Spartu pouhé dvě minuty.

Zápas, který tehdy sledovalo celé Československo u televizních obrazovek, začali domácí opatrně. Barcelona zase podle svého zvyku uspávala soupeře zdánlivě neškodnými přihrávkami ve středu hřiště, po nichž přicházel bleskový úder.

Sparťany několikrát podržel výtečný Kouba, jeho spoluhráči se postupně čím dál více osmělovali i v útoku. V závěru první půle se Barcelona dokonce uchýlila ke zdržovací taktice.

"Vybavuju si tu fantastickou atmosféru. Když jsme před zápasem přijížděli na stadion, chodily obrovské davy lidí. Hodinu a půl před výkopem už bylo zaplněno třičtvrtě hlediště. Fanoušci tím zápasem obrovsky žili," řekl Michal Horňák.

Horst Siegl, Petr Vrabec a Petr Kouba
zdroj: ČTK

Koemanova slova, že tohle mužstvo neumí hrát defenzivně, najednou neplatila a Nizozemec hledal přihrávkami častěji svého brankáře než útočníky. Statistici mu napočítali hned šest malých domů. Jen o pár měsíců později bylo přijato pravidlo, které tento zdržovací manévr trestá nepřímým volným kopem.

Siegl: Vrchol kariéry i Sparty

V závěrečné půlhodině předvedla Sparta nevídaný tlak. Nejdříve trefil Černý tyč, o chvíli později Vrabec z přímého kopu břevno. Akce pokračovala a od Černého se míč dostal k Sieglovi, který v 66. minutě zblízka překonal Zubizarretu. Vzápětí ještě tentýž hráč nastřelil břevno, ale nejtěsnější skóre už se nezměnilo.

"Myslím, že to byl jeden z vrcholů kariéry i celé Sparty, protože ten výsledek byl fantastický. Vždycky se říkalo, že to nebyl žádný šprým nebo apríl, ale skutečnost," řekl Siegl.

"Na takový zápas se určitě nedá zapomenout. Zůstane v paměti nejenom u mě, ale i u fanoušků. Ten gól byl vítězný, takže ho můžu stavět asi na tu nejvyšší příčku společně s gólem proti Marseille. Ten byl z dálky, proti Barceloně jsem se trefil zblízka, ale zase to bylo Zubizarretovi," vzpomínal Siegl.

Horst Siegl
zdroj: ČTK

"Nechci říct, že to bylo nacvičené. Předcházel tomu trestňák Petra Vrabce, který měl fantastickou kopací techniku z větších vzdáleností. V pokutovém území bylo víc hráčů, ale jako útočník si musíte hledat tyhle místa na první tyči. Já jsem předskočil už nevím jakého obránce a byla z toho branka," dodal.

Sparta nakonec nestačila v posledním utkání na Dynamo Kyjev 0:1, v semifinálové skupině skončila druhá a fakticky podle skóre třetí v Evropě.

Barcelona si i přes první porážku nakonec nenechala ujít postup do finále. V něm v prodloužení porazila Sampdorii Janov a poprvé ovládla nejprestižnější klubovou soutěž. "Tehdy ve skupině prohráli jenom s námi a pak celý ročník vyhráli, o to víc si toho cením," dodal Siegl.

Zdroj
ČT sport, ČTK, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články