Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Ajax si po 13 letech zahraje osmifinále, postupuje i šestice velkoklubů

S předstihem slaví postup do vyřazovací fáze Ligy mistrů Ajax Amsterdam. V předposledním kole základní skupiny vyhrál nizozemský tým 2:0 na stadionu AEK Atény a zajistil si osmifinále milionářské soutěže po třinácti letech. Vstupenkou v play-off už disponují také fotbalisté Bayernu Mnichov, Manchesteru City, Manchesteru United, Realu Madrid, Juventusu Turín a AS Řím s českým reprezentantem Patrikem Schickem.

Dušan Tadič z Ajaxu slaví vstřelený gól v Aténách
zdroj: REUTERS autor: Costas Baltas

O vítězství Ajaxu rozhodl záložník Dušan Tadič, který oba góly vstřelil po vyloučení domácího útočníka Marka Livaji. Tadič se poprvé prosadil v 68. minutě z penalty nařízené za Livajovu ruku, za což byl navíc útočník AEK po druhé žluté kartě vyloučen. Početní výhodu následně využil tým z Amsterdamu také o čtyři minuty později, kdy se opět prosadil Tadič. Ajax má po pěti kolech na kontě 11 bodů a nemůže skončit hůř než na druhém místě.

AS postupuje i přes porážku s Realem Madrid 

Římanům přinesla místenku v play-off výhra Plzně nad CSKA Moskva, a tak italskému celku nevadila ani domácí prohra s Realem 0:2. Nezabránil jí ani Schick. Odchovanec pražské Sparty odehrál celé střetnutí, ale svou velkou možnost zahodil, když ve 34. minutě trefil při dorážce jen gólmana. Následně ještě vybojoval stoprocentní šanci pro Ündera, který zblízka překopl odkrytou branku.

Real toho využil a hned po pauze šel do vedení gólem Balea, jenž využil chyby domácího obránce Fazia. Druhou trefu přidal po hezké kombinaci Vázquez.

Bayern Mnichov se v německé lize trápí, ale v Lize mistrů potvrdil roli favorita skupiny E a výhrou 5:1 nad Benficou Lisabon si zajistil postup. Po dvou gólech zaznamenali Arjen Robben a Robert Lewandowski. Polský kanonýr se stal teprve sedmým hráčem v historii s 50 vstřelenými góly v Lize mistrů. Na pokoření této hranice mu stačilo 77 utkání. Rychleji to stihli jen Ruud van Nistelrooij (62) a Lionel Messi (66).

Končí naopak Hoffenheim s dalším českým reprezentantem Pavlem Kadeřábkem po domácí prohře 2:3 se Šachtarem Doněck. Německý tým potřeboval vyhrát, ale už po čtvrthodině prohrával o dva góly. Vzápětí nicméně snížil hezkým lobem Kramarič a po Kadeřábkově akci do poločasu srovnal Zuber. Hoffenheim však už vítězný gól nedal i proto, že poslední půlhodinu odehrál v oslabení bez vyloučeného Szalaie po druhé žluté kartě. V nastavení Taison navíc svým druhým gólem udržel Šachtar v boji o postup.

Lyon totiž doma dvakrát neudržel vedení nad Manchesterem City a remizoval 2:2. Šlo už o jeho čtvrtou remízu ve skupině. V posledním kole tak svede přímý souboj se Šachtarem o postup, když mu díky dvoubodovému náskoku bude stačit neprohrát. Anglické mužstvo už má naopak klid stejně jako jeho městský rival United. Ten postupovou výhru 1:0 nad Bernem vybojoval v nastavení gólem Fellainiho.

5. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina E: AEK Atény - Ajax Amsterdam 0:2 (0:0)
Branky: 68. z pen. a 72. Tadič. 

Bayern Mnichov - Benfica Lisabon 5:1 (3:0)
Branky: 13. a 30. Robben, 36. a 51. Lewandowski, 76. Ribéry - 46. Fernandes. 

Skupina F: Lyon - Manchester City 2:2 (0:0)
Branky: 55. a 81. Cornet - 63. Laporte, 83. Agüero. 

Hoffenheim - Šachtar Doněck 2:3 (2:2)
Branky: 17. Kramarič, 40. Zuber - 15. a 90.+3 Taison, 14. Ismaily. 

Skupina G: AS Řím - Real Madrid 0:2 (0:0)
Branky: 47. Bale, 59. Vázquez. 

Skupina H: Juventus Turín - Valencie 1:0 (0:0)
Branka: 59. Mandžukič.

Manchester United - Young Boys Bern 1:0 (0:0)
Branka: 90.+1 Fellaini. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články