Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liga mistrů přinese klubům více peněz

Nyon (Švýcarsko) - Fotbalové kluby se ani v době globální ekonomické krize nemusí bát o štědré zisky z Ligy mistrů. Jejich výše naopak v příštích letech ještě stoupne. Větší finanční bonus obdrží rovněž země, které nebudou mít v nejprestižnější klubové soutěži svého zástupce.

Podle principu solidarity by mělo být v příštím ročníku rozděleno mezi tyto země místo původních pěti 6,5 procenta ze sumy inkasované za televizní a reklamní práva. To by mělo činit zhruba 55 milionů eur, které musí být využity na podporu a trénink mládeže. "Vždycky jsme tvrdili, že zisky z Ligy mistrů budou přerozděleny na základě principu solidarity také klubům, které se přímo neúčastnily," uvedl šéf UEFA Michel Platini.

32 klubů ze základních skupin si rozdělí přes půl miliardy eur

Zvýšení podílu přerozdělených peněz dohodli zástupci UEFA s Evropskou asociací klubů. "Zastupujeme 137 klubů Evropy, a tak jsme rádi, že z úspěchu neprofitují jen ti nejlepší. Rozhodnutí ukazuje, že evropská fotbalová rodina je v těchto těžkých ekonomických časech jednotná," řekl šéf asociace a předseda Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge. 

Oproti minulým letům se letos zvednou i příjmy samotných účastníků Ligy mistrů. Dvaatřiceti klubům, které hrály v základních skupinách, připadne minimálně 585 milionů eur. Vítěz Ligy mistrů obdrží zhruba 20 milionů eur za dosažené výsledky a dalších 10 až 20 milionů za televizní práva. Navíc může počítat s dalšími příjmy ze vstupného.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články