Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Liga mistrů mění systém nasazení. Lépe na tom budou šampioni elitních soutěží

Nyon – Systém nasazování v Lize mistrů se od příští sezony změní. V prvním výkonnostním koši už nebudou týmy s nejlepším koeficientem za posledních pět let jako doposud, ale obhájce trofeje a sedm mistrů nejlepších evropských soutěží. Změnu pravidel má ratifikovat výkonný výbor UEFA na svém prosincovém zasedání, uvedl generální sekretář Gianni Infantino.

Nejlepšími evropskými soutěžemi jsou v současnosti španělská, anglická, německá, ruská, francouzská, italská a portugalská.

Co to může v praxi znamenat? Týmy z elitních evropských soutěží, které se pravidelně účastní Ligy mistrů, budou oproti domácím šampionům znevýhodněny. Pokud by letos například vyhrál domácí ligu Manchetser United, navzdory absenci v letošním ročníku Ligy mistrů, by mohl být nasazen do elitního koše.

Naopak Arsenal, který titul v první anglické lize vyhrál naposledy v roce 2004, ale díky pravidelné účasti v soutěži měl skvělý koeficient, téměř vždy patřil při losu do prvního koše. Pokud letos nevyhraje Premier League nebo Ligu mistrů, pomůže mu koeficient jen do koše druhého.

"Lidé měli problémy s tím porozumět, jak je možné, že mistr domácí ligy je v nižším koši než v pořadí třetí tým ze stejné země," vysvětlil změnu Infantino.

Zdroj
AP, Manchester Evening News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články