Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Liberec vyhrál v Estorilu a Evropskou ligu si zahraje i na jaře

Estoril (Portugalsko) – Liberec výhrou v portugalském Estorilu 2:1 vybojoval premiérový postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. Pomohl mu k tomu i výsledek v souběžně hraném utkání skupiny H, ve kterém Freiburg doma podlehl Seville 0:2. Vyřazovací fáze se bude losovat v pondělí 16. prosince, v osudí bude i Plzeň. 

Josef Šural slaví gól v síti Estorilu
zdroj: ČTK/AP

"Nervy to byly až do konce. Soupeř hrál výborně, ale znovu nám vyšla pohárová taktika. Mám obrovskou radost. Hráči si zaslouží velkou gratulaci za celý podzim. Jeho závěr sice nebyl úplně nejlepší, lidé se na nás zlobili za některé porážky, ale věřím, že jsme si je tímto udobřili. Je to třešnička na dortu pro Liberec, ale i pro celý český fotbal," prohlásil trenér Jaroslav Šilhavý.

Do hlediště šestitisícového stadionu dorazilo jen 1 274 diváků. Liberecký kouč překvapil a mezi tyče postavil místo jedničky Kováře Slováka Hrošša, který kvůli karetnímu trestu svého brankářského kolegy naposledy chytal v Seville. Domácí kouč Silva, jehož celek už ztratil naději na postup, udělal oproti poslednímu ligovému duelu hned pět změn v sestavě.

Estoril přesto začal mnohem aktivněji a Slovan se v úvodu bránil. Hroššo si oddychl už po čtyřech minutách, když volný Gerso hlavičkoval z malého vápna spíš za sebe než k brance. Sedmnáct minut působili Severočeši pasivně, pak však zničehonic udeřili. Rybalkův rohový kop posunul hlavou kapitán Kováč a Šural povedenými nůžkami překonal gólmana Vágnera, kterého poté už po 27 minutách vystřídala dvojka Ribeiro. "Když je ta možnost, tak nůžky zkouším. Občas to zkouším na tréninku. Díky bohu za ten gól,"  okomentoval trefu Šural.

Krátce nato měl čtvrtý celek portugalské ligy dvě šance na vyrovnání. Hroššo nestihl včas vyběhnout k centrujícímu Balboovi, který jej přehodil, ale Gerso podruhé v utkání selhal a odkrytou branku netrefil. Ve 30. minutě Galvao hlavičkoval jen do libereckého gólmana.

I po pauze pokračoval nejzápadněji ležící účastník tohoto ročníku Evropské ligy v aktivitě, v 50. minutě se snesl centr na horní síť Hroššovy branky. Estoril tlačil, ale Slovan ho nepouštěl do šancí.

Liberec si zahraje jarní část evropských pohárů podruhé v historii, v sezoně 2001/02 dokráčel až do čtvrtfinále Poháru UEFA, tehdy se ale ještě nehrálo ve skupinách. Český fotbal bude mít podruhé za sebou dva týmy ve vyřazovací fázi Evropské ligy. V minulé sezoně pokračovaly na jaře Plzeň a Sparta. Západočeši svůj úspěch zopakovali díky úterní výhře nad CSKA Moskva.

V polovině druhé půle se Severočeši trochu vymanili ze sevření a v 70. minutě přidali po brejku druhou branku. Pavelka vysunul Rabušice a ten svůj únik zakončil chladnokrevnou trefou, byť ho stíhali dva obránci. "Pavlas (Pavelka) mi to skvěle přihrál, měl jsem na zádech frajera, tak jsem se snažil nespadnout. Pak by z toho byla maximálně červená karta a to by nám tolik nepomohlo. Vyšlo mi to do kroku a hezky jsem to zakončil," řekl Rabušic.

Domácí se nevzdali, v 82. minutě snížil Sebá, ale Liberec už svou první soutěžní výhru od domácího vítězství 2:1 nad Estorilem 3. října udržel. "Je to obrovská úleva, nakonec jsme to dokázali. Poslední měsíc jsme neměli úplně dobrý, ale říkal jsem klukům, že se musíme zvednout a poslední zápas prostě vybojovat. Je to fantastický úspěch, něco neskutečného. Celý rok jsem si tady v Liberci užil, jsem za to strašně rád," shrnul kapitán Radoslav Kováč.

Estoril Praia - Slovan Liberec 1:2 (0:1)

Branky: 82. Sebá - 18. Šural, 70. Rabušic. Rozhodčí: Özkahya - Cem Satman, Yilmaz (všichni Tur.). ŽK: Evandro - Rabušic, Karišik. Diváci: 1 274.

Sestavy:

Estoril: Vagner (27. Ribeiro) - Mano, Tavares, Pedro, Babanco - Balboa, Galvao, Amado, Goncalves (62. Evandro), Gerso (62. Sebá) - Lopes. Trenér: Silva.

Liberec: Hroššo - Frýdek, Kováč, Karišik, Fleišman - Sackey (81. Hušek) - Šural, Pavelka, Rybalka, Kalitvincev (71. Kolár) - Rabušic (90. Pimpara). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články