Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Liberec vstupuje do Evropské ligy duelem v Lichtenštejnsku

Vadúz/Liberec - Fotbalisté Liberce vstoupí večer úvodním utkáním třetího předkola Evropské ligy na půdě lichtenštejnského Vadúzu do letošního ročníku evropských pohárů. Přestože jsou Severočeši obrovským favoritem, dvojzápas proti účastníkovi druhé švýcarské ligy, který před týdnem nečekaně vyřadil skotský Falkirk, rozhodně nechtějí podcenit. Utkání začíná ve čtvrtek v 19:30. Řídit jej bude trojice rozhodčích z Malty, hlavním sudím bude Marco Borg.

Český fotbal má na Vadúz dobré vzpomínky. Před čtrnácti lety se s lichtenštejnským protivníkem střetl Hradec Králové a z předkola tehdejšího Poháru vítězů pohárů ho vyprovodil s dvěma debakly 5:0 a 9:1. Od té doby se však Vadúz hodně zlepšil a občas dokáže favorita pořádně pozlobit. Před třemi lety například doma v Poháru UEFA porazil Basilej.

"Vadúz nebude v žádném případě jednoduchý soupeř. Doby, kdy byl vyřazený Hradcem, jsou dávno pryč. Všechna ta mužstva jsou nějakým způsobem internacionální, informace jsou takové, že tam teď přišlo osm nových hráčů. Určitě nás tam nečeká nic lehkého," řekl novinářům kouč Slovanu Ladislav Škorpil.

Postup Vadúzu byl zasloužený

Ve druhém předkole Vadúz nejprve prohrál ve Falkirku 0:1, ale v domácí odvetě, kterou osobně sledoval liberecký asistent Radim Nečas, dvojzápas po výhře 2:0 v prodloužení otočil. "Soupeř postoupil přes Skoty naprosto zaslouženě. Ten postup nemusel být dosažen až v prodloužení, ale mohl podstatně dřív," podotkl Škorpil.

Liberec má co napravovat, dvakrát za sebou se rozloučil s evropskými poháry hned na jejich startu. Loni vypadl v Poháru UEFA s Žilinou a rok dříve v Poháru Intertoto s kazašským Tobolem Kostanajem. Do třetice už Severočeši nechtějí překvapení dopustit. "Ve Vadúzu půjde o to, abychom si vytvořili nějakou slušnou pozici do odvety. Pokud možno neprohrát," prohlásil Škorpil.

Vadúz trénuje světový šampión Littbarski

Do útoku se ve Vadúzu vrátí kanonýr Kerič, který stejně jako Blažek s Liškou sledoval sobotní remízu 1:1 s Kladnem v úvodním ligovém kole kvůli žlutým kartám jen z tribuny. Doma zůstali zraněný záložník Papoušek, nové akvizice z Balkánu Bosančič a Purič a také útočník Martan.

Nejznámější jméno má Vadúz na lavičce, od listopadu loňského roku jej vede německý mistr světa z roku 1990 Pierre Littbarski. Jediný lichtenštejnský profesionální celek hraje od svého vzniku ve švýcarských soutěžích a v uplynulé sezoně si poprvé vyzkoušel první ligu, odkud však ihned sestoupil. V klubu dříve působil Čech Patrik Gedeon.

Předpokládané sestavy:

Vadúz: Jehle - Steil, Cerrone, Noll, Stegmayer - Stuckmann, Bellon, Koitka, Burgmeier - Proschwitz, Colocci.

Liberec: Zlámal - Gebre Selassie, Dejmek, Holeňák, Janů - Vácha, Frejlach, Gecov, Dočkal - Kerič, Blažek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články