Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Liberec v severočeském derby podlehl Jablonci

Jablonec – Poslední mistr z Liberce pokračuje v nepřesvědčivých letních výkonech. Po výpadku v předkole Ligy mistrů s Kluží podlehli Liberečtí i Jablonci, a přišli tak o pozici posledního týmu Gambrinus ligy, který neztratil ani bod. Severočeské derby dlouho mnoho vzruchu ani šancí nenabídlo, a když už tak na jablonecké straně. Zápas oživil až vlastní gól Liberce ze 75. minuty. V samém závěru vychytal jablonecký brankář Valeš z bezprostřední blízkosti hlavičkujícího Delarge. Bravurně tak odvrátil jedinou vekou šanci soupeře v zápase a zajistil Jablonci vítězství. 

Zápas Jablonec - Liberec
zdroj: ČTK autor: Fiala Břetislav

Obhájce titulu postrádal několik zraněných opor a po většinu utkání se jen bránil. Liberec nedokázal skórovat, což se mu stalo teprve podruhé z posledních čtrnácti vzájemných zápasů.

Jablonečtí od úvodních minut dávali jasně najevo, že chtějí zlepšit dlouhodobě negativní bilanci se svým severočeským rivalem. Slovan, který nastoupil bez zraněných Váchy s Bosančičem, ale s navrátilcem do sestavy Nezmarem, prvotní tlak domácích ustál a v páté minutě zahrozil. Morozenko upadl ve vápně po souboji s Benešem, penalty se však dožadoval marně.

Jaroslav Šilhavý, trenér Liberce: "Jablonec podal nadstandardní výkon. První dva zápasy, které jsme viděli, nebyly ze strany Jablonce tak povedené. Na nás se dobře připravil, ve druhém poločase nás dostal pod velký tlak a z něho vyústila jediná branka, i když byla vlastní. Soupeř byl lepší a vyhrál zaslouženě."

Jan Kopic, hráč Jablonce: "Celý zápas jsme byli lepším týmem, měli jsme mnoho šancí, klidně jsme mohli dát šest gólů. Nakonec jsme dali jen jeden, a to ještě vlastní. Po třech zápasech máme sedm bodů, což je super. Sice jsme jich mohli mít devět, ale myslím, že je to i tak dobrý začátek ligy."

Ukrajinský mladík se předvedl i po čtvrthodině a gólman Valeš se musel bleskově přesunout, aby vytáhl míč od tyče na roh. Na opačné straně po Novákově přihrávce pálil v dobré pozici Piták, Bičíkovu branku ale těsně minul. Tím jako by odstartoval další jabloneckou aktivitu.

Zápas Jablonec - Liberec
zdroj: ČTK autor: Fiala Břetislav

V 27. minutě střílel Zoubele a obhájce titulu podržel Bičík. Letní posila Baumitu z Teplic pak v další šanci netrefila branku. Slovan, který ve středu vypadl s Kluží z třetího předkola Ligy mistrů, se v závěru první půle spíše bránil. V 39. minutě pak znovu děkoval Bičíkovi, jenž vychytal nejlepšího střelce minulé sezony Lafatu.

Jablonecký tlak po změně stran ještě zesílil a Liberec často jen odkopával. Ve vzduchu visel jablonecký gól a nakonec i přišel. Čtvrt hodiny před koncem šel Lafata do souboje s Nezmarem, ani jeden z nich ale centr netrefil a míč se odrazil od obránce Ljulky smolně do branky.

Inkasovaný gól liberecké hráče probudil, začali se více tlačit dopředu a málem i vyrovnali. Jenže hlavičku Delarge po Breznaníkově centru fantasticky vyškrábl brankář Valeš. Další šance už nepřišla i kvůli častým libereckým ofsajdům a Jablonec si z derby odnáší všechny tři body.

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 1:0 (0:0)Branka: 74. vlastní Ljulka. Rozhodčí: Franěk - Košec, T. Kovařík. ŽK: Novák - Morozenko, Kelič, Ljulka. Diváci: 4532. 

Jablonec: Valeš - Eliáš, Beneš, Novák, Jablonský - Kopic, Loučka, Vaněk (77. Čížek), Piták (86. Štochl), Zoubele (70. Kovařík) - Lafata. Trenér: Kotal.

Liberec: Bičík - Ljulka, Nezmar, Kelič, Fleišman - Šural (84. Musiol), Janů, Morozenko, Breznaník - Blažek - Hadaščok (79. Delarge). Trenér: Šilhavý. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články