Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Liberec si zahraje s Vydrovým Udine, Jablonec čeká Betis Sevilla

Nyon (Švýcarsko) - České zástupce ve 4. předkole Evropské ligy nečekají vůbec snadní soupeři. Fotbalisté Jablonce se utkají o postup do základní skupiny s Betisem Sevilla. Liberec si zahraje s Udine, které má v kádru Matěje Vydru. Úvodní zápasy jsou na programu 22. srpna, odvety o týden později. Slovan začne venku, Jablonec naopak doma.

Oba české kluby byly mezi nenasazenými kluby a los jim tak přisoudil papírové favority. Jablonec je v play-off vůbec poprvé v historii, Liberec bude usilovat o první postup do základní skupiny evropských pohárů od sezony 2006/07.

Udine z českých týmů potkala pražská Slavia při svém tažení Pohárem UEFA v sezoně 1999/00. Po výsledcích 1:0 doma a 2:1 venku přes něj prošla do čtvrtfinále. Liberec čeká druhé měření sil s klubem ze Serie A - před jedenácti lety v závěrečném předkole Ligy mistrů těsně nepostoupil přes pozdějšího vítěze AC Milán.

Udine obsadilo v minulé sezoně italské ligy páté místo. Hlavní hvězdou týmu je pětatřicetiletý kanonýr Antonio Di Natale, který dělá kapitána. Udine ve 3. předkole přešlo přes Široki Brijeg, ve čtvrteční odvetě se jednou gólově prosadil i Vydra. V minulosti v klubu působili i další čeští hráči Marek Jankulovski, Tomáš Sivok, Tomáš Zápotočný a brankář Zdeněk Zlámal.

Také s jabloneckým soupeřem Betisem se už český klub utkal - před jedenácti lety s ním vypadla Viktoria Žižkov po výsledcích 0:1 a 0:3. Poslední dvě měření sil se španělskými soupeři ale tuzemské celky zvládly, Plzeň i pražská Sparta před nimi skončily v tabulce základních skupin uplynulého ročníku Evropské ligy.

Jablonec ještě se španělským týmem nikdy nehrál. Betis obsadil v minulé sezoně španělské La Ligy sedmé místo. "Možnost konfrontace s předním týmem španělské ligy je pro nás obrovské plus a obrovská pocta. Jsme realisté, víme, že soupeř je favoritem. Ale na druhou stranu jsme také válečníci a nedáme svoji kůži lacino," řekl trenér Jablonce Roman Skuhravý.

Los sledoval v přímém přenosu a z pětice možných soupeřů si právě Betis příliš nepřál. "Nechtěl jsem Betis a Černomorec Oděsa. Naopak mi přišlo, že třeba s PAOK Soluň bychom měli solidní šanci," uvedl. "Ale chceme se o to porvat i s Betisem. Každý zápas začíná 0:0, budeme je chtít co nejvíc pozlobit. Hlavně doufám, že se nám poprvé povede vyprodat stadion," dodal kouč.

"Sledovačka" bude s Realem

Jablonečtí chtějí vidět Betis osobně v akci, proto plánují vyslat pozorovatele na první kolo španělské ligy, v němž tým z Andalusie zavítá na hřiště slavného Realu Madrid.

Brankář Michal Špit považuje Betis za nejtěžšího soupeře z pětice týmů, na které mohli narazit. "Osobně myslím, že Betis je z možných soupeřů nejsilnější. Španělé jsou několik let na vrcholu klubového i reprezentačního fotbalu. Ta konfrontace bude pro náš klub obrovskou zkušeností. Postup by byl velkým překvapením, ale je zbytečné mít dopředu nějakou poraženeckou náladu," uvedl Špit.

Zkušený gólman má stejné přání jako trenér - vyprodané ochozy. "I když Betis samozřejmě nemá takové jméno jako Barcelona a Real Madrid a nemá v kádru tak výraznou hvězdu, je to klub, který hraje ve španělské lize pravidelně nahoře. Je to asi nejatraktivnější soupeř z té nabídky, takže doufám, že bude vyprodáno," přál si.

Drobnou výhodou by pro Jablonec mohlo být, že španělská liga začne až příští víkend. "Pár zápasů už máme za sebou, mohlo by to hrát malou roli. Na druhou stranu takovýhle klub zase nic nepodcení," mínil Špit.

Los 4. předkola Evropské ligy

Udine (Vydra) - Slovan Liberec, Baumit Jablonec - Betis Sevilla, Pandurii Targu Jiu (Rum.) - Braga, FH Hafnarfjördur (Isl.) - Genk, FC Minsk - Standard Lutych, St. Gallen - Spartak Moskva, Grasshoppers Curych - Fiorentina, Rapid Vídeň - Dila Gori (Gruz.), Estoril (Portug.) - Pasching (Rak.), Salzburg - Žalgiris (Lit.), Kubaň Krasnodar - Feyenoord, Zulte Waregem - APOEL Nikósie, Tromsö (Nor.) - Besiktas Istanbul (Sivok), Aktobe (Kaz.) - Dynamo Kyjev, Swansea - Petrolul Ploješť (Rum.), Atromitos (Řec.) - Alkmaar, Elfsborg - Nordsjaelland (Dán.), Slask Vratislav (trenér Levý) - FC Sevilla, Karabach Agdam (Ázer.) - Eintracht Frankfurt, Rijeka - Stuttgart, Černomorec Oděsa - Skënderbeu (Alb.), Vojvodina Novi Sad (Srb.) - Šeriff Tiraspol (Mold.), Apollon Limassol (Kypr) - Nice, Maccabi Tel Aviv - PAOK Soluň (Necid), Molde (Nor.) - Rubin Kazaň, Trabzonspor (Čelůstka) - Kukësi (Alb.), Esbjerg (Dán.) - St. Etienne, Maccabi Haifa - Astra Ploješť (Rum.), Dinamo Tbilisi (trenér: Uhrin ml.) - Tottenham Hotspur, Nomme Kalju (Est.) - Dněpr Dněpropetrovsk (Ukr.). Partizan Bělehrad - Thun (Švýc.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články