Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liberec odletěl do Estorilu pro postupovou naději, Plzeň je pro něj inspirací

Praha – Fotbalisté Liberce odcestovali do Portugalska k závěrečnému utkání základní části Evropské ligy. V duelu s posledním týmem skupiny Estorilem Praia chtějí zapomenout na trápení z posledních týdnů. Naposledy se radovali z výhry na začátku října v domácím duelu se stejným soupeřem (2:1), od té doby v devíti soutěžních zápasech nezvítězili a poslední tři duely prohráli. Liberecké hráče inspiroval postup Plzně do jarních bojů Evropské ligy. Severočeši nemají situaci jen ve svých rukou, a proto věří, že Sevilla přistoupí k souběžně hranému utkání ve Freiburgu navzdory jistému postupu naplno a německého soupeře obere o body. Přímý přenos utkání sledujte ve čtvrtek od 20:45 na ČT sport a našem webu.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Liberce odletěli do Estorilu

Liberec si pozici výrazně zkomplikoval před čtrnácti dny, kdy doma s Freiburgem utrpěl první pohárovou porážku po devíti zápasech. K postupu mu stačila i remíza 0:0 nebo 1:1, po prohře 1:2 teď ale musí spoléhat na to, že německý celek neporazí Sevillu. Jinak by už Slovanu nepomohlo ani vítězství v Estorilu, v případné minitabulce tří týmů s devíti body by na tom byl hůř než Sevilla i Freiburg.

"Určitě nejedeme do Portugalska odevzdaní, v Estorilu se budeme snažit zahrát co nejlépe a bodovat. Dokud je naděje, je naší povinností se o ni porvat, byť to nemáme ve svých rukách, " uvedl trenér Severočechů Jaroslav Šilhavý. "Poslední zápasy se nám nedařilo, ale doufám, že volno po lize nám pomohlo, dobře jsme potrénovali a určitě se nemůžeme vymlouvat na žádnou únavu," dodal obránce Slovanu Jiří Fleišman.

Liberečtí si nenechali ujít úspěch svých kolegů z Plzně. "Včera jsme se na Plzeň koukali. Bylo by moc krásné zakončit ten rok jako oni. Je to pro nás určitě velká inspirace," řekl liberecký brankář Přemysl Kovář. "Určitě je to pro nás motivace. Chceme se tam dostat taky. Když se tam Plzeň dostala v 90. minutě, my se tam můžeme dostat klidně v 92. minutě," doplnil obránce Fleišman.

Senzační plzeňský obrat si vychutnal i liberecký kouč Šilhavý. "Krásně se na to dívalo. Všichni jsme fandili u televize, bylo to nádherné a famózní. Navíc skvělé loučení s Pavlem Vrbou. Jenom jim můžeme na dálku gratulovat a bylo by super, kdyby se nám to podařilo taky. Věřím, že to bude vidět na hřišti, i když to nemáme jen ve svých rukách," řekl.

Motivuje nejen Plzeň, ale i koeficient

Pro Liberec je jednou z motivací i to, že může pomoci k udržení patnácté příčky v národním koeficientu, která znamená, že by český fotbal měl v sezoně 2015/16 v předkolech Ligy mistrů dva kluby. "Chtěli bychom pomoct českému fotbalu, ten koeficient je důležitý. Chtěli bychom ale hlavně pomoct sami sobě, našim fanouškům. Těch aspektů je strašně moc. Určitě je pro nás inspirací i postup Plzně. Fandili jsme, je to krásný úspěch. Klobouk dolů," uvedl kapitán Radoslav Kováč.

Pokud by Liberec dokázal premiérově postoupit ze základní skupiny, zahrál by si v jarní části evropských pohárů podruhé v historii. Poprvé se mu to povedlo v sezoně 2001/02, kdy dokráčel až do čtvrtfinále Poháru UEFA, tehdy se ale ještě nehrálo ve skupinách.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články