Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec i Jablonec před EL: Chceme se poprat o postup

Praha – Nejenom fotbalisté Plzně jsou v evropských pohárech blízko postupu přes vyřazovací kola. Severočeským celkům Jablonci a Liberci, které jsou nesmiřitelnými rivaly, chybí udělat už udělat jen poslední krok k tomu, aby si na podzim zahráli v základní skupině Evropské ligy. Ale ten krok bude skutečně těžký. Liberečtí se utkají s italským Udine a na Jablonec čeká španělský Betis Sevilla. Trenéři obou celků však věří, že šance na postup umírá poslední.

Liberec zahájil cestu do základní skupiny Evropské ligy již ve druhém předkole, kde po velkém boji porazil těsně lotyšské Skonto Riga, a následně zvládl i o poznání těžšího soupeře FC Curych, s kterým sice v obou zápasech prohrával. Vždy však vývoj utkání otočil a vyhrál 2:1.

"Pro mnohé to bylo překvapení. Curych byl jasný favorit. Je to obrovsky silný tým hlavně ve hře dopředu, ale zvládli jsme to a po zásluze jsme postoupili," řekl trenér Libereckých Jaroslav Šilhavý, jenž přiznal, že jeho celku v náročných bojích pomohly i zkušenosti z minulého ročníku. "Částečně zúročujeme zkušenosti z minulého roku, kdy jsme nabrali nějaké zkušenosti z kvalifikace evropských pohárů," prohlásil.

To Jablonečtí díky vítězství v Poháru České pošty vstoupili do Evropské ligy až ve třetím předkole a jejich prvním soupeřem byl norský Strömsgodset. Severočeši v minulé sezoně právě v této fázi skončili, když nestačili na nizozemský Alkmaar, ale tentokrát dvojzápas s nevyzpytatelným norským celkem zvládli. "Hráli skutečně dobře. Byli lepší na míči, rychlejší, ale my jsme si doma vyzkoušeli, že se s nimi dá hrát a nakonec jsme po dobrých výkonech postoupili," řekl trenér Jablonce Skuhravý.

Nyní na oba celky čeká o poznání těžší zkouška. Liberec se utká s italským Udine, za něž donedávna působil reprezentanční útočník Matěj Vydra, a Jablonec vyrazí do Španělska, kde narazí na Betis Sevilla. Oba trenéři si uvědomují, že jejich šance na postup jsou malé, ale jak oba říkají, každý zápas začíná za stavu 0:0. "Udine je velikánský favorit. Určitě nechceme udělat ostudu a popereme se o ten výsledek. Kdyby se nám podařilo postoupit do základní skupiny, považoval bych to za malý zázrak," uznal kvality Šilhavý.

Skuhravý byl v plánech o něco odvážnější. "Z možných soupeřů jsme dostali jednoho z těch dvou nejtěžších. Čeká nás obrovský fotbalový svátek. Náš cíl je postup do Evropské ligy a chceme udělat vše pro to, abychom ten zápas odehráli se vztyčenou hlavou a byli minimálně nepříjemný konkurent. Pokud se nám to povede, budu velice šťastný," řekl osmatřicetiletý trenér, který prozradil, že Španělé byli velice překvapení, když zjistili, jakou kapacitu má jablonecký stadion a kolik na něj chodí fanoušků.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Případné vyřazení však nevidí ani jeden z trenérů zase tak černě. Dle nich získávají hráči v zápasech proti celkům ze zahraničí velkou dávku zkušenosti, které jim mohou velice pomoci v budoucí kariéře. "Pokud by se nám nebo Liberci povedlo postoupit a postupovat častěji, tak by se hráči neuvěřitelně zlepšili. To, že jsme se dostali do této fáze, je pro nás velká škola," zhodnotil situaci Skuhravý, jenž právě v úspěších v Evropě vidí hlavní důvod toho, proč Plzeň je v současnosti tak dobrá.

Ač jsou oba celky velkými konkurenty, v evropských pohárech si navzájem přejí úspěch. "Liberci fandím. Jsme sice obrovští konkurenti, ale jsme z jednoho regionu, a když postoupí přes Udine, určitě si řeknu o lístky," dodal trenér Jablonce. "Jablonec dlouhodobě vykazuje vysokou výkonost. Přejeme v poháru všem, nejenom Jablonci, ale i Plzni," prozradil Šilhavý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články