Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Liberec chce prodloužit své pohárové tažení, v cestě stojí Alkmaar

Liberec - Od červencového 2. předkola odehráli liberečtí fotbalisté v tomto ročníku Evropské ligy už dvanáct zápasů a před čtvrtečním úvodním domácím utkání vyřazovací fáze s Alkmaarem sní o tom, že si senzační tažení soutěží ještě prodlouží. Nizozemský soupeř je i vzhledem k větší rozehranosti favoritem, Slovan ale věří, že ho nepoznamená zimní obměna kádru a že znovu dokáže překvapit.

"Alkmaar není gigant, ale ta kvalita tam je. Mají peníze a je tam velice zkušený trenér Dick Advocaat, který s Petrohradem vyhrál titul i Pohár UEFA. Favoriti jsou oni, ale budeme chtít postoupit. Došli jsme daleko, tak proč si tu pohádku ještě neprodloužit?" řekl kapitán Radoslav Kováč, který po sezoně zamíří do pražské Sparty. Liberečtí už dokázali v předkole přejít přes silné Udine či FC Curych a následně poprvé v historii postoupit ze skupiny. Více zápasů za jednu sezonu v pohárech ještě nikdy neodehráli, při své cestě do čtvrtfinále Poháru UEFA v ročníku 2001/02 nastoupili k deseti utkáním.

Proti Slovanu ale hraje hned několik věcí, hlavně fakt, že česká liga začne až o víkendu, zatímco Alkmaar už má za sebou na jaře sedm soutěžních duelů. "Mají zápasovou zátěž. Ale my to musíme odjezdit, dát do toho vše. Přejít se dá přes každého, Udine bylo ještě silnější," srovnával Kováč. Liberec s napětím očekává, jak se na jeho hře podepíše zimní obměna kádru. Odešly hned tři opory - polovina obrany Kelič s Kušnírem a především útočník Rabušic. Kvůli zranění navíc chybí Delarge. Defenzivu vyztužil Rajnoch s reprezentačními zkušenostmi, zálohu Jarolím a v útoku má nahradit Rabušice Ukrajinec Budnik.

V přípravě tak trenér Jaroslav Šilhavý spíše hledal alternativy v sestavě, místo aby s týmem mohl ladit formu. "Je to nepříjemné, ale je to realita. Soupeř je v tomhle směru určitě před námi. Když pominu kvalitu, tak mají za sebou sedm soutěžních zápasů prakticky v totožné sestavě. Jsou sehraní, v tom je jejich výhoda. Ale my uděláme vše pro to, abychom se opět pokusili o nemožné. Byť favority dvojzápasu určitě nebudeme," řekl. Soupeře, na jehož hřišti Liberec v sezoně 2006/07 remizoval v Poháru UEFA 2:2, osobně viděl v akci. "Jsou rychlí, výborní jeden na jednoho. Útočí všichni včetně všech čtyř obránců, možná někdy na riziko. Hrát na brejky je jedna z možností, jakým způsobem se do jejich obrany dostat."

Libereckým nevadí, že začínají doma. "Tak je to prostě nalosované. Snad využijeme toho, že hrajeme první zápas doma a vyhrajeme, nejlépe bez inkasované branky. Pak bychom do odvety jeli s nadějí a možností postoupit," řekl záložník Josef Šural. Alkmaar je v nizozemské lize aktuálně sedmý, o příčku níž než Slovan v české nejvyšší soutěži. Tým AZ by rád využil, že je rozehranější. "Je pro nás výhodou, že Liberci začíná liga až po zápase s námi. Proto si jedeme pro vítězství. Pro náš klub je hodně důležité dojít v Evropě daleko," uvedl srbský záložník Nemanja Gudelj.

Alkmaar má na české kluby dobré vzpomínky, před necelými třemi lety vyřadil po výsledcích 2:0 a 1:1 v předkole Evropské ligy Jablonec. V barvách Baumitu tehdy působila zimní posila Liberce Jarolím. "Určitě vidíme možnost postoupit do dalšího kola. Možná je Liberec stejně silný jako Alkmaar, ale výhodou je, že hrajeme první zápas venku," řekl kouč Advocaat, který v roce 2008 dovedl v Petrohradu k zisku Poháru UEFA i českého obránce Radka Šírla.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž před zápasem Evropské ligy Liberec - AZ Alkmaar
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články