Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Liberec čeká zápas v Estorilu, postup ale nemá ve svých rukou

Estoril – Fotbalisty Liberce čeká v portugalském Estorilu poslední vystoupení v základní skupině Evropské ligy. Severočeši budou na půdě nejzápadněji položeného týmu v soutěži bojovat o premiérový postup, po předchozí domácí porážce s Freiburgem už ale nemají situaci ve svých rukou. Musejí na hřišti pohárového nováčka získat více bodů než Freiburg v souběžně hraném utkání se Sevillou, která už má postup jistý. Pokud by německý celek porazil Sevillu, tak by už Slovanu nepomohlo ani vítězství, v případné minitabulce tří týmů s devíti body by na tom byl hůř než Sevilla i Freiburg. Přímý přenos utkání Estoril-Liberec sledujte od 20:45 na ČT sport a našem webu, souběžně hraný zápas Freiburgu se Sevillou přineseme v textové on-line reportáži.

Situaci Slovanu komplikuje absence několika hráčů především z obrany. Trest za žluté karty si odpyká Kušnír, kvůli nemoci budou chybět Kelič a Coufal a zranění vyřadilo ze hry ofenzivního Delarge. "Je to realita, rozhodně ale nebudeme fňukat, že jsme oslabeni," podotkl Šilhavý.

Sevilla si už v minulém kole zajistila postup do vyřazovací části, před zápasem ve Freiburgu ale ujišťuje, že bude hrát naplno, protože chce skončit v tabulce první. "Sevilla jednoduše musí být v této skupině první a s tímto záměrem také pojedeme do Německa," uvedl obránce Cala. "Pojedeme tam pro výhru, ale remíza by nám také stačila," doplnil útočník či záložník José Antonio Reyes.

Jejich tým vede skupinu s devíti body. Poslední tři utkání remizoval 1:1, ale Freiburg už doma dokázal porazit 2:0. Severočeši se ale chtějí v první řadě soustředit na svůj duel v Portugalsku. "Zkusíme vyhrát a pak uvidíme, jak to dopadne. Vyřazení si zatím nepřipouštíme. Všechno se po posledním zápase otočilo, ale dokud šance je, proč bychom to nezkusili," řekl brankář Přemysl Kovář.

Slovan doplácí na užší kádr, v závěru podzimu na hráče dolehla únava. Proto uvítali, že mohli od posledního ligového utkání 2. prosince odpočívat a nabrat síly. "Musíme se dát dohromady, zmobilizovat síly a ještě se o postup poprat. Vydáme ze sebe v Estorilu všechno," uvedl kapitán Radoslav Kováč.

Pokud by Liberec dokázal premiérově postoupit ze základní skupiny, zahrál by si v jarní části evropských pohárů podruhé v historii. Poprvé se mu to povedlo v sezoně 2001/02, kdy dokráčel až do čtvrtfinále Poháru UEFA, tehdy se ale ještě nehrálo ve skupinách. Případný postup by navíc znamenal, že český fotbal bude mít podruhé za sebou dva týmy ve vyřazovací fázi Evropské ligy. V minulé sezoně pokračovaly na jaře Plzeň a Sparta a Západočeši svůj úspěch zopakovali díky úterní výhře nad CSKA Moskva.

Freiburg s českými hráči Vladimírem Daridou, Václavem Pilařem a Pavlem Krmašem má ve skupině H shodně s Libercem šest bodů. Díky poslední výhře 2:1 ze severu Čech má ale lepší vzájemné zápasy, takže mu stačí získat stejně bodů jako Slovanu na hřišti Estorilu.

Svěřenci trenéra Christiana Streicha chtějí napravit trápení z bundesligy, kde naposled v neděli doma podlehli 0:3 Wolfsburgu a patří jim až šestnáctá příčka tabulky. "Čeká nás něco jako finále, což pro nás musí být dostatečná motivace," prohlásil brankář Freiburgu Oliver Baumann. "Není pochyb o tom, že je Sevilla favoritem, ale je pěkné hrát na závěr takový zápas," doplnil Baumann.

Jistí postupující ze základních skupin EL:

FC Sevilla, Frankfurt, PAOK Soluň, Dněpropetrovsk, Alkmaar, Betis Sevilla, Esbjerg, Fiorentina, Genk, Kazaň, Lazio Řím, Lyon, Machačkala, Razgrad, Salcburk, Trabzonspor, Tottenham, Valencie.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články