Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liberec by rád překvapil na Spartě

Praha – Fotbalisté Liberce na hřišti soupeřů na podzim ještě neprohráli a úspěšnou bilanci chtějí v sobotu potvrdit na půdě vedoucí Sparty Praha. Pro Severočechy to je velká výzva, protože Sparta je suverénním vládcem ligy a v devíti zápasech neztratila ani bod. Zápas na Letné bude jedním z hitů víkendového programu první ligy, která pokračuje po reprezentační pauze 10. kolem. Velkou událostí je také návrat bývalého reprezentanta a vítěze Ligy mistrů Marka Jankulovského do ostravského Baníku. Pondělní duel mezi Žižkovem a Slavií zase bude premiérou někdejšího sparťanského kouče Františka Straky na lavičce červenobílých. Utkání Sparty s Libercem sledujte od 18:00 na ČT4 a webu sportživě.cz.

Václav Kadlec
zdroj: isifa/SME autor: Tibor Somogyi

Sparta zatím prochází ligou bez zaváhání, ale Liberec by ji rád zaskočil. Už kvůli tomu, že má pověst týmu, kterému se daří více na hřištích soupeřů, kde neprohrál od května a v nové sezoně při pěti výjezdech už třikrát zvítězil. Jenže ligový lídr nasbíral 13 vítězných zápasů v řadě, a pokud se mu podaří vyhrát i tentokrát, znovu překoná rekordní sérii vítězných zápasů v úvodu sezony. Hosté by se potřebovali chytit poté, co v posledním utkání s Duklou doma překvapivě prohráli a předtím uhráli "jen" dvě remízy s Bohemians a Olomoucí. "Budeme hrát aktivně, nedáme Spartě nic zadarmo. Nikde přece není dáno, že Sparta všechny zápasy do konce soutěže vyhraje, a čím dřív zakopne, tím lépe pro ligu," uvedl liberecký asistent Zdeněk Klucký.

Totéž platí o Jablonci, který má na třetím místě jedenáctibodový odstup od lídra. V Příbrami by rád vyhrál. "Rádi bychom odčinili poslední nezdar na Slovácku, kde jsme neukázali dost vůle a touhy po vítězství. Snad se z toho poučíme a budeme hrát to, na co jsme zvyklí," řekl trenér František Komňacký. Příbram se Jablonci chce postavit s otevřeným hledím. "Jablonec je obrovský favorit, ale my to tam nejedeme jen odehrát, to nejezdíme nikam," uvedl kouč David Vavruška.

V problémech se zmítající Baník má probrat comeback uzdraveného Jankulovského. Vítěz Ligy mistrů z roku 2007 po šesti letech skončil v AC Milán a nyní má pozvednout svůj mateřský klub. Jankulovského obnovenou premiérou bude sobotní utkání s Hradcem Králové, kouč Baníku Pavel Malura však zatím neví, kolik toho staronová ostravská akvizice odehraje. "Marek do utkání určitě zasáhne, ve hře jsou různé varianty, ale to hlavní rozhodnutí necháváme na něm a jeho pocitu," uvedl Malura. 

Bohemians 1905 dál překvapivě drží druhé místo za Spartou, na niž hledí s desetibodovým odstupem. Další zkouškou pro ně bude nedělní pražské derby s Duklou. Ta se po výhře v Liberci vyšvihla na sedmé místo a případný úspěch v Edenu by ji přiblížil ke špici ještě víc. "Musíme se snažit vyrovnat jejich agresivnímu pojetí, neprohrávat souboje. Teprve pak může být výhodou naše fotbalovost," uvedl kouč Dukly Luboš Kozel.

Mladá Boleslav se díky výhře v Teplicích posunula na šesté místo a teď chce bodovat v Olomouci. Hanáci po výroku disciplinární komise znovu přišli v tabulce o devět bodů a vrátili se blíž ligovému dnu, s Boleslaví však zkusí uspět poté, co v sedmi posledních vzájemných zápasech nedokázali zvítězit. Výhra by byla stylovým dárkem pro trenéra Zdeňka Psotku, který povede Sigmu ve 100. ligovém utkání.

Teplice budou napravovat předchozí dvě prohry v Českých Budějovicích. Jihočeši dál čekají na první letošní vítězství, díky kterému by se odpoutali ze sestupových pozic. Dynamo nutně potřebuje vylepšit ofenzivu, už 431 minut nedalo branku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články