Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

LFA povede další čtyři roky Svoboda, při volbě neměl protikandidáta

Ligovou fotbalovou asociaci, která řídí první a druhou ligu, povede další čtyři roky Dušan Svoboda. Stávající předseda obhájil svůj post, při volbě na ligovém grémiu profesionálních klubů v Praze neměl protikandidáta a získal 25 hlasů z 32.

Dušan Svoboda
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Svoboda je v čele LFA od jejího vzniku. Pětačtyřicetiletého funkcionáře nominovala Sparta Praha, v které je místopředsedou představenstva.

Svoboda byl průkopníkem samostatnosti ligy a později prosadil nový herní model s nadstavbou, který měl premiéru v minulé sezoně.

Po čtyřech letech v roli šéfa LFA mu stejně jako dalším čtyřem ze sedmi členů ligového výboru vypršel mandát. Znovu zvoleni byli i oba místopředsedové za první a druhou ligu Adolf Šádek z Plzně a Petr Heidenreich z Ústí nad Labem.

V sedmičlenném výboru pokračují Dariusz Jakubowicz z Bohemians 1905 a Václav Brabec z Baníku Ostrava, jimž vyprší mandát až v dalších letech. Naopak skončil slávista Jan Nezmar, kterého nahradil klubový kolega Tomáš Bůzek.

Místo sokolovského Tomáše Provazníka bude ve výboru za druhou ligu chrudimský Tomáš Linhart. V kontrolním výboru nahradí Bůzka liberecký Libor Kleibl.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová liga se po pauze rozběhne 23. května, LFA dál povede Svoboda

Svobodu opakovaně kritizovala Slavia a především předseda představenstva úřadujícího mistra Jaroslav Tvrdík. Šéfovi ligy vyčítá, že nezvládl komunikaci při koronavirové krizi a že je zároveň ve vedení Sparty. Protikandidáta ale Slavia nepostavila.

Volby se uskutečnily na ligovém grémiu v pražské hale O2 universum, kde zástupci klubů rozhodli o pokračování sezony první a druhé ligy, kterou přerušila pandemie koronaviru.

"Možná mi to nebudete věřit, ale já o těch volbách upřímně moc nepřemýšlel. Kdyby kluby nechtěly ligu dohrát, pro mě by to byl asi takový moment, kdy bych spoustu věcí zvažoval. Normálně bych mohl mít euforické pocity, ale vím, že od zítra budeme řešit spoustu věcí - jak ligu dohrát, otázka testování, schéma televizního vysílání. Cítím, že nás čeká složité období z hlediska organizace profi sportu," řekl Svoboda.

"Kritika byla veřejně prezentovaná, nedostatečná komunikace. Vždy může být komunikace lepší, na druhou stranu tady nikdo žádné informace moc neměl. Odpověď na klíčovou otázku: co se stane, když bude někdo pozitivně otestovaný, jsem dostal v pondělí odpoledne. Asi bych nějaký mail poslal dřív, ale po bitvě je každý generál," dodal.

K rozhodnutí dohrát dvě nejvyšší tuzemské soutěže Svoboda ve Studiu ČT sport řekl: "Rozhodly ekonomické záležitosti i sportovně technické věci. I na profesionální fotbalisty to má dopad, i na jejich další hodnotu, protože oni jsou hlavním aktivem klubů. Bylo třeba brát v potaz i doporučení UEFA, že pokud to jen trochu půjde, tak je třeba soutěže dohrát. A argumenty pro dohrání převážily nad pochybnostmi," řekl šéf LFA a přiznal, že důležitý byl i tlak od fanoušků.

K tomu, proč třeba i vedení Slavie nakonec změnilo názor a hlasovalo pro dohrání soutěže, řekl Svoboda, že rozhodla síla argumentů. "A když se člověk oprostil od emocí a od toho, na jaké pozici se jeho klub nachází. Musíme se na tu situaci dívat i z toho pohledu, že možná ani na podzim nebude jiná situace," řekl Svoboda.  

Muž, který je zároveň místopředsedou Sparty, proto už počítá s delší dobou, v níž bude sport omezený, a chce se na to připravit. "Kdybychom třeba z karanténních důvodů nemohli dohrát a ta situace by měla trvat déle, tak pokud nevytvoříme nějaké speciální algoritmy, může to nakonec ohrozit celý profi sport," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články