Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

LFA chce dohrát ligu v kompletní podobě, týmy ale musí začít v květnu trénovat

Ligová fotbalová asociace chce dohrát obě profesionální soutěže v kompletní podobě a do 30. června. K tomu je ale nutné, aby kluby nejpozději 1. května začaly v úplném režimu znovu trénovat a v polovině května se soutěže znovu rozběhly. LFA zároveň nabídla pomoc účastníkům první a druhé ligy, jimž současná situace způsobila finanční problémy. Ligový výbor LFA se na tom shodl na svém dnešním zasedání.

Utkání Teplice - Slovácko
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

První a druhá liga se zastavily 12. března, kdy vláda kvůli šíření koronaviru vyhlásila nouzový stav. Zatímco amatérské soutěže od třetích lig níže, které organizuje Fotbalová asociace ČR, už byly předčasně ukončeny, profesionální ligy jsou do odvolání přerušeny.

LFA se řídí pokynem Evropské fotbalové unie UEFA a pokusí se je dohrát. Volné termíny přineslo odložení letního evropského šampionátu na příští rok.

"LFA bude plně respektovat rozhodnutí a doporučení odpovědných orgánů veřejné moci. Ze sportovního hlediska zůstává jednoznačnou prioritou vyvinout maximální možné úsilí k tomu, aby byl stávající ročník první a druhé ligy dohrán dle hracího systému odsouhlaseného před začátkem soutěží a v termínu do 30. června. To vše samozřejmě za předpokladu, že to umožní vývoj epidemiologické situace v ČR," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalové amatérské soutěže se nedohrají, pohár byl odložen

Vzhledem k vládním opatřením se týmy nemohou připravovat na hřišti a hráči už skoro měsíc trénují individuálně v domácích podmínkách. Aby se přerušená sezona stihla do 30. června dohrát, je podle LFA nutné, aby týmy od začátku května mohly opět naplno trénovat. V polovině května by se pak musely znovu rozběhnout zápasy, i když by to bylo bez diváků.

"Pakliže bychom tedy chtěli dohrát soutěž do 30. června, musíme ji rozběhnout 13. května. A k tomu, abychom to mohli udělat, potřebujeme dát klubům nějaký časový prostor, aby se mohly připravit, vést plnohodnotné tréninky," podotkl Svoboda v ČT.

Ligový výbor se znovu sejde nejpozději do konce dubna, pokud nebude nutné svolat jednání dříve. "Na tomto jednání bude vyhodnoceno, zda bude možné soutěže zahájit do poloviny měsíce května. Současně bude stanoven termín pro jednání ligového grémia, které bude svoláno v nejkratším možném čase po zrušení nouzového stavu," uvedl Svoboda.

LFA nabízí fotbalovým klubům předčasné vyplacení části financí

"Ligový výbor odsouhlasil možnost podpory členských klubů LFA, které se dostaly v důsledku aktuální situace do finančních potíží. Nabídne jim možnost předčasné úhrady části květnové splátky odměny hrazené klubům ze strany LFA," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda. 

LFA vyplácí jednotlivým účastníkům první a druhé ligy, které řídí, podíl z prodeje televizních a marketingových práv a také ze sponzorských příspěvků. Kluby získávají finance v pěti ročních splátkách a právě jedna z nich měla přijít na řadu v květnu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články