Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lewandowski a spol. potopili Plzeň. Český mistr dostal od Barcelony pět gólů

Tři góly dal Robert Lewandowski, další dva přidali jeho spoluhráči. Barcelona na domácím hřišti plzeňskou Viktorii nešetřila a úvodní duel základní skupiny Ligy mistrů vyhrála 5:1. Jedinou branku hostů vstřelil Jan Sýkora. 

Utkání Barcelona - Plzeň
zdroj: ČTK / AP / Joan Monfort

"Narazili jsme na obrovskou kvalitu, s tím jsme počítali. Věděli jsme, že budeme pod obrovským tlakem. Co můžu hráčům vytknout? Odpracovali to výborně, dělali, co mohli. Bohužel, na tak kvalitního soupeře to nestačilo," řekl trenér Michal Bílek na tiskové konferenci. 

Hosté, kteří před 11 lety na Camp Nou ve skupině Ligy mistrů prohráli 0:2, drželi nerozhodný stav do 13. minuty. Po rohu Koundé posunul míč na Kessiého, jenž si umístěnou hlavičkou připsal první soutěžní gól za Barcelonu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Barcelona - Plzeň

Poté Staňkovu branku o kousek minul Fati. Na druhé straně ve 24. minutě sudí Visser pro Plzeň odpískal penaltu za faul Christensena na Mosqueru a měl připravenou i červenou kartu. Po zásahu videorozhodčího však původní verdikt změnil, protože kolumbijský křídelník nejprve udeřil dánského stopera do hlavy. "Škoda, kdyby to zahrál chytřeji, kopali bychom penaltu, soupeř by šel do desíti a šance na lepší výsledek by byly daleko větší," podotkl Bílek.

Barcelona ve 34. minutě přidala druhý gól. Lewandowski se uvolnil mezi stopery a přesnou střelou k tyči nedal brankáři Staňkovi šanci. Domácí pokračovali v dominanci. Staněk vyrazil Robertovu tečovanou ránu a poté Jemelka z brankové čáry vykopl míč po Pedriho pokusu.

Hosté ve 44. minutě z ojedinělé akce snížili, když se po Jemelkově centru trefil hlavou nepokrytý Sýkora. Osmadvacetiletý záložník skóroval při svém debutu ve skupině Ligy mistrů. "V první chvíli jsem byl už zavařený, ve druhé chvíli mi proběhlo, že je to kontaktní gól na 2:1 a že nějaká šance ještě určitě je," uvedl Sýkora.

Robert Lewandowski
zdroj: ČTK / AP / Joan Monfort

Ještě před pauzou Staněk vyrazil střelu Dembélého. Francouzský křídelník ale v nastavení ve skluzu sebral míč Mosquerovi, nacentroval do šestnáctky a volný Lewandowski hlavou nezaváhal.

Pětinásobní vítězové Champions League měli převahu i v úvodu druhé půle. Po hodině hry se ale do velké šance dostal Chorý, který po Mosquerově přihrávce vypálil nad břevno. V 67. minutě se znovu dostal k míči Lewandowski a další přesnou ranou k tyči završil hattrick. Polský kanonýr po letním příchodu do Barcelony zaznamenal osm gólů v pěti soutěžních duelech. 

Na tomhle postu je to pravděpodobně nejlepší útočník na světě a zase to prokázal. Jeho výběr místa v pokutovém území, rychlost s balonem i zakončení jsou fenomenální. Po právu patří mezi nejlepší hráče. Není jednoduché ho bránit," ocenil Bílek polského kanonýra.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Fanoušci v Plzni sledovali zápas proti Barceloně

Třetí branku Lewandowskému připravil střídající Torres, jenž sám o čtyři minuty později po Dembélého obloučku zakončil tvrdou ranou do horního růžku. Na Camp Nou přišlo 77 411 diváků, což je nejvyšší pohárová návštěva na utkání českého klubu v samostatné historii.

Svěřenci trenéra Michala Bílka ve druhém utkání skupiny C příští úterý přivítají Inter Milán, který s Bayernem Mnichov doma prohrál 0:2. Úřadující čeští šampioni prohráli po 34 soutěžních zápasech a poprvé od loňské říjnové porážky 0:2 na Slavii.

Plzeňští počtvrté v hlavní fázi elitní soutěže inkasovali v jednom duelu pět gólů. Porážky 0:5 utrpěli v roce 2013 na stadionu Bayernu a o pět let později venku s AS Řím a doma s Realem Madrid.

FC Barcelona - Viktoria Plzeň 5:1 (3:1)

Branky: 34., 45.+3 a 67. Lewandowski, 13. Kessié, 71. Torres - 44. Sýkora. Rozhodčí: Visser - Vanyzere, Van Driessche (všichni Belg.) - Millot (video, Fr.). ŽK: Pernica, Mosquera, Chorý, Jemelka (všichni Plzeň). Diváci: 77 411.

Barcelona: Ter Stegen - Roberto (46. Piqué), Christensen, Koundé, Alba - Kessié (81. Torre), De Jong, Pedri (75. Gavi) - Dembélé (75. Depay), Lewandowski, Fati (65. Torres). Trenér: Xavi.

Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka (86. Holík) - Kalvach, Bucha - Sýkora (79. Pilař), Vlkanova (78. Čermák), Mosquera (79. Jirka) - Chorý (65. Bassey). Trenér: Bílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články