Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Leverkusen nestačil na Dortmund, Latka má zlomený nos

Berlín – Tomáš Pekhart pomohl svým třetím gólem v tomto bundesligovém ročníku Norimberku k vítězství 2:1 nad Mönchengladbachem. Bayern Mnichov si snadno poradil s Mohučí a zvýšil svůj náskok v čele Bundesligy. V bojích o záchranu pomohl Augsburgu Jan Morávek, když po více jak dvou letech vstřelil branku, jež znamenala remízu 1:1 s Wolfsburgem. Düsseldorf se dočkal vítězství 3:1 nad Stuttgartem, Martin Latka si však z utkání odnesl zlomený nos. V hitu kola podlehl Leverkusen Dortmundu.

Jan Morávek v souboji s Diegem
zdroj: Getty Images

Norimberk se dostal do vedení už ve čtvrté minutě, kdy Simons proměnil pokutový kop po nafilmovaném pádu Frantze v pokutovém území. Pekhart zvýšil po půlhodině hry střelou levačkou na zadní tyč po asistenci japonského záložníka Kijotakeho.

Mönchengladbach už po změně stran první porážku od poloviny listopadu nedokázal odvrátit a stačil jen snížit zásluhou Herrmanna. Norimberku pomohla první výhra pod vedením kouče Michaela Wiesingera k posunu na 14. příčku tabulky, hosté prováhali možnost jít na pátou příčku a jsou sedmí.

Leverkusen na "vosy" nestačil

V duelu druhého se třetím narazil Leverkusen na Dortmund. Bayer sice stáhl dvougólové manko, ale přesto prohrál 2:3. Znovu se tak zvýšil náskok suverénně prvního Bayernu Mnichov, který má před druhou Borussií k dobru 12 bodů a na třetí Leverkusen ještě o dva víc.

Dortmund si vypracoval dvoubrankový náskok už v první desetiminutovce, kdy se trefili Reus a z penalty Blaszczykowski. Bayeru ale zase vyšlo úvodních patnáct minut druhé půle, během kterých dvakrát skóroval Reinartz. Hostům nicméně hned minutu po brance na 2:2 vrátil náskok Lewandowski a obhájce titulu si mohl dokonce ještě dovolit zahodit penaltu. Na svůj první start od konce října stále čeká český obránce Michal Kadlec, který nebyl opět ani na lavičce Bayeru. 

Utkání Leverkusen - Dortmund
zdroj: Getty Images

Bayern zvyšuje náskok

Bayern Mnichov zvýšil náskok po výhře 3:0 v Mohuči. Dvěma trefami přispěl k vítězství chorvatský kanonýr Mario Mandžukič a se 14 góly se posunul na první místo mezi bundesligovými střelci. Bayern vyhrál podeváté v sezoně na soupeřově hřišti bez inkasovaného gólu, čímž stanovil nový rekord soutěže.

Pronásledovatelé vedoucího celku Leverkusen a Dortmund hrají v neděli proti sobě. Obrana Mohuče se Zdeňkem Pospěchem odolávala až do konce prvního poločasu, kdy ji v 41. minutě překonal Thomas Müller a připsal si jedenáctou branku v sezoně. Po přestávce soupeře dvěma góly v rychlém sledu dorazil Mandžukič.

Po téměř dvou letech se fotbalista Jan Morávek zapsal v německé lize mezi střelce. Český záložník pomohl Augsburgu, který bojuje o záchranu, vyrovnávacím gólem k remíze 1:1 ve Wolfsburgu. Augsburg po zimní pauze ještě neprohrál a ze tří zápasů získal pět bodů. Souboj českých fotbalistů v duelu Wolfsburgu s Augsburgem začalo lépe pro domácího Jana Poláka. "Vlky" poslal do vedení ve 23. minutě Brazilec Naldo. Už za dvě minuty však vyrovnal Morávek, který skóroval poprvé od sezony 2010/11, v níž ještě oblékal dres Kaiserslauternu.

Slavící hráči Brém
zdroj: Getty Images autor: Stuart Franklin

Navzdory jeho příspěvku klesl Augsburg na předposlední místo, kde vystřídal Hoffenheim, který zvítězil 2:1 nad Freiburgem. Navíc se Augsburgu přiblížil poslední Fürth, který senzačně zdolal 2:1 Schalke 04. O teprve druhé výhře Fürthu rozhodl v nastavení srbský útočník Nikola Djurdič. Schalke nepomohl ani gól zimní posily Michela Bastose z Lyonu, jenž otevřel skóre krátce po přestávce.

Německá fotbalová liga - 20. kolo:

Düsseldorf - Stuttgart 3:1 (10. a 37. R. Kruse, 76. Fink - 60. Gentner), Hoffenheim - Freiburg 2:1 (10. a 26. Holland - 4. M. Kruse), Mohuč - Bayern Mnichov 0:3 (50. a 57. Mandžukič, 41. Müller), Schalke - Fürth 1:2 (47. Bastos - 52. Klaus, 90.+1 Djurdjič), Wolfsburg - Augsburg 1:1 (23. Naldo - 25. Morávek), Brémy - Hannover 2:0 (85. a 88. Petersen), Norimberk - Mönchengladbach 2:1 (4. Simons z pen., 30. Pekhart - 58. Herrmann), Leverkusen - Dortmund 2:3 (58. a 62. Reinartz - 3. Reus, 9. Blaszczykowski z pen., 63. Lewandowski).

Bývalý slávistický obránce Martin Latka se ve svém druhém utkání za Düsseldorf dočkal vítězství. Jeho tým se vzdálil od sestupového pásma zásluhou výhry 3:1 nad Stuttgartem, ke které výrazně přispěl autor dvou branek Australan Robbie Kruse. Fortuna bodovala poprvé v novém roce, Latka si ovšem z utkání odnesl zlomeninu nosu.

Latka se zranil v nastaveném čase po střetu s útočníkem hostů Vedadem Ibiševičem. Osmadvacetiletý obránce, jenž za Fortunu odehrál po odchodu z české ligy druhý zápas, opustil hřiště na nosítkách s krví v obličeji. Jak dlouhou pauzu si jeho zranění vyžádá, nebylo bezprostředně po utkání jasné. 

Fotbalisté Brém bez českého obránce Theodora Gebre Selassieho, který zůstal mezi náhradníky, porazili v německé lize Hannover 2:0. Předehrávku 20. kola rozhodl v závěrečných pěti minutách dvěma góly útočník Nils Petersen, který ve Werderu hostuje z Bayernu Mnichov. Brémám se povedlo vyhrát po černé sérii čtyř utkání, ze kterých vytěžily jen bod. V tabulce se posunuly na jedenácté místo o bod za desátý Hannover, který prohrál venku popáté za sebou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy