Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Leicester remizoval se City, Čech se dočkal rekordního čistého konta

Londýn - Fotbalisté Leicesteru v dohrávce 19. kola anglické ligy remizovali s Manchesterem City 0:0 a propásli možnost vrátit se do čela anglické ligy před Arsenal. Ten v duelu s dosud čtrnáctým týmem tabulky odčinil sobotní výprask ze Southamptonu a zvítězil nad Bournemouthem 2:0. Brankář Petr Čech udržel 170. čisté konto v Premier League, čímž stanovil nový rekord soutěže. O dosavadní maximum se dělil dva týdny s Davidem Jamesem.

Petr Čech
zdroj: Reuters autor: John Sibley

"Jsem opravdu rád, že se to povedlo. Už v minulém domácím zápase proti Manchesteru City mi k rekordu chybělo osm minut, ale nakonec jsem nulu neudržel. Teď už to vyšlo," radoval se Čech. "Je pravda, že jsem posledních pět nebo šest minut koukal na tabuli a sledoval jsem, kolik zbývá do konce. Bylo důležité, že jsme vyhráli. Potřebovali jsme napravit minulé zaváhání. Zakončili jsme rok 2015 vítězstvím a pro mě je čisté konto bonus," dodal.

Na památku si schová dres. "Až ho vyperu, nechám si na něj podepsat všechny spoluhráče, kteří dnes do zápasu zasáhli, a pak ho asi zarámuju," prohlásil reprezentační gólman. "Po závěrečném hvizdu jsem byl pyšný, protože ne každému se povede něco podobného v nejlepší lize na světě. Když se člověk podívá na všechny ty skvělé brankáře, kteří jsou v počtu nul za mnou, uvědomí si, že je to opravdu skvělý počin. Mám opravdu velkou radost. Teď už se nikdo nebude ptát, kdy rekord překonám," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Wenger vysekl rekordmanu Čechovi poklonu

O vítězství Arsenalu se výraznou měrou zasloužil Mesut Özil. Německý mistr světa ve 27. minutě zahrál rohový kop, který hlavičkou proměnil ve svůj první gól v anglické lize brazilský obránce Gabriel, letní posila z Villarrealu. Druhou branku přidal Özil v 63. minutě po pohledné narážečce s Olivierem Giroudem. Nováček soutěže Bournemouth podal v prvním ligovém utkání proti Arsenalu snaživý výkon, ale Čechovi rekordní zápis nepokazil.

"Petr má být na co pyšný, protože je to mimořádný úspěch," řekl trenér Arséne Wenger. "Lidé si možná ani neuvědomují, co je třeba obětovat, aby brankář udržel tak dlouho vyrovnanou výkonnost. Je to ale také pozoruhodně nadaný brankář. Dá se přirovnat k Davidu Seamanovi," uvedl kouč s odkazem na brankářskou legendu Arsenalu.

Čech nezapomněl na spoluhráče, kteří mu pomohli k rekordu. "Je to velká osobní pocta, ale musím poděkovat všem klukům, kteří se mnou za tu dobu hráli a pomohli mi k rekordu. Sám bych nic nedokázal. Vážím si toho, že moje nuly zatím pomohly ke čtyřem titulům a věřím, že v sezoně, kdy jsem překonal rekord v počtu čistých kont, budu slavit znovu titul. Podle dosavadního průběhu sezony je to určitě v našich silách, ale očekávám, že se o titul bude bojovat až do posledního kola," dodal bývalý gólman Chelsea s tím, že na oslavu rekordu si dá skleničku dobrého vína.

Druhá nula Leicesteru v řadě

V utkání nejlépe střílejících týmů Premier League mezi Leicesterem a Manchesterem City vynikli především oba brankáři. Jak Kasper Schmeichel z Leicesteru, tak Joe Hart ze "Citizens" si připsali několik výborných zákroků.

V první půli měli více šancí hosté, avšak Raheem Sterling, Kevin De Bruyne ani Sergio Agüero na brankáře domácích nevyzráli. Obdobně se na opačné straně vedlo i hlavním ofenzivním zbraním "Lišek" Jamiemu Vardymu a Rijádu Mahrízovi, kteří se postarali o 28 z dosavadních 37 branek Leicesteru. Tým, jenž je překvapením soutěže, tak podruhé za sebou vyšel gólově naprázdno. Manchester City zase nedokázal venku naplno bodovat ani v šestém utkání bez zraněného kapitána Vincenta Kompanyho.

Radost fotbalistů Tottenhamu
zdroj: PA autor: Nick Potts

Tottenham prohrál venku jen v úvodním kole soutěže s Manchesterem United a výbornou bilanci na hřištích soupeřů znovu potvrdil proti Watfordu. Pomohla mu k tomu početní výhoda, kterou získal po vyloučení Nathana Akeho, jenž v 63. minutě fauloval autora úvodní branky zápasu Erika Lamelu. Za Watford vyrovnal svým čtrnáctým gólem v sezoně Odion Ighalo, který je v tabulce střelců hned za vedoucí dvojicí Romelu Lukaku (Everton), Jamie Vardy (Leicester City). Třetí vítězství v řadě zařídil Tottenhamu Korejec Son Hung-min.

Stoke vyhrálo penaltou v závěru sedmigólové drama s Evertonem

Everton a Stoke předvedly fanouškům sedmigólové drama, v němž hosty poslal dvakrát do vedení Xherdan Shaqiri a za domácí vyrovnal kanonýr Lukaku. Druhý gól Shaqiriho, jenž přišel v létě z Interu Milán za 12 milionů eur jako nejdražší posila v historii Stoke, byl parádní. Švýcarský reprezentant, jenž na svou první trefu v Premier League dosud čekal, si naběhl na dlouhý pas Bojana Krkice a střelou bez přípravy poslal míč do vzdálenějšího rohu branky.

"Byl to krásný gól, důležitý pro tým. Opravdu rád jsem si ho znovu prohlédl v televizi, ale hlavní jsou tři body. Cítím se zápas od zápasu lépe a na hřišti je to znát," prohlásil Shaqiri. "Góly byly to jediné, co zatím Shaqirimu chybělo. Hrál dobře a teď se i trefil," liboval si trenér Stoke Mark Hughes. "Ukázal, co umí. Je to jeho první zářez a jsem si jistý, že přijdou další," dodal kouč.

Na jeho zásah odpověděl svým druhým gólem v utkání Lukaku, který dal v posledních deseti zápasech jedenáct branek. S celkovými 15 trefami se dotáhl na nejlepšího ligového střelce Vardyho. Everton pak poslal do vedení Gerard Deulofeu, ale Joselu svou první brankou v Premier League vyrovnal a Arnautovic z penalty potrestal faul Johna Stonese, který rakouského útočníka podrazil ve vápně. Stoke výhrou navázalo na sobotní cenný skalp Manchesteru United (2:0).

"Red Devils" podali mnohem lepší výkon než před dvěma dny a ukončili sérii tří ligových porážek, s trápící se Chelsea se však rozešli bezgólovou remízou. Svěřenci Louise van Gaala, o jehož budoucnosti u týmu United se v posledních týdnech spekuluje, měli více ze hry než soupeř - Juan Mata a Anthony Martial nastřelili v prvním poločase brankovou konstrukci a Ander Herrera s Waynem Rooneym nevyužili po přestávce šance z blízka.

Manchester tak pošesté od 25. října remizoval 0:0 a nevyhrál už osmý soutěžní zápas v řadě. V tabulce je šestý, pět bodů za místy zajišťujícími postup do Ligy mistrů. Mistrovská Chelsea remizovala i v druhém utkání pod nástupcem odvolaného Josého Mourinha Guusem Hiddinkem a tři body ji na čtrnácté pozici dělí od sestupových pozic.

"Když za mě hráči budou bojovat, tak zůstanu, protože to je to nejdůležitější a teď jste to viděli," uvedl Van Gaal, jenž po porážce se Stoke sám naznačil možnost svého odchodu. "Nemám důvod rezignovat. Možná to chtějí novináři, ale já to neudělám," dodal Nizozemec, jehož by podle některých spekulací mohl v Manchesteru nahradit právě Mourinho.

Po pěti zápasech se dočkal vítězství West Bromwich, který porazil Newcastle 1:0 zásluhou gólu Darrena Fletchera ze 78. minuty. Norwich zdolal 2:0 poslední Aston Villu a dostal se z pásma sestupu. Southampton nenavázal na jasnou výhru nad Arsenalem, a na hřišti jiného londýnského celku West Hamu podlehl 1:2. Svěřenci Slavena Biliče zvítězili v lize po více než dvou měsících díky trefě střídajícího Andyho Carrolla.

Liverpool už je sedmý

Belgický útočník Christian Benteke podruhé za sebou rozhodl o výhře Liverpoolu 1:0. "Reds" zvítězili a posunuli se na sedmé místo tabulky. Svěřenci Jürgena Kloppa se navíc bodově dotáhli na šestý Manchester United.

V prvním poločase byl nejblíže gólu hostující Firmino, obě jeho šance ale výborně vychytal domácí brankář Mannone. Nejprve vytáhl krásnou střelu brazilského záložníka z dvaceti metrů na tyč, o pár minut později pro změnu zlikvidoval i jeho hlavičku z malého vápna. Na druhé straně zahrozili Defoe, jemuž ale pokus z vápna zastavil Mignolet, a Borini, který pro změnu pálil těsně vedle.

Liverpool měl ovšem skvělý vstup do druhé půle, po pouhých 22 sekundách tečoval Lallana šikovně Clynovu přihrávku a Benteke poslal míč do sítě. Byl to nejrychlejší gól v druhé půli v této sezoně Premier League. Sunderland sice dokázal Liverpool chvílemi tlačit, do vyložené šance na vyrovnání se už ale nedostal. Reds tak zvítězili podruhé za sebou 1:0 a stejně jako v sobotu proti Leicesteru se o to postaral Benteke. Už šestnácté čisté konto v roce 2015 si navíc připsal Simon Mignolet, který tak této statistice v letošním roce kraluje.

Výsledky 19. kola anglické fotbalové ligy:

Crystal Palace - Swansea 0:0, Everton - Stoke 3:4 (22. a 64. Lukaku, 71. Deulofeu - 16. a 45. Shaqiri, 80. Joselu, 90. Arnautovic z pen.), Norwich - Aston Villa 2:0 (24. Howson, 87. Mbokani), Watford - Tottenham 1:2 (41. Ighalo - 17. Lamela, 89. Son Hung-min), West Bromwich - Newcastle 1:0 (78. Fletcher), Arsenal - Bournemouth 2:0 (27. Gabriel, 63. Özil), Manchester United - Chelsea 0:0, West Ham United - Southampton 2:1 (69. Antonio, 79. Carroll - 13. vlastní Jenkinson), Leicester - Manchester City 0:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články