Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Leicester je zpátky v čele, Čech vyrovnal rekord v počtu nul, body ztratil Tottenham i Liverpool

Londýn - Arsenal vyhrál na hřišti Aston Villy 2:0, a Petr Čech tak vyrovnal rekord Davida Jamese, když si připsal 169. nulu v Premier League. Naopak Manchester United po vyřazení z Ligy mistrů ve Wolfsburgu zažil další zklamání, když prohrál na hřišti nováčka z Bournemouthu 1:2. Do čela tabulky jde po výhře 2:1 nad Chelsea překvapení sezony Leicester.

Radost fotbalistů Leicesteru
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Leicester se vrátil do čela ligy a vede tabulku o dva body před Arsenalem. Chelsea je naproti tomu šestnáctá a od sestupových pozic dělí svěřence trenéra Josého Mourinha pouhý bod. První gól Leicesteru dal nejlepší střelec soutěže Vardy, který se trefil popatnácté v sezoně. V 34. minutě si naběhl mezi obránce na Mahrízův centr z pravé strany a překonal brankáře Courtoise. Zanedlouho mohl vyrovnat Matič, ale po rohovém kopu hlavičkoval jen do břevna.

Chelsea častěji držela míč, jenže v obraně byla zranitelná. Krátce po změně stran Mahríz obelstil ve vápně statického Azpilicuetu a zvýšil. Alžířan Mahríz se v minulém kole blýskl hattrickem proti Swansea a celkem už dal v sezoně 11 gólů. V domácí brance se činil Schmeichel, který zneškodnil například Costovo sólo a kapituloval jen po hlavičce Rémyho z bezprostřední blízkosti. V závěru si Leicester tříbodový zisk zkušeně ohlídal a trenér Claudio Ranieri mohl slavit výhru nad svým bývalým klubem.

Čech vyrovnal rekord

Arsenal do utkání s Aston Villou nastoupil v nezměněné sestavě od středečního utkání na hřišti Olympiakosu, kde si díky vítězství 3:0 zajistil postup do osmifinále Ligy mistrů. V prvním poločase domácí Villans, kteří se trápí na chvostu tabulky s pouhými šeti body, vůbec nestačili na svého soupeře.

Už v osmé minutě otevřel skóre Giroud z penalty po faulu Huttona na pronikajícího Walcotta, přesně o půl hodiny později pak zcela otevřenou obranu rozebral protiútok Gunners tři na jednoho. Ramsey vyhrál míč v hloubi vlastní poloviny, přenechal Özilovi, jenž ve vápně vrátil velšskému útočníkovi, jenž zakončil do prázdné brány.

Petr Čech si vážnější zákroky připsal až v druhém poločase, když se Aston Villa probudila, aktivněji napadala a ohrožovala svého soupeře i centry i střelami zpoza šestnáctky. Stoprocentní příležitost si ale domácí nevytvořili prakticky po celý průběh zápasu. "Je to neuvěřitelný osobní úspěch. Doufám, že to číslo bude i dál růst tak, abychom se drželi v čele tabulky a směřovali za titulem. Jsem z toho opravdu nadšený, ale ještě víc jsem nadšený ze tří bodů," uvedl Čech.

Slavící hráči Bournemouthu
zdroj: imago sportfotodienst

Junior Stanislas už v druhé minutě otevřel skóre duelu Bournemouth - Manchester United, když svůj rohový kop zatočil přímo do branky. Po sérii šancí na obou stranách se hosté dočkali vyrovnání, Fellaini i přes ztrátu stability překonal brankáře Boruce. Krátce po přestávce se znovu změnilo skóre ve prospěch domácích. King zůstal naprosto osamocený před brankou a po Ritchieho přihrávce chladnokrevně zakončil.

Bournemouth bodoval počtvrté v řadě, Manchester naopak po sérii sedmi zápasů bez porážky poprvé zaváhal. Kouč "Rudých ďáblů" Louis van Gaal navíc bude muset řešit další problémy, neboť na již tak rozsáhlou marodku po dnešním zápase přibyl Lingard.

V prvních minutách duelu mezi Manchesterem City a Swansea měli navrch hosté, "Citizens" ale podržel gólman Hart. Ve 26. minutě uklidnil domácí Bony, který se prosadil po Navasově rohovém kopu. Reprezentant Pobřeží slonoviny se v posledních čtyřech soutěžních duelech podílel na pěti brankách svého týmu: tři dal a na dvě přihrál.

V 90. minutě vyrovnal střídající útočník Gomis a zdálo se, že v prvním zápase po odvolání trenéra Monka dosáhnou Swans na cennou remízu. Dvě minuty nato ale znovu převrátil skóre na stranu domácích další střídající hráč Iheanacho, který tečoval Tourého střelu za záda gólmana Fabiaňského. Swansea z posledních šesti zápasů získala jediný bod.

Radost Romela Lukaka (vpravo) v dresu Evertonu
zdroj: PA autor: Nigel French

Dvaadvacetiletý Romelu Lukaku prožívá nejlepší střelecké období od svého příchodu do Anglie v roce 2011. Od začátku listopadu se trefil v každém utkání, do kterého v dresu Evertonu nastoupil. V sedmi duelech Premier League dal osm branek, další přidal v Ligovém poháru proti Middlesbrough. Aktuálně je druhým nejlepším střelcem anglické ligy za objevem sezony Jamiem Vardym z Leicesteru.

Southamptonu se v poslední době příliš nedaří, z posledních čtyř duelů získal jediný bod. Na hřišti Crystal Palace podlehl 0:1 po gólu Cabayeho z 38. minuty. Stejným poměrem zvítězil Watford v Sunderlandu a z posledních tří zápasů získal plný počet bodů. Jedinou trefu zaznamenal Ighalo, který se v sezoně trefil už desetkrát, což se dosud v nejvyšší soutěži nepovedlo žádnému jinému hráči Watfordu.

Výsledky 16. kola Premier League

Norwich - Everton 1:1 (47. Hoolahan - 15. Lukaku), Crystal Palace - Southampton 1:0 (38. Cabaye), Manchester City - Swansea 2:1 (26. Bony, 90.+2 Touré - 90. Gomis), Sunderland - Watford 0:1 (4. Ighalo), West Ham United - Stoke 0:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články