Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Legendární fotbalový snajpr "Bombarďák" Gerd Müller zemřel

Patřil k největším postrachů brankářů v celé historii fotbalu. Německý kanonýr Gerd Müller zemřel ve věku 75 let. Střelec s přezdívkou "Bombarďák" získal s reprezentací a Bayernem Mnichov téměř všechny významné trofeje včetně titulu mistra světa i Evropy. S 365 góly je dosud střeleckým rekordmanem Bundesligy.

Gerd Müller
zdroj: ČTK/DPA

Slavný fotbalista trpěl v posledních letech Alzheimerovu chorobu a žil v domě s pečovatelskou službou. O úmrtí krále střelců MS 1970 i Eura o dva roky později informoval Bayern Mnichov.

"Dnešek je pro Bayern a jeho fanoušky smutným, černým dnem. Gerd Müller byl nejlepším útočníkem, který tu kdy byl, a férovým člověkem a osobností světového fotbalu," uvedl v prohlášení předseda bavorského klubu Herbert Hainer.

"Jsme spojeni hlubokým zármutkem s jeho ženou Uschi a jeho rodinou. Bez Gerda Müllera by Bayern nebyl klubem, který dnes všichni milujeme. Jeho jméno a vzpomínka na něj budou žít věčně," prohlásil Hainer.

Příčinu fotbalistovy smrti Bayern nezveřejnil. "Je jednou z největších legend klubu. Jeho úspěchy jsou nepřekonatelné a budou navždy součástí úžasných dějin Bayernu a celého německého fotbalu. Gerd Müller stojí jako hráč a člověk za Bayernem a jeho proměnou v jeden z největších klubů na světě jako nikdo jiný. Navždy bude v našich srdcích," prohlásil výkonný ředitel Mnichovanů Oliver Kahn.

Müller spojil s Bayernem téměř celou kariéru. Během 15 sezon přispěl 566 brankami v 607 utkáních k třem vítězstvím v PMEZ, jednomu v PVP a Interkontinentálním poháru či čtyřem ligovým titulům.

V sezoně 1971/72 nastřílel v lize 40 gólů. Jeho rekord vydržel až do minulého ročníku, než ho o jeden zásah překonal jiný kanonýr bavorského celku Robert Lewandowski.

Dalších 68 branek přidal Müller v 62 duelech v západoněmeckém dresu, v němž se výrazně podílel na zlatu z mistrovství světa 1974 i Eura 1972.

Rodák z Nördlingenu v roce 1979 odešel do lukrativní americké ligy NASL a tři sezony hájil barvy týmu Fort Lauderdale Strikers. Kariéru ukončil v roce 1982 a vrátil se domů, avšak na život bez fotbalu si nemohl zvyknout a propadl alkoholu. "Stala se ze mě troska," vzpomínal na neveselé období otec dcery Nicole.

Záchrana přišla od bývalých spoluhráčů z Bayernu, kteří Müllera přesvědčili, aby podstoupil odvykací kúru. V roce 1992 podepsal ve "svém" klubu trenérský kontrakt, na starosti měl vyhledávání talentů. Později získal nejvyšší trenérskou licenci a až do roku 2014 působil v Bayernu jako asistent mládežnických a rezervních celků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články