Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Legenda, co předběhla dobu, či úzkoprsý diktátor. V Anglii hodnotí konec Wengera

Oznámený letní konec Arséna Wengera na lavičce Arsenalu vzbudil mezi legendami i bývalými svěřenci velké ohlasy. Někteří ho označili za legendu a inovátora, který zmodernizoval anglický fotbal. Jiní ho ovšem označili i za diktátora, jenž už měl skončit dávno. Osmašedesátiletý francouzský kouč z londýnského klubu odejde po této sezoně a jeho lavičku opustí po dlouhých 22 letech.

Trenér Arsenalu Londýn Arséne Wenger
zdroj: Reuters autor: John Sibley

"Postavil a trénoval ty nejlepší anglické týmy, proti kterým jsem kdy hrál," uvedl na Twitteru bývalý obránce Manchesteru United Gary Neville. "Ten z roku 1998 byl ten úplně nejtěžší soupeř. Jeho týmy navíc hrály takový fotbal a měly takovou kvalitu, že jsme kvůli nim museli změnit náš vlastní styl. A to je ten největší kompliment," dodal.

"Fotbal slovo legenda dost znehodnocuje, ale on prostě byl legenda. O tom není pochyb," přidal bývalý anglický reprezentant Paul Merson s tím, že díky Wengerovi si mohl prodloužit kariéru. "Hrál jsem pod ním jen rok, ale měl jsem nejlepší fyzičku v kariéře. Šlapal jsem jako hodinky, byl jsem jak stroj," uvedl.

Podle Mersona to bylo díky inovátorským postupům, které Wenger v Arsenalu zavedl. "Neuvěřitelně předběhl dobu. Pro reprezentační srazy jsme od něj měli řadu cviků a postupně je začali dělat úplně všichni. Také zakázal pivo a alkohol v klubovém centru a bezpochyby prodloužil řadě hráčů kariéry," dodal.

"Arséne není jen nejlepší trenér v historii Arsenalu, ale zcela sám taky změnil anglický fotbal," řekl bývalý gólman londýnského klubu Bob Wilson. "Jsme jeho obrovskými dlužníky, ale přesto se na něj v poslední době jen nadávalo. Jsem proto svým způsobem rád, že končí. Aby na něj lidé ještě víc plivali, to si totiž nezasloužil," konstatoval kouč Cardiffu a Wengerův vrstevník Neil Warnock.

Arsenal získal pod vedením Wengera tři mistrovské tituly, ale ten poslední oslavil už v roce 2004. Mimo jiné i proto v posledních letech sílilo volání po jeho odchodu. "Proto mě jeho konec nepřekvapil. Fanoušci chtěli, aby bojoval o titul, a to se nepovedlo," uvedl další bývalý hráč Arsenalu Nigel Winterburn.

"Je ale potřeba si uvědomit, že když přišel do klubu, tak o něm nikdo vůbec nic nevěděl. A nakonec se z něj stal nejlepší trenér v historii Arsenalu. Věřil nám, dal nám svobodu na hřišti a já díky tomu zase začal hraní za Arsenal milovat," doplnil Winterburn.

Je nám líto, video expirovalo.
Wenger po necelých 22 letech končí v Arsenalu

Bývalý záložník Arsenalu Stewart Robson naproti tomu označil Wengera za diktátora, který měl odejít už před několika lety. "Nikdo mu nesebere zásluhy a změny, které do klubu přinesl. Byly to skvělé časy, ale jako spousta diktátorů si myslel, že on sám se měnit nemusí, i když mu hodně lidí říkalo opak," uvedl.

"V posledních letech Arsenal pod Wengerovým vedením byl příliš úzkoprsý a zaostával ve vyhledávání hráčů a fyzioterapeutické péči. Trenérův odchod je to nejlepší, co mohlo klub potkat," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články