Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ledy se hnuly. První z funkcionářů FIFA byl vydán do USA

Bern (Švýcarsko) - První ze sedmi funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace FIFA, kteří byli v Curychu zatčeni v souvislosti s korupčním skandálem, byl vydán ze Švýcarska ke stíhání do USA. Nejmenovaného funkcionáře ve středu převzala tříčlenná americká policejní eskorta a doprovodila ho leteckou linkou do New Yorku. Podle spekulací médií jde o sesazeného viceprezidenta FIFA Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů.

Sedmička funkcionářů byla zatčena 27. května v Curychu před kongresem FIFA. Důvodem jsou obvinění z rozsáhlé korupce, která vznesla americká justice. USA podaly začátkem července oficiální žádost o jejich vydání, s čímž souhlasil zatím jen jeden ze zadržených. Zbývajících šest se vydání hodlá bránit.

Celkem bylo na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články