Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Lavička před pohárovým finále: Snad zvítězí zdravý rozum

Praha – Finále Poháru České pošty má být jedním z vrcholů domácí sezony. Ale více než očekávání vzbuzuje tento duel obavy z chování fanoušků. Trenér fotbalistů Sparty Vítězslav Lavička zůstává optimistou a věří, že zápas bude oslavou fotbalu. A to nejen na hřišti, kde se střetnou dva nejlepší týmy sezony, ale i v hledišti.

Sparťané před pohárovým finále
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Moc bych si přál, aby byl zápas oslavou fotbalu na hřišti i v hledišti ze strany fanoušků. Jsem pozitivní člověk, proto věřím, že se o držiteli poháru rozhodne na hřišti bez negativního ovlivňování menšiny fanoušků. Snad zvítězí zdravý rozum," řekl Lavička.

"Myslím, že se o tom až zbytečně moc mluví. Všude ve světě jsou nějaké problémy, my máme fanoušky ukázněné. Pevně věřím, že se to dohraje, doufám, že zvítězí fotbal," uvedl plzeňský trenér Dušan Uhrin.

Je nám líto, video expirovalo.
Před finále Poháru České pošty


Sparta usiluje o historicky druhý český double, když jako jediné se jí to povedlo v roce 2007. Ligový titul už získala a nyní ji dělí 90 minut hry od další trofeje. "Už na začátku sezony jsme deklarovali, že chceme být úspěšní na obou liniích. Získat double je pro nás velkou motivací," prohlásil Lavička.

Poslední vzájemný zápas se odehrál na začátku března, kdy Sparta doma zvítězila 1:0 a vykročila za ziskem titulu. Tehdy měli Letenští poměrně výraznou převahu, když využili toho, že Plzeň předtím hrála těžký zápas v Evropské lize se Šachtarem a také měla na lavičce poměrně krátce nového trenéra Dušana Uhrina mladšího. V posledních čtyřech zápasech mezi Spartou a Plzní padly jen tři góly. "Moc dobře víme, že může rozhodnout každá maličkost, protože jsou vzájemné zápasy vyrovnané. Máme v úmyslu hrát tak, abychom dali gólů co nejvíce, ale zároveň respektujeme sílu soupeře," konstatoval Lavička.

"Myslím, že nás čeká jiný zápas než v lize. Z toho pohledu si troufám říct, že tohle utkání nemá favorita," uved útočník Letenských David Lafata. "Když se hraje liga, není to jen o jednom utkání. Kol je víc. Když se nepovede třeba zápas s Plzní, člověk to může napravit. Pohár je finále se vším všudy, jeden zápas a dál už nic," dodal Lafata.

David Lafata:

"Každopádně to bude takové superfinále. Dvě nejlepší mužstva, první s druhým v lize. V tomhle ohledu je to správné vyvrcholení poháru."

"Moc bych si přál, aby Sparta korunovala vydařenou sezonu. Pro každého je velká motivace získat double. Už jen z toho pohledu, že Sparta na to čeká sedm let a tak dlouho tady nikdo v kádru není," uvedl Lafata. "Dá velkou práci se do finále dostat a byla by škoda to nevyužít," dodal.

Uhrin: Nikdo není favorit

Podle trenéra plzeňských fotbalistů Dušana Uhrina mladšího jde o střet dvou vyrovnaných týmů, které nemají žádnou výhodu. "Favorit není nikdo. Sparta má sice titul a hrála nejlepší fotbal v lize, ale bylo to dáno i tím, že my jsme měli těžší a zajímavější program," připomněl Uhrin.

Jelikož Plzni utekla možnost na obhajobu titulu, pohár je pro ni už jedinou možností, jak získat pátou trofej za posledních pět let. I proto mají hráči maximální možnou motivaci vrátit Spartě ligovou porážku. "Pro mě i pro hráče je to vrchol. Jde o poslední zápas, ve kterém máme něco dokazovat. My chceme trofej, kterou letos ještě nemáme," řekl plzeňský kouč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články