Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lavička je po podzimu spokojen, přesto ví, že má Sparta stále co zlepšovat

Jablonec – Spokojenost s výsledky a skvělá nálada v kabině. Sparta zažila snový podzim. V lize ani jednou neprohrála a se solidním náskokem vede ligu. Přitom ještě v létě po vypadnutí z předkola Evropské ligy to vypadalo na další velké zklamání. Trenér Letenských Vítězslav Lavička má z výkonů svých svěřenců na podzim radost, ale přiznává, že cíl je ještě daleko. "Jsem rád, že krůček po krůčku postupujeme právě tímhle způsobem, ale samozřejmě to nepřeceňujeme, na jaře nás čeká spousta důležitých zápasů." řekl Lavička.

Radující se Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Po vyřazení s Häckenem jsme všichni měli velké odhodlání dokázat, že Sparta hrát fotbal umí. Bohužel ty ztráty přišly v nejméně vhodný okamžik, zrovna proti Häckenu. Ale už to nejde vrátit, tak to prostě je," řekl Lavička.

Jeho celek zakončil mimořádně vydařený ligový podzim sobotní výhrou 3:2 v Jablonci. Sparťané poněkolikáté dokázali otočit nepříznivé skóre a udrželi neporazitelnost. Za 16 kol ztratili body jen při třech remízách. "Jsem rád, že jsme v průběhu sezony poněkolikáté dokázali nepříznivý vývoj překlopit v náš prospěch. To je taková zpětná vazba, že kluci mají sparťanské srdce na správném místě, že nechtějí prohrát," uvedl Lavička.

Sobotní výhru považoval za velmi důležitou. "Je to dílčí úspěch, ale vážíme si toho. O to líp se nám bude trávit zimní pauza. Ale samozřejmě to nepřeceňujeme, na jaře nás čeká spousta důležitých zápasů," řekl Lavička.

Pokud Plzeň podle očekávání porazí Příbram, povede Sparta v přestávce o pět bodů. "Je to pro nás povzbuzení. Ale zároveň, jak jsem řekl už v době, kdy jsme záhy vypadli s Häckenem, také závazek vůči vedení klubu a našim fanouškům. To platí stejně," naznačil Lavička, že jediným cílem je získat titul, na který Letenští čekají od sezony 2009/10.

Lavičku těší, že Sparta vedle úspěšných výsledků také předvádí dobrý fotbal. "Sparťanský divák je náročný, takže se chceme prezentovat konstruktivní hrou, hezkým fotbalem. Ten ale musí být podložený pracovitostí s určitým nasazením, zodpovědností každého člověka. Jsem rád, že krůček po krůčku postupujeme právě tímhle způsobem. Když to shrnu, je to poctivý fotbal," řekl Lavička.

Je mu jasné, že Sparta má stále co zlepšovat. "V přestávce budeme chtít upevňovat ty věci, které fungují dobře - počet vstřelených branek, náš styl hry založený na kombinačním fotbale. Ale ten první poločas v Jablonci nám ukázal, že je třeba stále pracovat na některých věcech, na důrazu, na větší zodpovědnosti v některých situacích. To jsou věci, které budeme chtít posouvat dál," uvedl Lavička.

V příštím týdnu bude s trenérským týmem podzim analyzovat. "Máme věnovaný jeden den na to, abychom se ohlédli za podzimem, udělali nějaké vyhodnocení, s nímž budu předstupovat před vedení. Od toho se budeme odrážet směrem do jara," prohlásil Lavička. Součástí hodnocení bude i to, zda Sparta potřebuje přes zimu doplnit kádr.

Řešit by se zřejmě měla i situace záložníka Marka Matějovského. Jednatřicetiletý středopolař za poslední čtyři kola odehrál jen 51 minut a vítěznou branku v Jablonci nijak zvlášť neslavil. "Nemám moc důvodů k radosti. Nehraju, ale nepřísluší mi to komentovat," řekl Matějovský.

"Markova pozice není jednoduchá, dokážu se vcítit do jeho pocitů. Na druhou stranu musím říct, že jeho přístup v tréninku je výborný. Jeho podíl v zápasech je pořád veliký," uvedl Lavička. "Má smlouvu, která mu běží do léta. Za sebe můžu říct, že jsem rád, že tu hráče takových kvalit máme, byť třeba z dlouhodobějšího hlediska může být jeho pohled jiný než pohled klubu. Ale vážím si, jakým způsobem k téhle situaci přistupuje."

Přestože podzim skončil, sparťané půjdou na dovolenou zřejmě až v polovině prosince. "V příštím týdnu pokračujeme v přípravě, tréninky budou zaměřené trochu jinou formou. V dalším prosincovém týdnu bude příprava pokračovat formou individuálních tréninků, hráči dostanou tréninkový program podle toho, kdo kolik odehrál v průběhu podzimu. Od poloviny prosince by měli nastoupit na dovolenou," uvedl trenér. "My si s rodinou jako každoročně, pokud jsme tady, vyjedeme na druhý adventní víkend do Vídně. Pak strávíme svátky v Praze," dodal Lavička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články