Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Lavička: Cítíme odpovědnost, jsme poslední český tým v pohárech

Zwolle (Nizozemsko) - Nejen o postup do hlavní fáze Evropské ligy bude hrát Sparta ve 4. předkole soutěže. Její trenér Vítězslav Lavička ví, že jeho tým je posledním českým zástupcem v pohárech, a cítí o to větší odpovědnost.

Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

Před Spartou už v Evropské lize skončily Plzeň, Liberec i Mladá Boleslav. "Je to škoda, že už jsme v pohárech sami," řekl Lavička. "O to větší tlak a zodpovědnost cítíme. Za dobrý kredit Sparty a dobrý kredit českého fotbalu," dodal.

Lavička je přesvědčen, že rány z vypadnutí z Ligy mistrů s Malmö se na sebevědomí hráčů už zacelily. "Když budu mluvit o rozpoložení v tréninku, tak ano. Ale pravá realita se ukáže až zítra," uvedl. "Sice jsme zažili velké zklamání, ale tým je kvalitní. A velkou motivací pro nás je zahrát si skupinu Evropské ligy," prohlásil.

V cestě teď stojí pohárový nováček Zwolle, který má proti Spartě netradiční zbraň. Na stadionu IJsseldelta má totiž umělou trávu. Letenští proto zamířili na Strahov a dva dny na podobném povrchu trénovali. "Chtěli jsme si na to po delší době zvyknout, protože míč se na něm přeci jen chová trochu jinak," řekl Lavička. A protože Zwolle používá jiné míče, než na jaké je Sparta zvyklá, vyzkoušeli si Letenští i je. "Jsou trochu odlišné a my jsme nechtěli podcenit žádný detail," vysvětlil jednapadesátiletý trenér.

Jiné míče a povrch podle něj sice domácím jistou výhodu dají, ale prý nepůjde o nic velkého. "Hra na umělce je rychlejší, navíc Zwolle ji před zápasem ještě zavlažuje, takže ve čtvrtek to bude hodně rychlé," řekl Lavička. "Ale i když umělku nepoužíváme tak často, tak v tom zásadní rozdíl nevidím," uzavřel.

Ondřej Švejdík
zdroj: isifa/MAFRA autor: Michal Růžička

Speciální bude duel pro obránce Ondřeje Švejdíka, který čtyři roky hrál pod vedením trenéra soupeře Rona Janse. "Už jsme se také s panem Lavičkou bavili o jeho stylu," řekl Švejdík. "Ale abych řekl pravdu, tak vlastně ani nevím, jestli jsme za ty čtyři roky měli nějaký vyhraněný styl. Hráli jsme klasický holandský fotbal, hodně jsme útočili a snažili se dát co nejvíc gólů," dodal.

Na Janse, který Zwolle dovedl poprvé v historii do evropských pohárů, nedá dopustit. "Když jsem byl v Holandsku, měl jsem dobrá i špatná období a on mi hodně pomáhal a byl mi velkou oporou," prozradil Švejdík, který v Groningenu působil v letech 2006 až 2010 a poté zamířil na Letnou. Současný kouč Zwolle ho navíc zaujal i nezvyklým přístupem k hráčům. "Je to vystudovaný učitel a často se s námi bavil, takže jsme si i v přípravě na zápas připadali jako ve škole," uvedl. "Ptal se nás, co si myslíme o systému, který chceme hrát. Co říkáme soupeři a tak," přidal.

Jans navíc pro velký fotbal objevil Luise Suáreze. I s bývalou hvězdou Ajaxu nebo Liverpoolu a současným útočníkem Barcelony se Švejdík v Groningenu potkal. "Přišli jsme do Holandska ve stejnou dobu a bydlel jsem s ním na hotelu. Ale moc jsme se spolu nebavili, on se ani neučil jazyk," řekl Švejdík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články