Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Lafata je v boji o Zlatou kopačku na 14. místě

Praha - Nejlepší střelec podzimní části první fotbalové liga David Lafata z Jablonce je v polovině sezony s 18 góly na průběžném 14. místě v boji o Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských lig. Je tak po započtení koeficientu obtížnosti jednotlivých soutěží lepší než anglická hvězda Wayne Rooney nebo nejlepší střelec italské ligy Antonio Di Natale.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

První místo zatím drží Lotyš Aleksandrs Čekulajevs z Narvy, který vstřelil v estonské lize 46 gólů, ovšem další už nepřidá, protože v Estonsku se hraje systémem jaro-podzim. Navíc tamní liga má nejnižší možný koeficient obtížnosti 1.

Brzy ho tak zřejmě překoná loňský vítěz Cristiano Ronaldo z Realu Madrid, kterému stačí vstřelit dva góly. O další dvě trefy zpět je třetí Lionel Messi z Barcelony. Na nižší koeficient doplácí také například Turek Burak Yilmaz, který dal za Trabzonspor v dosavadních 20 kolech 21 branek, ale stačí mu to až na osmou příčku.

Z lig, které jsou stejně jako česká v polovině sezony, dali více gólů než Lafata pouze tři hráči. A to právě Ronaldo, Messi a Yilmaz, všichni ale mají více odehraných zápasů. Ronaldo potřeboval na 21 ligových tref 18 utkání, Messi má rovněž 18 startů a 19 branek a Yilmaz nastoupil sedmnáctkrát. Lafatovi na 18 gólů stačilo 15 zápasů.

Průběžné pořadí Zlaté kopačky

1. Aleksandrs Čekulajevs Trans Narva 46 gólů

2. Cristiano Ronaldo Real Madrid 21

3. Lionel Messi Barcelona 19

4. Seydou Doumbia CSKA Moskva 24, Robin van Persie Arsenal 18

6. Mario Gomez Bayern Mnichov 16

7. Burak Yilmaz Trabzonspor 21

8. Klaas Jan Huntelaar Schalke 15, Demba Ba Newcastle 15

10. Lukas Podolski Kolín nad Rýnem 14, Gonzalo Higuaín Real Madrid 14, Sergio Agüero Manchester City 14, Olivier Giroud Montpellier 14

14. DAVID LAFATA Jablonec 18, Arťoms Rudněvs Lech Poznaň 18

16. Wayne Rooney Manchester United 13, Antonio Di Natale Udine 13

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články