Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Lafata hattrickem sestřelil Příbram, Sparta vyhrála 4:0

Praha - Fenomenální střelecké představení svého kapitána sledovali během utkání 12. kola fotbalové ligy fanoušci pražské Sparty. Na Letné se po dvou soutěžních porážkách slavilo přesvědčivé vítězství 4:0 nad poslední Příbramí, které režíroval autor hattricku David Lafata. Svěřenci Davida Holoubka tak snížili manko na vedoucí Mladou Boleslav. Středočeši mají však večerní duel se Zlínem k dobru.

David Lafata slaví gól do sítě Příbrami
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Sparta vzhledem k marodce i karetnímu trestu Marečka postrádala střední záložníky a na pozici defenzivního středopolaře se proto posunul obvyklý stoper Holek, který v pátek oslavil 30. narozeniny.

Už v deváté minutě navíc domácí přišli kvůli zranění o Václava Kadlece, jehož nahradil Pulkrab. A právě mladý útočník měl ve 12. minutě první šanci. Po kličce brankáři Hruškovi však pálil nad.

Za šest minut už Letenští udeřili. Příbramský gólman sice výborně vyrazil Julišovu střelu i Lafatovu následnou dorážku, o pár sekund později si ovšem vybral slabší chvilku, když propustil slabý pokus Karavajeva z bezmála třiceti metrů. Ruský obránce navázal na gól z minulého domácího duelu s Jihlavou. "Nečekal jsem, že to může být gól. Otočil jsem se a běžel jsem k naší bráně," přiznal Karavajev s úsměvem, že svou trefu ani neviděl.

Hruška podobnou branku dostal už v srpnu na Slavii. "Ty dva zákroky předtím nikoho nezajímají. Asi ani k tomu nemám co říct. Prostě gól a konec zápasu pro nás. Nějak se vymlouvat, nebo obhajovat, to nemá cenu. Chytal jsem balon, už jsem ho rozehrával a propadlo mi to mezi nohama," uvedl Hruška.

Hosté se většinu času bránili, přesto mohli srovnat. Mahmutovič však mířil mimo a ve 40. minutě Koubek vyrazil Brandnerovu technickou střelu do horní části branky. Místo toho ještě do pauzy podruhé udeřili sparťané.

Holzerovu ránu ještě Hruška vyrazil, ale v první minutě nastavení už neměl šanci zasáhnout proti Lafatovi, který dorazil do prázdné branky míč po nezištné Holzerově přihrávce.

Příbram se ve druhé půli snažila ještě zápas zdramatizovat, ale na to, aby odvrátila sedmou ligovou prohru se Spartou za sebou, už neměla. Naopak v závěru nejhorší obrana soutěže inkasovala už 25. a 26. gól v tomto ročníku. V 76. minutě po Pulkrabově přihrávce zblízka zavěsil míč pod břevno Lafata a pět minut před koncem domácí kanonýr zkompletoval povedenou střelou hattrick. 

Díky tomu se v Klubu ligových kanonýrů posunul na 192 branek a na třetím místě historické tabulky přeskočil Antonína Hájka. Zároveň se s osmi góly v ligové sezoně dostal do čela tabulky střelců. "Je to příjemné a hezké, ale fotbal je kolektivní sport, hraje se na kolektivní trofeje a těch já moc nemám," podotkl Lafata.

12. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - 1. FK Příbram 4:0 (2:0)

Branky: 45.+1, 76. a 85. Lafata, 18. Karavajev. Rozhodčí: Nenadál - Vysloužil, Antoníček. ŽK: Pulkrab, Mazuch - Tregler, Chlaluš. Diváci: 7109.

Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Holek - Juliš (80. Dudl), Dočkal (83. Mustedanagič), Holzer - Lafata, V. Kadlec (9. Pulkrab). Trenér: Holoubek.

Příbram: Hruška - Pecháček, Chaluš, Tregler, Divíšek - Trapp, Krameš - Brandner (79. Kacafírek), Pilík, Rezek (73. Majtán) - Mahmutovič. Trenér: Rada.

Ohlasy po utkání 12. kola první fotbalové ligy Sparta Praha - 1. FK Příbram:

David Holoubek (trenér Sparty): "Výhra je strašně důležitá. Když jsme měli pozápasový pokřik v kabině, kluci jen sedí, plácají, tleskají a je vidět, že už jsou hodně unavení. Tahle výhra bude pro ně z psychologického hlediska a z pohledu regenerace strašně důležitá. Doufám, že nám to pomůže do čtvrtečního zápasu a pak do zápasu v Liberci. Důležitý byl první gól, pro takový klid. Po něm z nás spadla taková deka. Cítil jsem, že se tým rozjede a že přidáme další branku. To byl klíčový moment. A pak taky zákrok Tomáše Koubka, kdy nás podržel za stavu 1:0. Před prvním gólem jsem viděl, že Karavajev střílí z nesmyslné vzdálenosti. Spíš mi přišlo, že bychom to měli ještě rozehrát do postupného útoku, že to nebylo úplně připravené. Jsem rád, že to tam propadlo, i když Aleši Hruškovi takové góly nepřeju. Venca Kadlec odjel na vyšetření do nemocnice, uvidíme, jak dopadne." 

Petr Rada (trenér Příbrami): "Chtěli jsme tu uhrát lepší výsledek. Rozhodla první půle, kdy jsme dostali dvě laciné branky po individuálních chybách. To není jen dnes, to nás provází celou sezonu. S tímhle si ani já nevím rady. První gól jsme dostali úplně zbytečně. Soupeř měl do té doby možná jednu šanci, poměrně jsme se drželi. V druhé půli jsme to chtěli zdramatizovat. Věděli jsme, že Sparta má v nohách utkání ve Zlíně. Chtěli jsme být odvážnější dopředu, což se dařilo až na zakončení. Ale znovu jsme dostali další branky po chybách. Z toho rezultoval výsledek 4:0. Jsem zklamaný, ale spíš z toho, že ty chyby nemohu ovlivnit. Celý týden jsme se na Spartu připravovali, hráči vše chápali, pak přijde zápas a vše je během dvaceti minut pryč. Ale musíme to překousnout a bojovat dál."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články