Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Lafata: Co bych přál Spartě? Aby zase budila respekt

Alespoň v Silvestrovském derby na tom sparťanští fotbalisté byli lépe než jejich slávističtí rivalové. V nejvyšší soutěži je ovšem situace zcela jiná, čehož si je vědom i někdejší kapitán Sparty David Lafata. Ligový kanonýr věří, že přesun Tomáše Rosického do role sportovního ředitele letenskému týmu prospěje a Sparta opět začne brzy budit respekt.

David Lafata a Jiří Bílek
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Spartě bych přál, aby byl příští rok lepší než ten 2018. A aby zase budila respekt," řekl Lafata při Silvestrovském derby. Sám nemá vysvětlení, proč se Spartě nedaří. "Musí si to vyhodnotit ti, co to tam dělají. Je tam lidí dost, tak snad na to přijdou. Je to jen fotbal a musíme fandit, i když se nedaří," uvedl.

Sám je zvědavý, jak tým pozvedne nový sportovní ředitel Rosický, který rok sbíral zkušenosti jako poradce a nyní přebírá odpovědnost. "Já ve Spartě nejsem, takže nevím, jaké má pravomoci. Ale doufejme, že se to změní. Už je tam rok, zatím se to moc neposunulo, tak snad se to teď někam pohne a Sparta se vrátí tam, kde má být," dodal.

Lafata v květnu ukončil profesionální kariéru a přesunul se do rodného Olešníku, kde hraje krajský přebor. "Jsem spokojený, že se nám s Olešníkem na podzim dařilo. Všechny to bavilo, to je to hlavní. Chodilo i dost lidí, tak to snad na jaře vydrží," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Silvestrovské derby 2018 vyhrála Sparta

Nejlepší střelec ligové historie učí na českobudějovickém gymnáziu. "Hodně mě to baví, je to pestřejší. K tomu jednou týdně pracuji s útočníky v Dynamu (České Budějovice). Hlavní je, aby to bavilo kluky. Já jsem tam pro ně, a ne obráceně," uvedl Lafata.

Nebere to však jako předzvěst budoucí trenérské kariéry. "Nikdy neříkej nikdy, ale ambici trénovat dospělé nemám," řekl bývalý reprezentant. Po profesionálním fotbale se mu nestýská. "Celá kariéra byla hezká, ale ani mi to moc nechybí. Rád se přijdu podívat na nějaký zápas, ale hrát už bych to nemohl," řekl.

Nastřílel rekordních 198 ligových gólů a drží rekord nejvyšší soutěže: 25 gólů za sezonu. Ten je nyní v ohrožení, neboť Nikolaj Komličenko má po 19 kolech na kontě 18 branek. "Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Třeba ho překoná a bude to jen dobře. Byl bych sice raději, kdyby mě překonal český hráč, ale když si to zaslouží góly, tak proč ne," prohlásil.

Zatímco Sparta mu na podzim příliš radosti nedělala, jeho další bývalý klub Jablonec prožil jeden z nejlepších roků v historii a poprvé si zahrál Evropskou ligu. "V Jablonci mohou být všichni s rokem 2018 spokojeni. Jen je škoda, že doplatili v Evropské lize na nováčkovskou daň, protože tam odehráli výborné zápasy. Klobouk dolů před nimi," ocenil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články