Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kvůli Lize národů jsem měl bezesné noci, řekl k termínům Šilhavý. Vyzdvihl čtveřici opor

Když viděl, jak náročný program bude na národní tým v červnu v rámci Ligy národů čekat, kouč Jaroslav Šilhavý z toho nebyl úplně klidný. Dokonce měl bezesné noci. Po absolvování duelů proti Španělsku, Švýcarsku a Portugalsku a zisku čtyři bodů byl ale trenér českých fotbalistů spokojen. Pochvaloval si, jak jeho svěřenci náročný sraz po klubové sezoně zvládli, a vyzdvihl zejména představení opor, které nastoupily do každého duelu.

Více než tři zápasy během jednoho srazu dosud hrály národní celky jen při závěrečných turnajích včetně přípravy na ně. Před koronavirovou pandemií bylo zvykem, že během reprezentačního termínu čekala na týmy jen dvě utkání, poté UEFA do několika oken vložila třetí duel. Tentokrát měli reprezentanti program ještě náročnější. Šilhavému navíc postupně vypadlo až 15 hráčů včetně řady členů základní sestavy v čele s nejlepším střelcem Patrikem Schickem.

"Není to úplně jednoduché a ideální v tomhle termínu, navíc čtyři zápasy. Když jsem se rok dopředu dozvěděl, že to takhle bude, tak jsem měl bezesné noci. Když si vezmeme ty věci s nominací, timing zápasů, že se to hraje v čase dovolených, tak to kluci zvládli skvěle. Přistoupili k tomu jako profíci, musím je pochválit," řekl Šilhavý.

Jeho svěřenci si ze čtyř zápasů elitní skupiny, kterou hráli poprvé, připsali proti favoritům čtyři body. Nejprve doma porazili Švýcarsko 2:1 a remizovali se Španělskem 2:2 a poté venku prohráli v Portugalsku i v nedělní odvetě ve Španělsku shodně 0:2. Proti Pyrenejským gigantům ale nebyli odevzdaným soupeřem.

Šilhavý během srazu citlivě měnil základní sestavu. V druhém a třetím duelu udělal vždy tři změny oproti předchozímu zápasu, v neděli na závěr ve Španělsku pak "protočil" jedenáctku na pěti postech, spíše ale z taktických a výkonnostních důvodů.

Kapitán Tomáš Souček, jeho spoluhráč z West Hamu Vladimír Coufal a další obránci Jakub Brabec s Davidem Zimou odehráli ve všech čtyřech duelech celých 90 minut. Středopolař Michal Sadílek se zranil v první půli závěrečného zápasu ve Španělsku.

"Kluci, kteří patří k ose týmu a odehráli všechny zápasy, zaslouží opravdu velkou pochvalu a uznání za to, jak to zvládli. I když měli mezi zápasy jen dva nebo tři dny volna, tak nikdo z nich nefňukal, že už nemůže nebo hrát nechce. Tým vedený takovými charaktery má obrovskou sílu," pochvaloval si Šilhavý.

Žádný z hráčů nepůsobil během náročného srazu vyloženě unaveným dojmem, byť v Portugalsku a Španělsku panovalo velké horko. Reprezentanti možná ještě více než jindy dbali na regeneraci.

"Je to náročnější, ale ty zápasy byly dané. Všichni věděli, do čeho jdou. Nemá smysl se vymlouvat, kolik zápasů hrajeme v sezoně. Je to svátek, je to reprezentace, Liga mistrů národních týmů. Když je možnost, snažíme se s klukama regenerovat, jak se jen dá. Máme špičkové maséry a fyzioterapeuty. Konzultovali jsme s trenéry náš stav, oni podle toho upravovali tréninky, jak potřebujeme," řekl Coufal.

"I kdyby se hrálo 100 zápasů v tomto roce a pak byla reprezentace o dovolené, je potřeba, aby hráč šel. Reprezentovat je největší čest, je to něco speciálního a žádný klub se tomu nevyrovná. To je základ. Kdo nechce reprezentovat, měl by jít do reprezentačního důchodu," doplnil Souček.

Další zápasy čekají národní tým až v září, kdy zakončí skupinu doma proti Portugalsku a ve Švýcarsku. Český celek drží před výběrem helvétského kříže s jednobodovým náskokem třetí místo v tabulce. Poslední tým sestoupí do skupiny B.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články