Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kvalifikace o postup na Euro 2012 se naplno rozjíždí

Praha - Necelé dva měsíce po skončení světového šampionátu naplno startuje kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2012. Zatímco medailisté z Jižní Afriky - zlatí Španělé, stříbrní Nizozemci a bronzoví Němci - chtějí pokračovat v započaté práci, další velmoci jsou na začátku nové éry, v níž touží zapomenout na nedávný krach. Francii i Itálii povedou do bojů noví trenéři. Kvalifikaci sice již v srpnu rozehrály Estonsko a Faerské ostrovy, ale ostrý start více než ročního kolotoče očekávají fanoušci až v tomto týdnu. Již ve čtvrtek přivítal Izrael Maltu, dnes je pak na programu 22 zápasů. Vedle České republiky bude odpočívat už jen kvarteto týmů.

Španělé jako teprve třetí celek v historii vstoupí do kvalifikace zároveň v pozici světových i kontinentálních šampionů. Nová motivace jim rozhodně nechybí, rádi by se stali prvním týmem, který obhájí evropský primát. Svoji cestu zahájí v Lichtenštejnsku a nikdo nepochybuje, že proti 141. mužstvu světového žebříčku vylepší skvělou bilanci posledních let. Od listopadu 2006 prohráli jen dvakrát a z předešlých 56 duelů si připsali 50 výher. Soupeř naopak čeká na vítězství už tři roky. "Nejdůležitější věcí bude zapomenout na to, co jsme dokázali, a začít znovu od nuly. Musíme hrát se stejnou pokorou jako teď," prohlásil španělský útočník Fernando Llorente.

Zápas v Lichtenštejnsku bude zajímat také český tým, který se s oběma celky utká ve skupině. Nejprve však změří svěřenci Michala Bílka v úterý síly s Litvou. Její páteční vstup do kvalifikace proti Skotsku bude přímo v dějišti sledovat pozorovatel Daniel Drahokoupil.

Také Němci a Nizozemci věří, že budou pokračovat v úspěšných výkonech ze světového šampionátu. "Tulipány" ve svém kádru před zápasem v San Marinu po dvou letech opět přivítaly útočníka Ruuda van Nistelrooije, který by měl nahradit zraněného Van Persieho.

Italové a Francouzi načínají novou éru

Éru s novými trenéry začínají finalisté z předminulého světového šampionátu v Německu Italové a Francouzi, kteří v Jižní Africe nečekaně vypadli už ve skupině. Výběr galského kohouta potřebuje po blamáži na mistrovství světa a skandální revoltě proti tehdejšímu trenérovi Raymondu Domenechovi pod vedením nového kouče Laurenta Blanka znovu získat důvěru fanoušků. "Začínáme novou kapitolu a je důležité začít ji dobře. Věřím, že diváci budou stát za námi," přál si Blanc před domácím duelem s Běloruskem. Do nominace zařadil pouze devět hráčů z uplynulého světového šampionátu a povolal několik mladíků, kteří ho zaujali v přípravě proti Norsku.

V podobné situaci je Itálie. Kouče Marcella Lippiho nahradil po světovém šampionátu Cesare Prandelli a hned na úvod v Estonsku touží se svými novými svěřenci ukončit čekání na první letošní výhru. Naposledy se Italové radovali z vítězství loni v listopadu. "Jsme na začátku nové éry a musíme zaplašit negativní myšlenky. To, že jsme letos ještě nevyhráli, může tým srážet dolů," mínil Prandelli.

Také Angličané se vraceli z Jižní Afriky s rozčarováním, osmifinálový debakl 1:4 od nenáviděného Německa je bude ještě dlouho strašit. Neúspěch nakonec ustál kouč Fabio Capello, každé další zaváhání by ale mohlo s jeho pozicí zatřást. Zvlášť proto, že Angličané chyběli na minulém Euru. Vstup do kvalifikace jim komplikuje marodka - mimo hru jsou zkušení Terry, Lampard a Ferdinand a také Crouch s Jagielkou. Záložník Gareth Barry tuší, že Albion čeká proti Bulharsku a ve Švýcarsku těžký úkol. "Čtyři body by byly dostačující, ale pokusíme se o šest," řekl.

Páteční program:

Skupina A:

18:00 Astana: Kazachstán - Turecko,

20:45 Brusel: Belgie - Německo.

Skupina B:

17:00 Jerevan: Arménie - Irsko,

18:30 Andorra la Vella: Andorra - Rusko,

20:30 Bratislava: Slovensko - Makedonie.

Skupina C:

19:00 Torshavn: Faerské ostrovy - Srbsko,

20:30 Tallinn: Estonsko - Itálie,

20:45 Maribor: Slovinsko - Severní Irsko.

Skupina D:

20:00 Piatra Neamt: Rumunsko - Albánie,

20:15 Lucemburk: Lucembursko - Bosna a Hercegovina,

21:00 Paříž: Francie - Bělorusko.

Skupina E:

18:30 Kišiněv: Moldavsko - Finsko,

20:00 Solna: Švédsko - Maďarsko,

20:45 Serravalle: San Marino - Nizozemsko.

Skupina F:

20:00 Riga: Lotyšsko - Chorvatsko,

20:45 Pireus: Řecko - Gruzie.

Skupina G:

19:30 Podgorica: Černá Hora - Wales,

21:00 Londýn: Anglie - Bulharsko.

Skupina H:

21:00 Reykjavík: Island - Norsko,

21:45 Guimaraes: Portugalsko - Kypr.

Skupina I:

20:15 Kaunas: Litva - Skotsko,

20:45 Vadúz: Lichtenštejnsko - Španělsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články