Provodova rána na výhru nestačila, reprezentace ale získala proti Belgii zasloužený bod

Česká reprezentace remizovala v druhém utkání kvalifikační skupiny E s Belgií 1:1. V 50. minutě otevřel skóre přesnou ranou k tyči Lukáš Provod, ale za 10 minut si Romelu Lukaku pohrál s Ondřejem Čelůstkou a vyrovnal. Český tým byl v poslední desetiminutovce třem bodům blíž, Bořil ale trefil jen břevno a hlavičku Součka vyhlavičkoval z brankové čáry Alderweireld.

Lukáš Provod v utkání s Belgií
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Národní tým dokázal v Edenu překvapit dalšího favorita, předloni v evropské kvalifikaci tamtéž porazil Anglii 2:1. Belgičané, třetí tým z minulého MS, ztratili ve světové kvalifikaci body teprve počtvrté z posledních 22 utkání. Český celek remizoval poprvé od června 2017.

"Vyložených šancí jsme měli možná více než Belgie. Myslím, že i průběh zápasu se musel líbit. Nakonec jsme sahali po vítězství, ale s remízou 1:1 s takovým mužstvem jsme spokojeni. Jsem rád, že hráči předvedli takový výkon.Věřím, že se budeme takhle prezentovat dál," řekl v České televizi Šilhavý.

Trenér nemohl nasadit kvarteto z bundesligy brankáře Pavlenku, Kadeřábka, Daridu a Schicka, kteří utkání vynechali kvůli cestovním koronavirovým omezením.

Německo sice v pátek zmírnilo opatření a po návratu z Čech už nebude nutná povinná karanténa, změna však vstoupí v platnost až v neděli.

V základní sestavě proti duelu s Estonskem nově nastoupili gólman Vaclík, Coufal, Krmenčík a překvapivě Holeš.

Český celek se favorita nezalekl a celé úvodní dějství držel krok. V deváté minutě musel jako první zasahovat Vaclík, který vyrazil skákavou střelu Mertense.

Na opačné straně protáhl gólmana Realu Courtoise Jankto a v 16. minutě měli domácí k otevření skóre ještě blíž. Krmenčík se po Coufalově pasu zbavil Denayera a pohotovou střelou trefil bližší tyč.

Těsně za polovinou první půle podržel české mužstvo Vaclík, který výborně vyrazil Dendonckerovu střelu. Po půlhodině se dostal k hlavičce záložník Manchesteru City De Bruyne, ale mířil jen do středu branku. V závěru poločasu pak pálil mimo Holeš.

Šilhavého svěřenci svůj povedený výkon korunovali vedoucím gólem v 50. minutě. Provod napřáhl zpoza vápna a ostrou přízemní střelou k tyči na mokrém terénu překonal Courtoise.

Záložník Slavie se na domovském stadionu vršovického klubu v Edenu dočkal premiérové branky v reprezentačním "áčku".

"Můj gól je třešnička na dortu, že jsem ho mohl dát v takovémhle zápase. Kuba Jankto mi to dal skvěle na vápno. Navedl jsem si to dopředu a pak už nebylo o čem přemýšlet. Jsem rád, že to tam spadlo. Trenéři mi pořád říkají, ať více střílím. Jsem rád, že jsem je poslechl," uvedl Provod.

Domácím vydrželo vedení jen 10 minut. Po De Bruyneho kolmici se Lukaku obtočil kolem Čelůstky a překonal Vaclíka. Kanonýr Interu Milán dal coby nejlepší střelec belgické reprezentační historie 59. gól za národní tým.

V 70. minutě protáhl Courtoise střídající Masopust, z protiútoku se protlačil do zakončení De Bruyne a Vaclíkovi pomohla tyč. V 84. minutě zachránila branková konstrukce i Courtoise po Bořilově rána do břevna.

Blíže k vítězství měli překvapivě Češi. Střídající Masopust však mířil jen do Courtoise a hlavičku Součka, který dal v Estonsku hattrick, v nastavení odvrátil obránce Alderweireld.

"Lepší by bylo, kdybychom vyhráli. Nakonec jsme měli i víc šancí než Belgie a mohli jsme pomýšlet i na víc. Jednou to vyhlavičkovávali z prázdné branky. Je třeba ale vnímat i velkou sílu soupeře. Myslím, že remíza není špatná," řekl obránce Čelůstka.

"Nedokázali jsme podat náš nejlepší výkon, nebyli jsme úplně ve své kůži. Je důležité, že nás první inkasovaný gól nepoložil a zareagovali jsme. Neukázali jsme, co umíme. Musím říct, že udržet aspoň tu remízu pro nás bylo opravdu důležité," uvedl belgický trenér Roberto Martínez.

Český celek má po dvou zápasech skupiny E na kontě čtyři body, ve středu v úvodním duelu kvalifikace zvítězil na neutrální půdě nad Estonskem 6:2. Belgie je o skóre druhá. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého zakončí úvodní březnový blok úterním utkáním ve Walesu.

Na šampionát do Kataru v příštím roce postoupí přímo pouze vítěz skupiny, týmy z druhých míst čeká play-off.

V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi si dosud na světovém šampionátu zahráli v samostatné historii jen v roce 2006.

Česko - Belgie 1:1 (0:0)

Branky: 50. Provod - 60. Lukaku. Rozhodčí: Collum - Connor, McGeachie (všichni Skot.). ŽK: Souček - Castagne, Vertonghen.

Česko: Vaclík - Coufal, Kúdela, Čelůstka, Bořil - Souček, Holeš - Provod (90.+4 Pekhart), Barák (78. Pavelka), Jankto (61. Masopust) - Krmenčík (78. Vydra). Trenér: Šilhavý.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Castagne, De Bruyne, Dendoncker, Tielemans, Chadli (56. Foket) - Lukaku, Mertens (56. Trossard). Trenér: Martínez

Jaroslav Šilhavý (trenér Česka): "Musím mužstvo pochválit. Proti tak silnému soupeři jsme si vytvořili asi ještě víc šancí než (předloni) s Anglií. Vyložených šancí jsme měli možná více než Belgie. Myslím, že i průběh zápasu se musel líbit. Napadali jsme nahoře, v druhém poločase jsme si řekli, že musíme hrát stejně jako v tom prvním. Až na nějaké výjimky se nám to dařilo. Nakonec jsme sahali po vítězství, ale s remízou 1:1 s takovým mužstvem jsme spokojeni. Jsem rád, že hráči předvedli takový výkon.Věřím, že se budeme takhle prezentovat dál."

Roberto Martínez (trenér Belgie): "Nedokázali jsme podat náš nejlepší výkon. Byli jsme trochu opatrnější na začátku, nebyli jsme úplně ve své kůži. Soupeř se veze na úspěšné vlně, ukázal, jak je silný. Češi velmi dobře napadali, na jejich hru se hezky dívá. Je důležité, že nás první inkasovaný gól nepoložil a zareagovali jsme. I když jsme nedominovali tak, jak jsme někdy zvyklí. Neukázali jsme, co umíme. Byla to pro nás velká zkouška před Eurem. Musím říct, že udržet aspoň tu remízu pro nás bylo opravdu důležité."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články