Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Velká párty a doutníky. Švýcaři si užili postup, Yakin pošle do Severního Irska čokoládu

Tak nějak se dopředu očekávalo, že je čeká baráž. Přeci jenom měli ve skupině úřadující mistry Evropy z Itálie. Jenže fotbalisté Švýcarska nakonec předčili očekávání a jsou to oni, kdo po triumfu 4:0 nad Bulharskem a závěrečném utkání kvalifikace postupuje přímo na mistrovství světa. Kapitán týmu Xherdan Shaqiri to označil za sen, kouč Murat Yakin se zase těšil na oslavy a do Severního Irska plánuje poslat dárky.

Slavící fotbalisté Švýcarska
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: MANUEL GEISSER

Švýcaři v pondělním závěrečném kole kvalifikační skupiny C na dálku vyhráli souboj o první místo s favorizovanou Itálií, která pouze remizovala 0:0 v Severním Irsku. Úřadující evropští šampioni skončili v tabulce druzí se ztrátou dvou bodů a musí do březnové baráže.

"Je pro mě jako sen prožít takový stý zápas za Švýcarsko. Musím složit velký kompliment týmu. Věřili jsme si a šli do utkání se sebevědomím. Takhle krásné dny jsou výjimečné," řekl Shaqiri. "Jsme velmi hrdí, že jsme postoupili. Nebylo to snadné, protože záleželo také na Itálii," přidal třicetiletý ofenzivní hráč.

V úvodní půli se ještě Švýcaři v Lucernu střelecky neprosadili, ale po změně stran domácí nasázeli Bulharům čtyři branky. Tu první Shaqiri připravil ve 48. minutě pro Noaha Okafora, poté se ještě trefili Ruben Vargas, Cedric Itten a Remo Freuler.

"Potřebovali jsme dát pár gólů, ale první poločas byl trošku náročnější, protože soupeř dobře bránil a bylo těžké se do nich dostat. První branka byla důležitá, abychom získali větší sebevědomí k vytváření dalších šancí," konstatoval bývalý fotbalista Basileje, Bayernu Mnichov nebo Liverpoolu.

"Musíme také poděkovat trenérovi Muratu Yakinovi. Nebylo pro něj snadné navázat na Vladimira Petkovice. Odvedl skvělou práci a tým dostal do excelentní formy. Je zábava hrát za tuhle reprezentaci. Těšíme se do Kataru," dodal Shaqiri.

Švýcaři se na světovém šampionátu představí podvanácté v historii a Yakin si díky postupu vysloužil automatické prodloužení smlouvy u reprezentace do roku 2024. Sedmačtyřicetiletý kouč to oznámil na pozápasové tiskové konferenci. Tým převzal po Petkovicovi v srpnu a v dosavadních sedmi zápasech s ním nezažil porážku.

"Před třemi měsíci by nám nikdo nevěřil, že za sebou Itálii necháme," řekl Yakin. "Je to velkolepá, neuvěřitelná chvíle a já ji sdílím s fantastickým týmem. V kabině začala párty a já si dopřeju doutník, možná i dva. A do Severního Irska pošlu čokoládu, tu nejlepší," dodal švýcarský trenér po postupovém vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články