Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ukrajině chybí k MS poslední krok, vyhrála ve Skotsku 3:1 a o postup se utká s Walesem

Ukrajina zvítězila v Glasgow nad Skotskem 3:1 a postoupila do finále play-off o mistrovství světa. V něm se v neděli představí ve Walesu. Rozhodne se tak o posledním evropském účastníkovi podzimního světového šampionátu v Kataru.

Ukrajinská radost
zdroj: ČTK/AP

Ukrajinci se v Hampden Parku ujali vedení v 33. minutě zásluhou Jarmolenka. Krátce po přestávce zvýšil Jaremčuk. Domácí snížili v 79. minutě zásluhou McGregora, na vyrovnání však už nedosáhli. Naopak v páté minutě nastavení stanovil konečný výsledek střídající Dovbyk.

Zápas se měl hrát spolu s ostatními v březnu, ale byl přesunut kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Hostující hráči proto před utkáním nastoupili zabalení do národní vlajky a ukrajinská hymna měla bouřlivý ohlas i u skotských fanoušků.

Ukrajinu nyní čeká zápas s Walesem a jeho vítěz si v Kataru zahraje ve skupině s Anglií, USA a Íránem. "Musíme ho vyhrát, jinak to všechno přijde vniveč. V neděli musíme všichni podat životní výkon," řekl stanici Sky Sports záložník Oleksandr Zinčenko.

"Necítím vůbec nic. Všechny emoce jsem nechal na trávníku. Nevyhráli jsme však pro sebe, ale pro naši vlast," přidal trenér Oleksandr Petrakov, jehož tým po 12 zápasech ukončil skotskou domácí neporazitelnost.

Fotbalová radost v těžkých chvílích

Vítězství ocenil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Díky, chlapi! Dvě hodiny štěstí, na to už nejsme zvyklí," prohlásil. "Udělali jste radost našim vojákům i celé zemi. Všichni bojujeme, každý na své frontě," dodal.

Skotsko naopak prodloužilo čekání na účast na mistrovství světa, kde se naposledy představilo v roce 1998. "Zklamali jsme. Bolí to a víme, že přijde kritika. Jediné, co ještě můžu říct, je, že se omlouváme fanouškům," řekl skotský kapitán Andy Robertson.

Skotsko - Ukrajina 1:3 (0:1)

Branky: 79. McGregor - 33. Jarmolenko, 49. Jaremčuk, 90.+5 Dovbyk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články