Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Splněná povinnost, nic víc. Na urputnou běloruskou obranu vyzrál jen Barák

Reprezentace v kombinované sestavě neoslnila, povinné tři body ale doma získala. Čeští fotbalisté ve čtvrtém utkání kvalifikace mistrovství světa porazili Bělorusko 1:0. Zápas v Ostravě rozhodl ve 34. minutě Antonín Barák. Češi zvítězili i v šestém vzájemném duelu.

Utkání Česko - Bělorusko
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého odehráli první zápas od letního evropského šampionátu, kde nečekaně došli až do čtvrtfinále.

Po polovině skupiny ve světové kvalifikaci mají na kontě sedm bodů a ztrácejí tři na vedoucí Belgii, na jejímž hřišti se představí v neděli.

"Samozřejmě jsme rádi, že jsme vyhráli. Povinné tři body. Byla chyba, že jsme nepřidali druhou branku. Pak by to skončilo vyšším rozdílem," řekl Šilhavý.

Realizační tým postrádal z nejrůznějších důvodů skoro 20 hráčů. V útoku chyběli Schick, který se na Euru blýskl pěti brankami, Krmenčík i Pekhart a na hrotu ofenzivy dostal šanci jablonecký Doležal.

Do stoperské dvojice se zatáhl jinak spíše záložník Holeš, jenž byl jediným hráčem Slavie v základní sestavě.

Češi podle očekávání diktovali tempo. V úvodu byl aktivní Jankto, který vyslal první dvě střely na branku.

V osmé minutě jeho ránu z dálky se štěstím vyrazil gólman Černik, jenž si poradil i o deset minut později s nástřelem na zadní tyč.

Ve 34. minutě už favorit vedl. Hložek ve spolupráci s Králem překonal tři bránící hráče, z levé strany vápna poslal přihrávku před branku a Barák technickou přízemní střelou otevřel skóre.

"Alex Král vyhrál souboj a Adam Hložek se dostal přes hráče. Zvedl hlavu a dal mi to úplně přesně, že mi stačilo nastavit nohu. Gól jde za ním," prohlásil Barák.

Za necelých pět minut po zatažení od protihráče upadl ve vápně Coufal, ale srbský rozhodčí Jovanovič penaltu neodpískal. Těsně před pauzou pak Kalas v dobré pozici hlavičkoval jen do obránce.

Po pauze zahrozili i Bělorusové, kteří v předchozím utkání kvalifikace utrpěli debakl 0:8 v Belgii. Rachmanov po centru těsně nedokázal umístit míč. V 54. minutě hosté prováhali brejk tří na jednoho.

Šilhavého svěřencům se v druhé půli zpočátku tolik nedařilo. Až v 69. minutě střídající Vydra nacentroval na Jankta, který v těžké pozici hlavou těsně minul.

Nedávná posila španělského Getafe pak protáhla brankáře Černika v 76. minutě. A běloruský gólman si pak poradil i s pokusem Baráka.

"Po vápno dominantní výkon, ale víme, že jsme měli dát více gólů. Řešili jsme to zbytečně silou, místo abychom do toho dali víc rozumu. Kolikrát to skákalo po brankové čáře. Chyběla větší hladovost ve finální fázi," mínil obránce Coufal.

"Jedná se o zasloužené vítězství českého týmu. My jsme dělali, co jsme mohli. Dali jsme do toho vše, co v nás je. Rozhodně nikomu z našich hráčů nemohu nic vytknout," řekl běloruský trenér Georgij Kondratěv.

Samostatná reprezentace si zahrála na mistrovství světa jen jednou v roce 2006. Přímo na šampionát do Kataru postoupí pouze vítězové skupin, týmy z druhých míst čeká play-off.

V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají případně velkou šanci obsadit jedno z těchto dvou míst.

Česko - Bělorusko 1:0 (1:0)

Branka: 34. Barák. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.) - Dankert (video, Něm). ŽK: Kalas - Ebong.

Česko: Vaclík - Coufal, Kalas, Holeš, Matějů - Král (63. Sadílek), Souček - Jankto (77. Zmrhal), Barák (90.+4 Tecl), Hložek (78. Pešek) - Doležal (63. Vydra). Trenér: Šilhavý.

Bělorusko: Černik - Švecov (89. Skavyš), Rachmanov, Sačivko, Zolotov (85. Ševčenko) - Běgunov, Ebong (89. Koncevoj), Korzun, Klimovič (64. Bykov), Antilevskij (64. Juzepčuk) - Lisakovič. Trenér: Kondratěv.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články