Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Senzace v Palermu. Evropští šampioni z Itálie si v Kataru nezahrají

Loni v létě slavili zisk titulu na Euru, ale tentokrát musí skousnout velké zklamání. Fotbalisté Itálie nečekaně prohráli v play-off o postup na mistrovství světa se Severní Makedonií 0:1 a v Kataru budou scházet stejně jako na minulém šampionátu. Jedinou trefou rozhodl zápas ve druhé minutě nastavení útočník Aleksandar Trajkovski.

Severní Makedonie vyzve v úterý v boji o postup Portugalsko, které si doma poradilo 3:1 s Tureckem. Ve finále je také Wales po vítězství 2:1 nad Rakouskem, dvěma trefami se blýskl hvězdný Gareth Bale.

Italové v předchozích dvou kvalifikačních zápasech jen remizovali a nedokázali se prosadit ani proti velkému outsiderovi. Čtyřnásobní mistři světa soupeře přestříleli 32:4 a na rohy zvítězili 16:0, přesto v závěru vypálil z dvaceti metrů Trajkovski a poslal míč přesně k tyči.

Trenér mistrů Evropy Roberto Mancini nechal po debaklu svůj osud u týmu otevřený. "Uvidíme. Zklamání je teď příliš velké na to, abychom mluvili o budoucnosti. Je těžké přemýšlet o takových věcech a ani příští dny nebudou snadné," řekl kouč, jenž má smlouvu ještě na další čtyřletý cyklus do roku 2026. Podporu vedení svazu zatím má. "Přál bych si, aby Mancini zůstal. Máme společný projekt," uvedl šéf svazu Gabriele Gravina.

Makedonci tak navázali na šokující vítězství v kvalifikační skupině v Německu a přiblížili se své první účasti na světovém šampionátu. K postupu do Kataru musí uspět v Portugalsku, které po gólech Otávia a Joty směřovalo k jasnému triumfu nad Tureckem.

V 65. minutě však snížil Yilmaz a útočník Lille mohl dokonce v 83. minutě srovnat, z pokutového kopu ale neuspěl. V závěru tak přidal pojistku Nunez a Portugalci porazili Turky i v šestém vzájemném souboji v řadě.

Wales přiblížil první účasti na mistrovství světa od roku 1958 kapitán a největší hvězda týmu Bale. Dvaatřicetiletý útočník Realu Madrid nastoupil k prvnímu zápasu od 15. února, přesto byl znovu klíčovým hráčem. Ve 25. minutě se trefil výstavní ranou z přímého kopu a po změně stran přidal křížnou střelou druhý zásah. Rakousko snížilo po vlastní brance Daviese, na vítězství "Draků" už se ale nic nezměnilo.

Wales neprohrál doma 17 střetnutí. Na soupeře a termín finále play-off si musí ještě počkat, semifinále Skotska s Ukrajinou je totiž kvůli ruské vojenské invazi přeloženo na červen.

Semifinále play-off o postup na mistrovství světa ve fotbale:

Cardiff: Wales - Rakousko 2:1 (1:0)
Branky:
25. a 51. Bale - 65. vlastní Davies.

Palermo: Itálie - Severní Makedonie 0:1 (0:0)
Branka:
90.+2 Trajkovski.

Porto: Portugalsko - Turecko 3:1 (2:0)
Branky: 15. Otávio, 42. Jota, 90.+4 Nunez - 65. Yilmaz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články