Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ronaldo má střelecký rekord. Francie v deseti jen remizovala, stejně tak Ukrajina

Cristiano Ronaldo po slavném návratu do Manchesteru United dvěma góly v závěru zařídil fotbalistům Portugalska v kvalifikaci o mistrovství světa obrat a výhru 2:1 nad Irskem. Šestatřicetiletý útočník se díky 111 trefám stal historicky nejlepším reprezentačním střelcem. Fotbalisté Francie remizovali doma s Bosnou a Hercegovinou 1:1. Úřadující světoví šampioni dohrávali od 51. minuty v deseti. Smírně se rozešel i Kazachstán s Ukrajinou.

Cristiano Ronaldo v utkání proti Irsku
zdroj: ČTK/AP

Od Íránce Alího Daeího, s nímž se dosud dělil o rekord v počtu branek za národní tým, se Ronaldo mohl poutat už v 15. minutě. Devatenáctiletý gólman Gavin Bazunu z třetiligového anglického Portsmouthu však jeho penaltu vyrazil.

V závěru úvodního dějství poslal Iry do vedení John Egan. Ronaldo vyrovnal hlavou v 89. minutě a stejným způsobem vstřelil i vítězný gól v šesté minutě nastavení. Hostům kvůli pozitivnímu testu na covid-19 chyběl útočník Shane Long. Portugalsku patří ve skupině A první místo o tři body před Srbskem, jež sehrálo o zápas méně. Lucembursko ve stejné skupině zdolalo Ázerbájdžán 2:1.

Francie, která od 51. minuty dohrávala v deseti, remizovala doma s Bosnou a Hercegovinou 1:1. Stejným výsledkem skončil duel v Oslu mezi Norskem a Nizozemskem.

Bosna a Hercegovina vedla ve Štrasburku od 36. minuty zásluhou Edina Džeka. Za čtyři minuty vyrovnal Antoine Griezmann. Krátce po změně stran byl vyloučen obránce Jules Koundé. Francouzští mistři světa remizovali ve čtvrtém kvalifikačním duelu podruhé, skupinu D vedou s osmi body.

Utkání Kazachstán - Ukrajina
zdroj: ČTK/AP

Druhé místo náleží Ukrajině, jejíž čtvrtý zápas v kvalifikaci skončil znovu nerozhodně. V Astaně šla v nastaveném čase do vedení, ale nakonec s Kazachstánem remizovala 2:2. Svou druhou brankou v utkáním o tom rozhodl Ruslan Valiulin, který dal ve svém čtvrtém reprezentačním zápase první dva góly. Ukrajinci se za týden představí v Plzni v přípravném duelu s českým národním týmem.

Na ukrajinské lavičce debutoval trenér Oleksandr Petrakov. Úspěšný mládežnický kouč, který předloni s týmem do 20 let ovládl mistrovství světa, nahradil ve funkci Andreje Ševčenka, jenž se rozloučil s reprezentací po mistrovství Evropy.

Novému trenérovi udělal gólem radost už ve druhé minutě útočník Roman Jaremčuk, kterého v létě koupila Benfica Lisabon z Gentu za 17 milionů eur (433 milionů korun). Těsný náskok drželi hosté přes 70 minut, než brankáře Andrije Pjatova překonal Valiulin.

Ukrajina šla znovu do vedení v třetí minutě nastavení, kdy se trefil dvacetiletý debutant Danylo Sikan, který přišel do hry o deset minut dříve. Domácím se však znovu povedlo vyrovnat, když opět skóroval Valiulin.

Norové se ujali vedení zásluhou Erlinga Haalanda po 20 minutách hry. Za Nizozemce vyrovnal ještě v prvním poločase Davy Klaassen. Na lavičce hostů prožil obnovenou premiéru trenér Louis van Gaal, který nahradil odvolaného Franka de Boera. Ten skončil po vyřazení s Českem (0:2) v osmifinále mistrovství Evropy.

Nizozemci ztrácí po čtyřech zápasech kvalifikace bod na vedoucí Turky, kteří v sedmé minutě nastavení přišli o vítězství a s Černou Horou jen remizovali 2:2, přestože vedli 2:0. V rozmezí deváté a 31. minuty se prosadili Cengiz Ünder a Yusuf Yazici. Před koncem úvodního dějství snížil Adam Marušič. V závěrečném nastavení zařídil hostům bod Risto Radunovič. Lotyšsko ve skupině G zdolalo Gibraltar 3:1.

Dánové zvítězili v kvalifikaci i ve čtvrtém utkání. Přemožitelé Česka ve čtvrtfinále Eura si doma poradili se Skoty 2:0. Během 14. a 15. minuty se mezi střelce zapsali Daniel Wass a Joakim Mähle. Skupinu F vedou o pět bodů před Izraelem a Rakouskem. Izrael porazil Faerské ostrovy 4:0 díky hattricku Erana Zahaviho. Rakousko zvítězilo v Moldavsku 2:0, obě branky vsítilo v nastavení poločasů.

Slováci znovu remizovali

Stále bez porážky jsou ve skupině H Slováci, kteří remizovali ve Slovinsku 1:1. Hosté se ujali vedení v 32. minutě zásluhou Róberta Boženíka, za domácí vyrovnal o 10 minut později Petar Stojanovič. Svěřenci trenéra Štefana Tarkoviče zaznamenali v kvalifikaci už třetí nerozhodný výsledek a jsou třetí. Pouze o bod jsou před nimi Rusko a vedoucí Chorvatsko, jejichž vzájemný duel v Moskvě skončil bez branek. Malta využila proti Kypru dlouhou přesilovku a vyhrála 3:0.

Kvalifikace MS 2022 ve fotbale:

Skupina A:

Lucembursko - Ázerbájdžán 2:1 (2:0)

Branky: 8. Goncalves Pinto, 28. Rodrigues z pen. - 67. Mahmudov.

Faro: Portugalsko - Irsko 2:1 (0:1)

Branky: 89. a 90.+6 Ronaldo - 45. Egan.

Skupina D:

Nur-Sultan: Kazachstán - Ukrajina 2:2 (0:1)

Branky: 74. a 90.+6 Valiulin - 2. Jaremčuk, 90.+3 Sikan.

Štrasburk: Francie - Bosna a Hercegovina 1:1 (1:1)

Branky: 40. Griezmann - 36. Džeko. ČK: 51. Koundé (Francie).

Skupina F:

Tórshavn: Faerské ostrovy - Izrael 0:4 (0:2)

Branky: 12., 44. a 90.+2 Zahavi, 52. Dabbur.

Kodaň: Dánsko - Skotsko 2:0 (2:0)

Branky: 14. Wass, 15. Mähle.

Kišiněv: Moldavsko - Rakousko 0:2 (0:1)

Branky: 45.+1 Baumgartner, 90.+4 Arnautovic.

Skupina G:

Riga: Lotyšsko - Gibraltar 3:1 (0:0)

Branky: 50. z pen. a 85. Gutkovskis, 89. Ciganiks - 71. De Barr z pen.

Oslo: Norsko - Nizozemsko 1:1 (1:1)

Branky: 20. Haaland - 37. Klaasen.

Istanbul: Turecko - Černá Hora 2:2 (2:1)

Branky: 9. Ünder, 31. Yazici - 40. Marušič, 90.+7 Radunovič.

Skupina H:

Lublaň: Slovinsko - Slovensko 1:1 (1:1)

Branky: 42. Stojanovič - 32. Boženík.

Ta' Qali: Malta - Kypr 3:0 (1:0)

Branky: 44. a 54. Attard, 46. Mbong. ČK: 40. Soteriou (Kypr).

Moskva: Rusko - Chorvatsko 0:0

Fotbalisté Walesu remizovali v přípravném utkání v Helsinkách s domácím Finskem bez branek. Největší šanci neproměnil v 25. minutě hostující záložník Harry Wilson, jehož penaltu zneškodnil brankář Carljohan Eriksson.

Švýcarsko v premiéře pod trenérem Muratem Yakinem zdolalo Řecko 2:1. Domácí poslal v Basileji do vedení v sedmé minutě Steven Zuber, ještě v prvním poločase srovnal Vangelis Pavlidis. O výhře země helvétského kříže rozhodl po změně stran Ruben Vargas. Švýcaři se museli obejít bez kapitána Granita Xhaky, kterého vyřadil ze hry pozitivní test na koronavirus.

Srbsko si na neutrálním hřišti v maďarském Debrecínu poradilo s pořadatelem mistrovství světa 2022 Katarem 4:0. Nejdříve si vstřelil vlastní gól Buaem Chuchi, poté skórovali Luka Jovič, Dušan Vlahovič a Nikola Milenkovič.

Přípravná fotbalová utkání:

Helsinky: Finsko - Wales 0:0

Basilej: Švýcarsko - Řecko 2:1 (1:1)

Branky: 7. Zuber, 51. Vargas - 34. Pavlidis.

Debrecín: Srbsko - Katar 4:0 (2:0)

Branky: 2. vlastní Chuchi, 18. Jovič, 60. Vlahovič, 85. Milenkovič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články