Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Reprezentace získala jistotu účasti v březnové baráži o mistrovství světa

Čeští fotbalisté získali definitivu účasti v březnovém play-off o postup na mistrovství světa v příštím roce. Po dnešní kvalifikační výhře Francie nad Kazachstánem 8:0 mají svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého jistotu, že do baráže projdou nejhůře coby jeden ze dvou vítězů skupin Ligy národů.

Přímo na šampionát v Kataru postupují pouze první celky z kvalifikačních skupin, týmy na druhých místech čeká play-off. Do něj se dostanou ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí.

Češi po vítězství Walesu nad Bělorusem 5:1 klesli ve skupině E před úterním závěrečným zápasem s Estonskem na třetí místo, o play-off ale už nepřijdou. Díky loňskému prvenství ve skupině B2 Ligy národů se dostali mezi dva postupující do baráže.

Stále ještě mohou v kvalifikaci obsadit druhou příčku, potřebují však nejen porazit Estonsko, ale zároveň doufat, že Wales prohraje s vítězem skupiny Belgií.

V případě bodové rovnosti ve světové kvalifikaci rozhoduje skóre, nikoliv bilance ze vzájemných zápasů, jak je běžné v soutěžích UEFA. Velšané mají po vysoké výhře aktuálně o dva góly lepší rozdíl ve skóre než český celek.

Šilhavého výběr byl v pořadí vítězů Ligy národů na sedmé pozici za Francií, Belgií, Itálií a Španělskem coby nejlepšími z Ligy A a Walesem a Rakouskem z Ligy B.

Po výhře Francie už je jasné, že minimálně pět z těchto šesti celků skončí v kvalifikaci nejhůře na druhém místě. Velšané by byli druzí v případě třetí příčky českého týmu ve skupině E.

Druhá pozice může být pro play-off výhodnější. Šestice nejlepších týmů totiž bude nasazená a odehraje semifinále baráže na domácí půdě.

Český by mohl v případě konečného umístění na druhé příčce získat maximálně 14 bodů, což by podle aktuálního vývoje pro nasazení spíše nestačilo.

Los play-off se uskuteční 26. listopadu. Dvanáctka mužstev bude rozdělena do tří "pavouků" po čtyřech týmech, které se vyřazovacím systémem utkají v semifinále a finále. Celkem tak vzejdou zbylí tři evropští účastníci světového šampionátu.

Hrát se bude vždy jen na jedno utkání a zatímco v semifinále budou mít výhodu domácího prostředí nasazené celky, pořadatele finále určí los. Play-off se uskuteční na konci března.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články