Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nemusím dávat góly, raději vám pomůžu, vzkazuje Ibrahimovic švédským kolegům

Zatím nestřílí góly, ale pomáhá asistencemi. Švédská fotbalová hvězda Zlatan Ibrahimovic si po návratu do reprezentace zvyká na novou roli. Devětatřicetiletý útočník, který se v národním týmu objevil takřka po pětileté pauze, přijal v úvodu kvalifikace mistrovství světa 2022 novou roli mentora a pomáhá k týmovému úspěchu. Hned po dvou zápasech a výhrách za to sklidil pochvalu.

Zlatan Ibrahimovic
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

"Ostatním spoluhráčům jsem jen řekl: Nemusím dávat góly, raději vám místo toho pomůžu," uvedl Ibrahimovic, který je s 62 brankami nejlepším střelcem v historii švédského týmu. Po návratu zatím ani jednou neskóroval, zato si připsal tři asistence. Švédsko po výhrách 1:0 nad Gruzií a 3:0 s Kosovem vede skupinu B o dva body před Španělskem.

"Mám z něj radost a jen ukazuje, jaký je profík. Nechce, abychom mluvili o jeho věku, ale můžu říct, že právě jeho profesionalita je jedním z důvodů, proč se pořád drží na této úrovni. Je skvělé, že ho můžeme v naší hře využít a že se do toho skvěle zapojil," řekl agentuře AP trenér Janne Andersson.

Ibrahimovic, který svůj comeback do reprezentace na Twitteru označil za "návrat boha", využívá dobře jak svou výšku, tak i kontrolu míče. Po jeho přihrávce vstřelil proti Gruzii rozhodující gól Viktor Claesson. Proti Kosovu zase připravil po akrobatickém skoku první trefu zápasu pro Ludwiga Augustinssona a později našel při druhé brance Alexandera Isaka.

"Cítil jsem se zase o něco lépe. Čím více dní s týmem strávím, tím lépe poznám kluky na hřišti i mimo něj. Naše hra už byla mnohem lepší a měli jsme spoustu dobrých útoků a příležitostí," pochvaloval si po posledním duelu pro SVT Sport Ibrahimovic.

Vedle toho, že se rovněž stal v 39 letech a 177 dnech nejstarším hráčem v historii národního týmu, pomáhá i mladým nadějím. Jako právě jednadvacetiletému Isakovi, který je označován jako nástupce švédského střeleckého rekordmana. Sám se netají tím, že se od svého zkušenějšího spoluhráče inspiruje.

To hlavní si ale Švédové od rodáka z Malmö slibují na letním mistrovství Evropy, kde je čeká v základní skupině Španělsko, Polsko a Slovensko, a kvůli němuž se prakticky Ibrahimovic vrátil. "Určitě budu na ostatní hráče dál tlačit, abychom ze sebe vydali ještě víc," dodal hvězdný útočník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články