Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Na šampionátu v Kataru nebudou chybět USA ani Mexiko

Na fotbalové mistrovství světa v Kataru postoupili z kvalifikace další dva týmy. Místenku si zajistili hráči USA a Mexika. Šanci na šampionát v posledním kole kvalifikace zóny CONCACAF udržela Kostarika, která se představí v interkontinentální baráži s Novým Zélandem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Mexiko - Salvador

Mexiko si druhou příčku v tabulce pojistilo výhrou 2:0 nad Salvadorem, výběr USA sice prohrál 0:2 s Kostarikou, ale díky lepšímu skóre před ní udržel třetí příčku. Oba celky doprovodí na šampionát vítěze skupiny Kanadu.

Kostarika, které by přímý postup zajistila nepravděpodobná výhra o šest a více branek, se musela spokojit se čtvrtou příčkou zaručující baráž, ve které v polovině června v Kataru nastoupí proti Novému Zélandu.

O výhře Mexika rozhodli už v prvním poločase Carlos Antuna a z penalty Raúl Jiménez. Výběr trenéra Gerarda Martina se tak bodově dotáhl na první Kanadu. Na mistrovství světa postoupili Mexičané poosmé za sebou.

"Konečně si můžeme na chvíli oddechnout, protože postup od nás všichni očekávali a i my jsme po něm toužili," řekl Martino. "Ale už zítra se musíme zase pustit do práce, abychom se dobře připravili na mistrovství," dodal.

Američané prohráli po brankách Juana Vargase a Anthonyho Contrerase, kteří se prosadili v 51., respektive v 59. minutě. Porážka o dva góly však výběru USA stačila k udržení přímého postupu.

Američané v kvalifikaci uspěli s velmi mladým týmem, věkový průměr základní sestavy ve 14 kvalifikačních zápasech byl 23 let a 302 dní. "Postoupit na mistrovství světa s nejmladším týmem na světě není snadné," řekl trenér USA Gregg Berhalter.

"Tým i celý americký fotbal na to může být pyšný. A samozřejmě jsme moc rádi, že se na mistrovství světa vracíme," přidal Berhalter, který si za americký výběr jako hráč zahrál na mistrovství světa v roce 2002.

Spojené státy odčinily selhání z kvalifikace o předchozí mistrovství v Rusku, kde po sedmi účastech v řadě poprvé chyběly. V současném výběru jsou čtyři pamětníci neúspěchu: Christian Pulisic, DeAndre Yedlin, Kellyn Acosta a Paul Arriola.

Kanada, která se na šampionátu představí po 36 letech, zakončila kvalifikaci porážkou 0:1 v Panamě. "Jsme první, protože si to zasloužíme. Ne proto, že Mexiko, Panama, Kostarika a Američané hráli špatně. Jsme první protože jsme lepší, a na to jsme pyšní," prohlásil záložník Stephen Eustáquio.

Celkem už je známých 29 z 32 účastníků závěrečného turnaje v Kataru, který se letos uskuteční netradičně v listopadu a prosinci.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články