Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Na MS postupují Polsko, Portugalsko či Senegal. Peru čeká interkontinentální play-off

Polští fotbalisté porazili ve finále play-off švédské přemožitele českého výběru 2:0 a postupují na světový šampionát. Uspěli také Portugalci, kteří vyhráli nad Severní Makedonií také 2:0. Na MS se podívá i Ghana po vyřazení Nigérie a rovněž Senegal, který až po penaltách přemohl Egypt. Dalšími africkými účastníky jsou fotbalisté Maroka, Tuniska a Kamerunu. Jasno je i o postupujících z Jižní Ameriky, těmi jsou Brazílie, Argentina, Uruguay a Ekvádor. Fotbalisté Peru si zajistily účast v interkontinentálním play off. 

Severní Makedonie v semifinále senzačně vyřadila mistry Evropy Italy, další překvapení už ale nepřidala. Po půlhodině využili Ronaldo s Fernandesem chyby v rozehrávce, vyměnili si v plné rychlosti míč a kombinaci spoluhráčů z Manchesteru United zakončil Fernandes střelou na zadní tyč.

Sedmadvacetiletý špílmachr navíc v 65. minutě zužitkoval Jotův pas za obranu a posunul Portugalce na šestý světový šampionát v řadě. Makedonci si po premiérové účasti na Euru v loňském roce musí na první start na MS počkat.

Poláci byli nasazeni přímo do finále poté, co bylo kvůli vojenské invazi na Ukrajinu vyřazeno z kvalifikace Rusko. O vítěznou branku se postarala největší hvězda týmu Lewandowski, který ve 47. minutě s přehledem proměnil penaltu za Karlströmův faul na Krychowiaka.

V 72. minutě zvýšil náskok domácích Zieliński a Švédům už nepomohl ani hvězdný Zlatan Ibrahimovic, který přišel na hřiště jako střídající hráč na posledních deset minut. Polsko postupem navázalo na účast na mistrovství v Rusku před čtyřmi lety.

Poslední evropský účastník šampionátu bude znám nejdříve v červnu, kdy by se měl odehrát odložený semifinálový duel mezi Skotskem a Ukrajinou. Vítěz zápasu narazí ve finále play-off na Wales.

Peru si po čtyřech letech opět zahraje interkontinentální baráž o MS

V baráži Peruánci nastoupí proti vítězi čtvrtého kola asijské kvalifikace, ve kterém se 7. června v Dauhá utkají Spojené arabské emiráty s Austrálií. Play-off se poté uskuteční buď 13., nebo 14. června opět v katarské metropoli.

Slavící fotbalisté Peru
zdroj: ČTK/AP/Martin Mejia

Peru před posledním kolem drželo pátou příčku s jednobodovým náskokem a proti Paraguayi nastoupilo s vědomím, že výhra jim zajistí místo v play-off. A domácí za ní vykročili velmi rázně. Už v páté minutě otevřel skóre Gianluca Lapadula a ve 42. minutě přidal druhý gól Yoshimar Yotún. Peru nakonec udrželo páté místo s náskokem jednoho bodu před Kolumbií a pěti před Chile.

Peru si tak po čtyřech letech opět zahraje o mistrovství světa v interkontinentálním play-off. Před šampionátem v Rusku v baráži porazilo Nový Zéland a na mistrovství se představilo poprvé od roku 1982.

"Dnešní zápas přinesl radost celé zemi, ale ještě nám zbývá jeden krok. V play-off musíme odevzdat úplně všechno," citovala agentura Reuters záložníka Christiana Cuevu, který připravil oba góly Peru.

Vedoucí celek tabulky Brazílie si navzdory nepříjemné nadmořské výšce v La Pazu poradil 4:0 s Bolívií. Dva góly dal Richarlison a po jedné brance zaznamenali Lucas Paquetá a Bruno Guimaraes, který se v reprezentaci prosadil poprvé.

Brazílie už v kvalifikaci neprohrála 17 zápasů za sebou a na prvním místě má 47 bodů, což je rekord jihoamerické kvalifikace. Druhá příčka patří se ztrátou šesti bodů Argentině, která remizovala 1:1 s Ekvádorem.

Tým trenéra Lionela Scaloniho neprohrál už 31 zápasů a vyrovnal rekord výběru Alfia Basileho z let 1991 až 1993. Argentina by navíc měla ještě odehrát duel s Brazílií, jenž se kvůli zmatkům s opatřeními proti covidu v září nedohrál.

Na výhře Uruguaye 2:0 nad Venezuelou se gólem nůžkami podílel Luis Suárez a posunul se do čela historického pořadí střelců jihoamerické kvalifikace. Na kontě má 29 branek v 62 zápasech, Messi odehrál o dvě utkání méně.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Saúdská Arábie - Austrálie

Jasno je o postupujících z Afriky

Egypt šel do odvety na nově otevřeném stadionu v senegalském Diamniadiu s vedením z úvodního duelu, ztrátu domácích hráčů ale smazal už po třech minutách útočník Dia. Senegal soupeře přestřílel 26:5, odveta ale nakonec stejně jako únorové finále afrického šampionátu v Kamerunu dospěla do penaltového rozstřelu.

Ghanští fotbalisté
zdroj: ČTK/PA

A v něm opět uspěli "Lvi z Térangy". Egypťané proměnili jediný ze čtyř pokusů, selhala i hvězda Liverpoolu Salah. Jeho spoluhráč z klubu Mané naopak stejně jako před necelými dvěma měsíci udržel nervy, závěrečnou penaltu poslal nekompromisně doprostřed brány a zařídil svému týmu cestu na šampionát.

Ghana před čtyřmi roky v Rusku chyběla a k návratu na největší světový turnaj ji přiblížil už v 11. minutě kapitán Partey. Záložník Arsenalu napřáhl zpoza vápna a prostřelil nejistého gólmana Uzoha. Ve 22. minutě srovnal z penalty Troost-Ekong, Nigérie už ale obrat nedotáhla.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Senegal - Egypt

Kamerun doma podlehl Alžírsku 0:1 a prodloužení mu v odvetě zajistil zásahem z 22. minuty Choupo-Moting. Ve 118. minutě se ale trefil domácí Túba a bronzový tým z únorového afrického Poháru národů se ocitl na hraně vyřazení. V poslední minutě čtyřminutového nastavení ale sklepl hlavou bývalý obránce pražské Slavie Ngadeu míč přesně do kroku Ekambimu a ten vsítil postupový druhý gól ze hřiště soupeře. "Nezkrotní lvi" budou na šampionátu po osmileté pauze.

Konžská republika usilovala o první účast na MS od roku 1974, kde hrála ještě pod hlavičkou Zairu, Maročané ale překvapení nedopustili. Mezi 21. a 69. minutou postupně nasázeli soupeři čtyři branky, dvakrát se trefil Únahí. Hosté v závěru už jen zkorigovali stav.

Mali by se v případě postupu představilo mezi elitou poprvé, dnes ale ani jednou netrefilo prostor mezi třemi tyčemi. Dvojzápas ve prospěch Tuniska tak rozhodla Sissokova vlastní branka z úvodního duelu.

Výsledky kvalifikace o postup na mistrovství světa ve fotbale:

EVROPA

Chorzów: Polsko - Švédsko 2:0 (0:0)

Branky: 49. Lewandowski z pen., 73. Zieliński.

Porto: Portugalsko - Severní Makedonie 2:0 (1:0)

Branky: 32. a 65. Fernandes.

AFRIKA

Abuja: Nigérie - Ghana 1:1 (1:1)

Branky: 22. Troost-Ekong z pen. - 11. Partey. První zápas 0:0, postoupila Ghana.

Diamniadio: Senegal - Egypt 1:0 po prodl. (1:0, 1:0), 3:1 na pen.

Branka: 3. Dia. První zápas 0:1, postoupil Senegal.

Radés: Tunisko - Mali 0:0

První zápas 1:0, postoupilo Tunisko.

Casablanca: Maroko - Konžská republika 4:1 (2:0)

Branky: 21. a 54. Únahí, 45.+7 Tissúdalí, 69. Hakimí - 77. Malango Ngita. První zápas 1:1, postoupilo Maroko.

Blida: Alžírsko - Kamerun 1:2 po prodl. (0:1, 0:1)

Branky: 118. Túba - 22. Choupo-Moting, 120.+4 Toko Ekambi. První zápas 1:0, postoupil Kamerun.

JIŽNÍ AMERIKA

Bolívie - Brazílie 0:4 (0:2)

Branky: 45. a 90.+1 Richarlison, 24. Paquetá, 66. Guimaraes.

Ekvádor - Argentina 1:1 (0:1)

Branky: 90.+3 Valencia - 24. Álvarez.

Venezuela - Kolumbie 0:1 (0:1)

Branka: 45.+4 Rodríguez z pen.

Peru - Paraguay 2:0 (2:0)

Branky: 5. Lapadula, 42. Yotún.

Chile - Uruguay 0:2 (0:0)

Branky: 79. Suárez, 90. Valverde.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články