Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Lídrem jsem už dlouho, přijímá svou pozici v reprezentaci Brabec. Řecko bere jako výzvu

Při absenci zraněného Tomáše Kalase je fotbalista Jakub Brabec v české reprezentaci na listopadovém srazu lídrem stoperské dvojice a svou roli přijímá. Devětadvacetiletý zadák prožívá povedené období a pochvaluje si letní přestup do Arisu Soluň. Při zápasech řeckého klubu dosud nechyběl na hřišti ani minutu.

"Teď to bude znít možná trošku sebevědomě, ale lídrem jsem už dlouhou dobu. Ať už v jiných týmech, nebo minule a teď v reprezentaci. Takže tuhle pozici přijímám. I kdybych zrovna možná ani nehrál, tak bych se tak cítil," řekl v on-line rozhovoru s novináři Brabec, který se s národním mužstvem chystá na úterní závěrečný zápas kvalifikační skupiny o mistrovství světa proti Estonsku.

Kvůli zranění vypadl z týmu Kalas a mimo hru jsou i další reprezentační stopeři Ondřej Čelůstka a Ondřej Kúdela. "Samozřejmě pro nároďák by asi bylo lepší, kdyby se stoperská dvojice nebo trojice nějak stabilizovala. Je mi líto hráčů, kteří ze zdravotních důvodů nemůžou nastoupit. Víme, jak se cítí, chtějí tady být s námi a pomáhat nám. Na druhou stranu je to zase šance se ukázat, šance hrát za nároďák pro ty ostatní. My jsme tu od toho, abychom byli i na tyhle věci připraveni," konstatoval Brabec.

Je nám líto, video expirovalo.
Brabec: Lídrem jsem už dlouhou dobu, tuhle pozici přijímám

Po letním přestupu z Plzně, kde dělal i kapitána, dosud nescházel v sestavě Arisu ani minutu. "Líbí se mi tam, jsem spokojený. Snažím se moc si to neužívat, naopak to vidím jako velkou výzvu, že se tenhle přestup povedl a angažmá zatím vychází. Zatím vše šlape, jak má. Spíš si toho hrozně vážím a snažím se jim důvěru každý zápas vrátit," poznamenal Brabec.

Arisu patří v řecké lize sedmé místo, před sezonou mu ale bylo odečteno šest bodů. "Měli jsme tam nějakou ztrátu bodů. Nějakým způsobem se snažíme manko mazat a pomalu stoupáme výš. Doufám, že to takhle bude pokračovat," uvedl Brabec.

Řecká liga mu přijde fyzicky o trochu méně náročná než česká. "Já to srovnávání nemám úplně rád, ale jestli bych to srovnat měl, tak je to asi nejblíže podobné Turecku. Kluby tam pracují na bázi vyšších finančních rozpočtů, nacpou to nějakými hvězdami a nějakými skvělými ofenzivními hráči. V tomhle je asi hlavní rozdíl. Belgická a česká liga jsou více takticky svázané a za mě o něco fyzicky náročnější. Týmy jsou tam srovnatelnější mezi sebou," mínil Brabec, který hrával v belgickém Genku či tureckém Rizesporu.

Těší ho, že se daří jeho bývalému klubu Plzni, která v české lize ztrácí bod na vedoucí Slavii. "S klukama jsem v kontaktu, ať už tady na reprezentaci nebo i mimo ni, docela často. K Plzni mám velký vztah, ať už k vedení, trenérům nebo hráčům. Jsem rád, že se jim daří, a přijde mi to i logické. Tým je tam teď poskládaný správně. Zvládají utkání, která jsme třeba předtím nezvládali, když jsem tam byl. Byli jsme herně daleko lepší, ale nedokázali jsme vytěžit výsledky. Jsem rád, že vytvářejí konkurenci Slavii a Spartě. Těším se, jak to bude pokračovat dál," uvedl Brabec.

Je rád, že reprezentace už získala jistotu startu v březnovém play-off o světový šampionát. Sobotní výhra Francie nad Kazachstánem dala národnímu týmu definitivu, že by se do baráže dostal jako jeden ze dvou vítězů skupin Ligy národů, kteří nepostoupí z kvalifikace. Čechům patří před úterním posledním zápasem skupiny s Estonskem třetí místo o tři body za Walesem a druhou příčku už nemají ve svých rukou.

"Samozřejmě jsme rádi, že teď už je potvrzené, že v baráži budeme. Doufali jsme v to. Nevím, jestli nám to rozváže nohy. Upřímně spíš jsme včera sledovali zápas Walesu a přáli jsme si, aby klopýtl. Pořád máme teoretickou šanci uhrát druhý flek, o to v posledním zápase půjde. Vše, co můžeme ovlivnit, je zvládnout utkání s Estonskem. A pak děj se vůle boží," dodal Brabec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články