Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Klíč k úspěchu s Belgií? Vytvářet na ni tlak a být aktivní, velí asistent kouče Chytrý

Předvést výkon na hranici možností, jedině tak mohou podle asistenta trenéra Jiřího Chytrého čeští fotbalisté v nedělním utkání kvalifikace mistrovství světa v Belgii uspět a přiblížit se březnové domácí remíze 1:1 v pražském Edenu. Realizační tým zvažuje oproti čtvrtečnímu zápasu s Běloruskem v Ostravě změny v základní sestavě, jednou z variant je zařazení útočníka Matěje Vydry. Přímý přenos utkání sledujte v neděli na programu ČT sport a webu ctsport.cz od 20:10.

Asistent Jiří Chytrý vedle reprezentačního kouče Jaroslava Šilhavého
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Očekáváme a byli bychom rádi, abychom odehráli přesně takové utkání jako v Praze. Tam jsme, myslíme si, podali výkon na hranici našich možností. Chtěli bychom být v Belgii stejně aktivní, jako jsme byli v Praze. Chtěli bychom vytvářet tlak na soupeře, nedávat jim čas na ofenzivní činnost a pořád jim to ztěžovat. Pokud se nám to podaří, věřím, že by to mohl být klíč k úspěchu," řekl Chytrý.

Všichni hráči jsou po čtvrteční výhře 1:0 nad Běloruskem zdravotně v pořádku. Na Belgičany by měl být k dispozici i křídelník Jakub Jankto, který střídal kvůli křečím. "Věříme, že bude v pořádku. Dnes máme standardní regenerační den. Věřím, že na utkání s Belgií bude stoprocentně nachystaný. V pořádku jsou i všichni další kluci. Věřím, že budou všichni na utkání k dispozici," prohlásil Chytrý.

S kolegy v realizačním týmu zvažují změny v sestavě. "Matěj Vydra je jednou z variant, o které uvažujeme, že by mohl nastoupit. Na pozici hrotového hráče může nastoupit také Adam Hložek, nebo můžou hrát v tom utkání oba dva. Změny zvažujeme a rozhodnutí teprve uděláme," řekl Chytrý, asistent hlavního kouče Jaroslava Šilhavého.

Vyloučeny nejsou ani změny v defenzivě. Proti Bělorusku na pozici stopera nastoupil spíše záložníka Tomáš Holeš, který by se proti Belgii mohl posunout zpět do středu pole. "Přesně tohle zvažujeme. Při utkání s Belgií v Praze Tomáš Holeš precizně plnil roli ve středu pole, pomáhal stoperům. Má s tím zkušenosti, odehrál utkání skvěle. Přemýšlíme, jestli to využijeme. Tím pádem by do hry musel ještě stoper. Budeme se muset rozhodnout," přemítal Chytrý.

Belgičané ve čtvrtek zvítězili 5:2 v Estonsku. "Potvrdili top kvalitu a obrovskou ofenzivní sílu. Při těch inkasovaných brankách je nejprve Estonci v druhé minutě nachytali na presinku. Možná to bylo i dílem menší koncentrace belgického týmu. Nabídli jim možnost a oni toho využili. Druhá branka vyplynula ze stavu a z rozpoložení týmů. V zápase jinak bylo vidět, že Belgie je právem tam, kde je. Má špičkové hráče," řekl Chytrý.

Dvě branky Belgičanů dal útočník Romelu Lukaku, s 66 góly nejlepší střelec týmu. "I při jejich kvalitě je to rozdílový hráč. Musíme být o krok až dva napřed. Pokud už se dokáže dostat do pozic, kde je silný, je to obrovsky těžké. Pokud už je na dostřel, dokáže si poradit, i když má třeba na zádech jednoho nebo dva hráče," poznamenal Chytrý.

Českou defenzivu čeká o poznání těžší práce než proti Bělorusku. "Obecně si myslím, že to kluci vzadu zvládli. Ale byly některé situace, které bychom chtěli vyřešit líp. Nesouvisí to jen s obranou, ale i s hrou středových hráčů před nimi. Utkání v Belgii bude jiné, zátěž na obranu bude větší a komplexnější. Věřím, že si s tím dovedeme poradit stejně jako v utkání v Praze. Ale bude to vyžadovat ještě mnohem vyšší nasazení a stoprocentní koncentraci," dodal Chytrý, jehož tým se přesune do Belgie v sobotu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články