Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Kanada postoupila po 36 letech na mistrovství světa, Mexiku a USA schází k jistotě bod

Kanada si po 36 letech zahraje na mistrovství světa. Javorové listy si druhou účast v historii zajistily nedělním vítězstvím 4:0 nad Jamajkou, po kterém si pojistily vedení ve finálové fázi kvalifikace zóny CONCACAF. Blízko přímému postupu jsou i tradiční severoamerické velmoci USA s Mexikem, jimž stačí v posledním kole remíza.

Radost fotbalistů Kanady
zdroj: USA Today Sports autor: Carlos Osorio

Kanaďané po čtvrteční porážce 0:1 s Kostarikou tentokrát neponechali v Torontu nic náhodě. V prvním poločase poslali domácí před téměř 30 tisíci diváky do vedení Cyle Larin a Tajon Buchanan, po změně stran zdvojnásobily náskok Kanady gól Juniora Hoiletta a vlastní branka Adriana Mariappy.

Při dosud jediné účasti na MS v Mexiku v roce 1986 Kanaďané prohráli všechny tři zápasy a nevstřelili ani gól.

"Kanada je fotbalová země, věřte tomu. Ještě to dokážeme, tohle je jen začátek," řekl kouč John Herdman, který jako první trenér v historii dovedl na MS ženský i mužský tým. S Kanaďankami se mu to povedlo v roce 2015.

Hlavním strůjcem výhry týmu USA nad Panamou 5:1 byl v Orlandu křídelní hráč Chelsea Christian Pulisic, který i díky dvěma penaltám zaznamenal první reprezentační hattrick. Američanům stačí k postupu neprohrát středeční duel s Kostarikou o šest a více gólů.

Podobně je na tom třetí Mexiko, jenž díky gólu Edsona Álvareze zvítězilo v Hondurasu 1:0. Kostarika si po výhře 2:1 nad Salvadorem zajistila minimálně čtvrté místo znamenající baráž proti vítězi oceánské kvalifikace.

Celkem už je známých 20 z 32 účastníků závěrečného turnaje v Kataru, který se letos uskuteční netradičně v listopadu a prosinci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články