Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

K Walesu máme respekt, ale chceme uspět i tam, říká kouč Šilhavý

Potvrdit skvělý vstup do kvalifikace mistrovství světa chce český fotbal ve Walesu. S týmem kolem největší hvězdy Garetha Baela česká reprezentace neprohrála už v osmi zápasech a v Cardiffu, kde se hraje i dnes, se oba celky v posledních dvou zápasech rozešly bez branek. Tým trenéra Jaroslava Šilhavého v minulém týdnu porazil Estonsko 6:2, remizoval 1:1 s největším favoritem skupiny Belgií a bodovat chce i do třetice. Zápas Wales – Česko můžete sledovat od 20:20 v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Český výběr, který byl na MS zatím jen v roce 2006, po dvou utkáních vede o skóre pětičlennou skupinu se čtyřmi body. Wales na úvod kvalifikace prohrál 1:3 v Belgii a v sobotu v přátelském utkání porazil Mexiko doma 1:0.

"Máme za sebou teprve dva zápasy, je ještě strašně brzy něco soudit. Ve Walesu nás čeká další těžký soupeř. Máme k nim respekt, je to taky skvělé mužstvo, ale chceme uspět i tam. Byla by škoda prohospodařit zápas ve Walesu, když jsme s Belgií udělali takový výsledek," řekl Šilhavý, jehož tým remizoval poprvé po 35 zápasech a čtyřikrát za sebou neprohrál.

Velšané dosud startovali na světovém šampionátu jen jednou, a to v roce 1958. Jejich největším úspěchem je semifinálová účast na Euru 2016. Ostrovní celek má v poslední době formu - prohrál jediný z posledních dvanácti soutěžních zápasů a na své půdě nenašel přemožitele už v jedenácti utkáních.

"Víme, že mají v kádru hráče z Premier League. Je to prostě anglický, ostrovní styl fotbalu. Mají tam jednu výraznou individualitu, což je Bale. Určitě jejich největší nebezpečí," řekl v nahrávce pro média český defenzivní univerzál Tomáš Holeš.

"Všichni ho máme nakoukaného, protože se díváme na velké zápasy. Má za sebou výbornou kariéru. Má výbornou kopací techniku, skvěle střelí levou nohou a je rychlý. Ten hráč má všechno. Je fakt obrovsky nebezpečný," dodal Holeš.

Velšanům schází hlavní trenér Ryan Giggs, který byl v listopadu obviněn z napadení a tým od té doby vede jeho asistent Rob Page. Před soupeřem má velký respekt. Česko nebo Československo vyhrálo jediný z osmi duelů ve Walesu, poslední čtyři vzájemné souboje na ostrovech skončily remízou.

"Je to pro nás velké utkání. Viděli jsme, že Češi vyhráli 6:2 nad Estonskem. Nepřekvapilo nás to, protože víme, že jsou schopni dávat góly. To je veliký tým s fantastickou kvalitou. Jsou v dobré formě. Vyhráli skupinu Ligy národů, kvalifikovali se na mistrovství Evropy," řekl Page.

Šilhavý bude moci ve Walesu opět nasadit čtveřici hráčů z Bundesligy, která vynechala sobotní duel v Praze kvůli cestovním koronavirovým opatřením. Stejně jako na středeční utkání do Polska proti Estonsku se kvarteto připojilo k mužstvu až přímo v dějišti zápasu.

Nakonec nechybí ani obránce Ondřej Kúdela. Slavia ho nechtěla pustit na ostrovy kvůli incidentu z předminulého týdne v osmifinále Evropské ligy v Glasgow, kde ho záložník Rangers Glen Kamara nejprve obvinil z rasismu a posléze fyzicky napadl. Po jednáních s vedením asociace a na přání hráče ale Pražané Kúdelu do Walesu uvolnili.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články