Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Jistota play-off o MS je blízko, Češi ale musí nadále čekat. Navíc vypadli z šestice nasazených

Je to blízko. Tak blízko, že pokud by to nevyšlo, byl by to solidní šok. Přesto čeští fotbalisté stále nemají definitivní jistotu, že si zahrají play-off o účast na mistrovství světa. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se zároveň v pořadí mužstev na druhých příčkách kvalifikačních skupin propadli mimo šestici nejlepších, která bude v baráži nasazená a bude mít v semifinále výhodu domácího prostředí.

Patrik Schick
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Slavek Ruta

Národní tým už v březnu vstupoval do kvalifikace s vědomím, že i kdyby neskončil na prvních dvou příčkách ve skupině, má velkou naději, že postoupí do play-off díky Lize národů. V ní Češi vloni ovládli skupinu B2. Dva nejlepší vítězové skupin doprovodí v baráži celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Z ní přímo projdou na šampionát v příštím roce v Kataru jen mužstva na prvních místech v tabulce a týmy na druhých pozicích čeká play-off. "Českou" skupinu suverénně vede Belgie.

Reprezentantům patří před listopadovým vyvrcholením kvalifikace druhé místo, třetí Wales má ale stejně bodů, a navíc utkání k dobru. Zatímco Šilhavého svěřenci odehrají už jen domácí zápas s Estonskem, Ostrované nastoupí proti Bělorusku a Belgii.

Pokud by Češi v konečné tabulce klesli za Wales na třetí příčku, museli by se spoléhat na to, že zaujmou jedno ze dvou zbylých míst v play-off pro účastníky Ligy národů. V pořadí vítězů skupin této soutěže figuruje národní tým na sedmé pozici za Francií, Belgií, Itálií a Španělskem coby nejlepšími z Ligy A a Walesem a Rakouskem z Ligy B. Reprezentanti proto potřebují, aby aspoň pět z těchto šesti celků obsadilo v kvalifikaci nejhůře druhé místo.

Po říjnovém programu to stále není stoprocentní. Jistotu nejhůře druhé příčky už mají Belgie, Itálie a v případě neúspěchu českého mužstva pak i Wales. Velmi blízko jsou Francouzi, kteří dvě kola před koncem vedou skupinu D a před třetím místem drží náskok čtyř bodů. Španělé mají na druhé pozici skupiny B k dobru rovněž čtyři body na třetí Řecko. Oba giganti mohou získat definitivní jistotu nejhůře druhé příčky už v příštím zápase. Naopak Rakousko ve skupině F už neskončí lépe než třetí.

O play-off díky úspěchu v Lize národů by tak český celek připravil už jen totální listopadový kolaps Francie nebo Španělska. Druhá příčka v kvalifikační skupině je ale výhodnější, neboť šestice nejlepších celků bude v play-off nasazena a v semifinále nastoupí doma.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Bělorusko - Česko

Šilhavého svěřenci nicméně v průběžném pořadí mužstev z druhých pozic klesli po říjnovém programu na sedmé místo. Poláci a Chorvaté mají stejně jako Češi 11 bodů, ale lepší skóre. V šestičlenných skupinách se pro určení pořadí nepočítají zápasy s posledním týmem, národní celek figuruje v pětičlenné skupině.

Play-off se bude hrát v březnu. Dvanáctka mužstev bude rozdělena do tří "pavouků" po čtyřech týmech, které se vyřazovacím systémem utkají v semifinále a finále. Celkem tak vzejdou zbylí tři účastníci světového šampionátu. Hrát se bude vždy jen na jedno utkání a zatímco v semifinále budou mít výhodu domácího prostředí nasazené celky, pořadatele finále určí los.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články