Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V reprezentaci se poprvé sejdou bratři Sadílkové. Nováček je Matoušek, chybí Barák

Jedno ostré a jedno přípravné utkání čeká v červnu české fotbalisty. Trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý povolal na zápasy na Faerských ostrovech a v Černé Hoře jednoho nováčka, ofenzivního univerzála Jana Matouška z Bohemians 1905. Po pěti letech se do národního celku vrací obránce Jakub Jugas, v týmu se poprvé sejdou bratři Michal a Lukáš Sadílkové. Nečekaně schází středopolař Antonín Barák.

Český tým 17. června v Tórshavnu nastoupí proti Faerským ostrovům ke třetímu utkání kvalifikace mistrovství Evropy. O tři dny později se Šilhavého svěřenci představí v přípravě v Podgorici. Reprezentační kouč povolal 25 hráčů, po úvodním duelu na Faerských ostrovech se od mužstva odpojí šestice Vladimír Coufal, Tomáš Holeš, David Jurásek, Václav Jurečka, Ladislav Krejčí mladší a Jan Kuchta.

Unikátem jsou Michal a Lukáš Sadílkové. "Je to splněný sen nás obou. Naše přání je, abychom spolu ukončili kariéru na Slovácku, což je veřejně známé. Že se ale teď můžeme potkat v reprezentaci, je o to sladší, možná si s lvíčkem na dresu zahrajeme spolu. Bylo by to krásné a moc se těším, až na sebe na tréninku budeme hulákat a zažijeme to spolu," řekl mladší z dua Michal.

Bratrská dvojice spolu v reprezentaci naposledy nastoupila v roce 2011, kdy na přípravném turnaji proti Japonsku hráli Roman a Michal Hubníkové. "Jednou už to bylo na spadnutí, když brácha byl pod trenérem Lavičkou v jednadvacítce na přípravném kempu. Řešilo se, že bych tam možná jel taky, ale protože jsme měli povinnost v devatenáctce, tak to nedopadlo. Neprobírali jsme to, fakt se na to ohromně těším. Bude to pro nás úplně nová věc. Abych řekl popravdě, ještě jsem si to nepředstavoval. Moc si přeju, aby se to stalo," uvedl Sadílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Šilhavý odtajnil nominaci na Faerské ostrovy a Černou Horu

První povolání pro Matouška

Matoušek v minulosti hrával za reprezentační jednadvacítku, poté ale dlouho nenaplňoval roli velkého talentu. Pětadvacetiletý ofenzivní univerzál se dostal do formy až v této sezoně, v níž šesti góly pomohl Bohemians 1905 ke čtvrtému místu v lize a prvnímu postupu do evropských pohárů od rozdělení federace.

"V sestavě nám chybí rychlostní typy. (Zraněný) Jakub Pešek byl takový typ. Honza Matoušek podával v Bohemce velmi dobré výkony, je přesně ten rychlostní typ útočníka, umí dát gól. Bohemka se i s jeho podílem dostala do pohárů, takže jsme ho povolali," řekl Šilhavý.

Jednatřicetiletý stoper Jugas si dosud připsal za reprezentační "áčko" dva starty v červnu 2018. "Jakub odehrál velmi dobrou sezonu, známe ho ze Slavie. Skvělý kluk, pracant, vždy na hřišti nechá všechno. Bude tady po dlouhé době, poprvé po pěti letech. Uvidíme, jak na tom je," uvedl Šilhavý.

Kvůli vleklému zranění chybí nejlepší střelec aktuálního kádru útočník Patrik Schick. Další ze stabilních členů mužstva Barák, který má v národním celku na kontě 37 startů a osm branek, vypadl z jiných, blíže nespecifikovaných důvodů.

"Není to ze zdravotních důvodů. Včera jsem s ním hovořil před tiskovkou, abych mu oznámil, že tentokrát v nominaci chybí. Chápeme, že kolem této nenominace bude spousta diskuzí. S Tondou jsme mluvili několikrát na posledních srazech a říkali jsme si, které věci se nám nelíbily a které je třeba zlepšit. Chování v týmu z pohledu Tondy nebylo vždy úplně správné, takže to dospělo k takovému rozhodnutí, že jsme ho vynechali na nadcházející sraz," poznamenal Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články