Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Ukrajinci zaskočili Portugalce a postoupili na Euro, Angličané si spravili chuť v Bulharsku

Pátým účastníkem mistrovství Evropy 2020 se stala Ukrajina. Svěřenci trenéra Andreje Ševčenka totiž v Kyjevě porazili Portugalsko 2:1 a vyhráli skupinu B. Ve skupině A nadělovala Anglie v Bulharsku, kde zvítězila jednoznačně 6:0, ale slavit ještě nemůže. Příští soupeř českého týmu z Kosova totiž nezaváhal a zdolal Černou Horu 2:0. Jistotu ještě nemají ani mistři světa Francouzi, kteří doma remizovali 1:1 s Tureckem.

Fotbalisté Ukrajiny se radují z gólu v utkání kvalifikace ME
zdroj: REUTERS autor: Valentyn Ogirenko

Ukrajině stačil k postupu i bod, ale už v 6. minutě ji poslal do vedení Roman Jaremčuk. Ještě v prvním poločase navíc zdvojnásobil náskok Andrej Jarmolenko. V 72. minutě sice dostal Taras Stěpaněnko druhou žlutou kartu a Cristiano Ronaldo z následného pokutového kopu snížil, ale na víc už se favorizovaní hosté nezmohli. 

Na prvním místě ve skupině má "žlutá lavina" s bilancí šesti vítězství a jedné remízy 19 bodů - o sedm více než druzí Portugalci, kteří mají o zápas méně. Třetí je desetibodové Srbsko.

Angličané napravili dojem z Edenu, ale opět čelili rasistickým urážkám

Albion, jenž minulý týden nečekaně podlehl 1:2 české reprezentaci a v kvalifikacích našel přemožitele téměř po deseti letech, si spravil chuť v Bulharsku. Po dvou gólech dali Ross Barkley a Raheem Sterling, zbývající přidali Marcus Rashford a Harry Kane.

Duel v Sofii byl nicméně dvakrát přerušen kvůli rasistickým pokřikům domácích "fanoušků". Angličané před úvodním hvizdem prohlásili, že v případě takového chování příznivců jsou připraveni odejít ze hřiště, ale nakonec tak neučinili.

Šéf Fotbalové asociace Greg Clarke proto o přestávce mluvil s trenérem Garethem Southgatem. "Ptal jsem se, jestli jsou hráči v pohodě, a on řekl, že ano," uvedl.

Postup Anglie oddálilo Kosovo, které vyhrálo s Černou Horou a na třetím místě skupiny A má o bod méně než druhá Česká republika. Na Anglii ztrácí čtyři body.

Francouzi měli postup na dosah

Ve skupině H poslal úřadující mistry světa do vedení v 76. minutě Olivier Giroud, ale na postupové vítězství mohli domácí v Saint-Denis pomýšlet jen šest minut, protože poté vyrovnal Kaan Ayhan.

"Les bleus" jsou s 19 body o skóre první před Tureckem, třetí Island nezaváhal s Andorrou a ztrácí dva zápasy před koncem čtyři body.

Kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2020:

Skupina A:
Sofia: Bulharsko - Anglie 0:6 (0:3)
Branky:
20. a 32. Barkley, 45.+3 a 69.Sterling, 7. Rashford, 85. Kane.

Priština: Kosovo - Černá Hora 2:0 (2:0)
Branky:
10. Rrahmani, 35. Muriqi.

Skupina B:
Vilnius: Litva - Srbsko 1:2 (0:0)
Branky:
79. Kazlauskas - 49. a 53. Mitrovič.

Kyjev: Ukrajina - Portugalsko 2:1 (2:0)
Branky: 6. Jaremčuk, 27. Jarmolenko - 73. Ronaldo z pen. ČK: 72. Stěpaněnko (Ukr.).

Skupina H:
Kišiněv: Moldavsko - Albánie 0:4 (0:3)
Branky:
22. Cikalleshi, 34. Bare, 40. Trashi, 90. Manaj.

Paříž: Francie - Turecko 1:1 (0:0)
Branky:
76. Giroud - 82. Ayhan.

Reykjavík: Island - Andorra 2:0 (1:0)
Branky:
38. Sigurdsson, 65. Sigthórsson.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články