Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ukrajina vyhrála na Letné v kvalifikaci o Euro nad Severní Makedonií

Fotbalisté Ukrajiny v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy vyhráli na pražské Letné 2:0 nad Severní Makedonií. Vítěznou branku dal ve 30. minutě záložník Heorhij Sudakov. Ukrajina se dostala na druhé místo skupiny C o tři body před Itálii, která má ale dva zápasy k dobru. Slovinci se po domácí výhře 3:0 nad Finskem přiblížili druhé účasti na závěrečném turnaji.

Ukrajinci se radují v utkání proti Severní Makedonii
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Reprezentace či klub z Ukrajiny našly v Česku útočiště poprvé od začátku ruské invaze, národní tým dosud hrál domácí zápasy v Polsku nebo na Slovensku. Duel rozhodl tečovanou střelou Sudakov, jenž se v mezistátním zápase trefil za reprezentaci poprvé. Pojistku přidal v nastavení střídající Karavajev.

Ukrajina uspěla v kvalifikaci po dvou zápasech. Soupeře zdolala popáté v řadě a navázala mimo jiné na triumf z úvodního vzájemného duelu ve skupině nebo na vítězství na předloňském Euru.

Navzdory deštivému počasí si našlo cestu na zápas asi 14 tisíc lidí. Ačkoliv rohové sektory sparťanského stadionu zůstaly s výjimkou části pro příznivce hostů prázdné, vytvářeli velmi aktivní fanoušci během utkání místy ohlušující atmosféru. Tribuny poprvé bouřily při nástupu obou týmů na trávník a následně během ukrajinské hymny, při níž domácí příznivci pozvedli modro-žluté vlaječky, které byly připravené na všech sedadlech.

"Děkuji Praze i České republice, že jsme tu mohli zápas odehrát a že se tu můžeme připravovat. Moc si toho ceníme. Podpora fanoušků byla fantastická, tak jako při každém našem zápase," uvedl ukrajinský kouč Serhij Rebrov.

Slovinci rozhodli o výhře nad Finskem v prvním poločase, kdy se dvakrát trefil útočník Šeško, přičemž první gól dal z penalty. Konečný výsledek zařídil v nastavení Janža. Slovinsko se přiblížilo účasti na Euru, kde doposud startovalo pouze v roce 2000.

Kvalifikace ME 2024 ve fotbale:

Skupina C:

Ukrajina – Severní Makedonie 2:0 (1:0)
Branky: 30. Sudakov, 90.+6 Karavajev.

Itálie - Malta 4:0 (2:0)
Branky: 45.+1 a 64. Berardi, 23. Bonaventura, 90.+3 Frattesi.

Skupina G:

Bulharsko – Litva 0:2 (0:1)
Branky: 45. a 55. Širvys. ČK: 42. Krajev (Bulharsko).

Maďarsko - Srbsko 2:1 (2:1)
Branky: 20. Varga, 34. Sallai - 33. Pavlovič.

Skupina H:

Severní Irsko – San Marino 3:0 (2:0)
Branky: 5. Smyth, 11. Magennis, 82. McMenamin.

Slovinsko – Finsko 3:0 (2:0)
Branky: 17. z pen. a 28. Šeško, 90.+2 Janža.

Dánsko - Kazachstán 3:1 (2:0)
Branky: 45.+2 a 48. Skov Olsen, 36. Wind - 59. Vorogovskij.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články