Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenér Šilhavý povolal na Albánii jediného nováčka, Vitík nahradí zraněného Zimu

Zápasy v Albánii a s Faerskými ostrovy pokračuje v říjnu česká fotbalová reprezentace v kvalifikaci o mistrovství Evropy. Na tiskové konferenci oznámilo vedení národního týmu nominaci. Šilhavý povolal i obránce Martina Vitíka, který nahradí zraněného Zimu. Útočník Patrik Schick stále chybí. 

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Šilhavý povolal na Albánii Vitíka

Vitík, dvacetiletý zadák pražské Sparty je jediným hráčem z třiadvacetičlenné nominace, který ještě nemá start za národní A-mužstvo, úplným nováčkem ale není. 

Po zranění stále schází útočná jednička Patrik Schick z Leverkusenu, jenž se teprve pozvolna vrací do tréninku. "Nebyla šance, aby sem přijel," odpověděl Šilhavý na dotaz, jestli byla ve hře Schickova nominace, který se po dlouhém zranění vrátil k tréninku., Ze zdravotních důvodů chybí také obránce David Zima. Naopak do týmu se vrací uzdravený levý bek David Jurásek. Šilhavý oznámil nominaci na tiskové konferenci v Plzni, kde se konala akce "Repre mezi fanoušky".

Český tým se během nadcházejícího srazu nejprve 12. října představí v Tiraně proti domácí Albánii, která nečekaně vede kvalifikační skupinu o dva body před Šilhavého výběrem a třetím Moldavskem. O tři dny později přivítá národní celek v Plzni Faerské ostrovy. Češi mají odehrány čtyři z osmi zápasů skupiny, o jeden méně než zbývající čtyři soupeři.

Na šampionát v příštím roce do Německa projdou první dva celky z každé skupiny. Český tým si zkomplikoval boj o postup zářijovou domácí remízou 1:1 s Albánií v Praze. "Ztížili jsme si to remízou doma s Albánií, ten zápas, který nás teď čeká v Tiraně, bude ještě těžší, ale my se na něj připravíme a budeme chtít vyhrát," řekl s tím, že pojedou do Albánie pro vítězství. "I když to asi bude bolet," dodal kouč reprezentace.

Šilhavý před zřejmě klíčovými zápasy kvalifikace a přímým soubojem o první místo v Albánii vsadil na osvědčená jména a do nominace například až na brankáře Jindřicha Staňka nezařadil ani jednoho hráče z Plzně. Mezi záložníky a útočníky dokonce mužstvo oproti září nezvykle nedoznalo ani jedné změny. Nechybí kapitán Tomáš Souček.

"Nechceme v nominaci skákat z jednoho srazu na druhý, že jeden hráč měsíc zahraje a hned dělat změnu. Vsadili jsme na hráče, kteří tu s námi už byli v poslední době. Věříme, že to s nimi zvládneme," prohlásil Šilhavý.

Návrat nejlepšího střelce aktuálního reprezentačního výběru Schicka, který naposledy hrál za národní mužstvo vloni v září, nebyl ve hře. "Páťa trénoval sám, trvalo mu půl roku, než se dostal do startovací pozice. Možná jste viděli prohlášení trenéra (Leverkusenu) Xabiho Alonsa, který řekl, že jeho první zápas bude až po reprezentační pauze," uvedl Šilhavý.

Mezi obránci vedle Zimy tentokrát schází také Jaroslav Zelený, který je jen mezi náhradníky. Spolu s Juráskem se vrací i David Douděra, jenž v září z původní nominace kvůli zranění vypadl. Dostal přednost před spoluhráčem ze Slavie Lukášem Masopustem.

Další zadák Vitík věkem patří ještě do reprezentační jednadvacítky, do A-týmu už byl povolaný v březnu, ale ještě za něj nenastoupil. "Nominace Martina Vitíka je z důvodu zranění Davida Zimy, hledali jsme typologicky podobného hráče. Je to opora jednadvacítky. Je dobře, když s námi tady bude. Sparta má aktuálně silný širší kádr, takže Martin se o místo musí prát a podává velmi dobré výkony," řekl Šilhavý.

Potřetí za sebou není v nominaci záložník Antonín Barák. Šilhavý ho nezařadil už v červnu kvůli údajnému nevhodnému chování v mužstvu.

Tým se na říjnový program sejde tradičně v pondělí v poledne v Praze.

Nominace českého týmu:

Brankáři: Aleš Mandous (Slavia Praha) 3 zápasy za reprezentaci, 0 gólů, Jiří Pavlenka (Brémy) 20, 0, Jindřich Staněk (Plzeň) 6, 0.

Obránci: Jakub Brabec (Aris Soluň) 38, 2, Vladimír Coufal (West Ham) 38, 1, David Douděra (Slavia Praha) 2, 0, Tomáš Holeš (Slavia Praha) 22, 2, David Jurásek (Benfica Lisabon) 3, 0, Ladislav Krejčí ml. (Sparta Praha) 5, 2, Patrizio Stronati (Puskás Akadémia) 4, 1, Martin Vitík (Sparta Praha) 0, 0.

Záložníci: Václav Černý (Wolfsburg) 13, 5, Alex Král (Union Berlín) 37, 2, Ondřej Lingr (Feyenoord Rotterdam) 8, 0, Lukáš Provod (Slavia Praha) 12, 2, Lukáš Sadílek (Sparta Praha) 3, 0, Michal Sadílek (Twente Enschede) 17, 1, Tomáš Souček (West Ham) 62, 9.

Útočníci: Tomáš Čvančara (Mönchengladbach) 3, 1, Adam Hložek (Leverkusen) 25, 2, Mojmír Chytil (Slavia Praha) 8, 4, Václav Jurečka (Slavia Praha) 8, 1, Jan Kuchta (Sparta Praha) 17, 3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články